Selskapet til Erik Haugane og Ola Borten Moe ønsker å bruke mesteparten av pengene på å kjøpe 15 prosent av olje- og gassfeltet Gina Krog i Nordsjøen, ifølge en investorpresentasjon fra selskapet.

Gründerne selv har ingen ting å si om kjøpsplanene, og aksjeutvidelsen som skal finansiere handelen.

- Det har jeg ingen kommentar til, er alt administrerende direktør Erik Haugane vil si.

Heller ikke Borten Moe, som er kommersiell direktør i selskapet, vil si noe. Meglerhusene Pareto Securities og ABG Sundal Collier er tilretteleggere for aksjeutvidelsen.

Verdsettes til 3,1 milliarder

Salgsprospektet viser derimot at Okea ønsker å hente inn 2,2 milliarder kroner i ny egenkapital. Fra mandag 22. mai klokka 9 til 9. juni klokken 16.30 kan de utvalgte som ønsker å kjøpe nye aksjer i oljeselskapet tegne seg.

Det skal selges 47,7 millioner aksjer for 46 kroner per stykk. En ordre må være på minimum 100 000 euro, som med dagens eurokurs er nesten 940 000 kroner.

Salgssummen på 46 kroner per aksje, verdsetter dermed selskapet til over 3,1 milliarder kroner. Det Bermuda-baserte investeringsselskapet Seacrest er i dag største eier i Okea, men etter aksjeutvidelsen vil nye investorer eie drøyt 72 prosent av selskapet, ifølge prospektet.

Gründerne og ledelsen eier nå 5,5 prosent av selskapet, men vil etter aksjeutvidelsen sitte igjen med 1,5 prosent, ifølge prospektet. Det står også at Okea tar sikte på å bli notert på Oslo Børs innen ett år etter aksjeutvidelsen.

Kjøper for 3,9 mrd.

I tillegg skal Okea ta opp 300 millioner dollar, vel 2,5 milliarder kroner med dagens kurs, i obligasjonslån.

Det meste av pengene som skal hentes inn ved aksjeutvidelsen og lånet, skal brukes til å kjøpe 15 prosent av olje- og gassfeltet Gina Krog i Nordsjøen. Prisen er 462 millioner dollar, rundt 3,9 milliarder kroner, inkludert løpende omkostninger.

Oppstart: Produksjonen fra olje- og gassfeltet Gina Krog er planlagt å starte opp i juni. Foto: Øyvind Torjusen/Statoil

Okea har tidligere inngått avtale om å sikre seg en stor andel i Yme-feltet i Nordsjøen.

Eierandelen i Gina Krog kjøpes fra det franske oljeselskapet Total, ifølge prospektet. Total eide tidligere 30 prosent av Gina Krog, men inngikk like før jul i fjor en avtale om å selge 15 prosent til Kufpec, et datterselskap av Kuwaits nasjonale oljeselskap.

Total inngikk i 2015 også en avtale om å selge 15 prosent av Gina Krog til det nå nedlagte selskapet Tellus Petroleum, til en verdi av 1,4 milliarder kroner. Nå er prisen altså 2,5 milliarder kroner høyere, som både kan reflektere høyere oljepris og at feltet nærmer seg oppstart.

Det er Statoil som er operatør på Gina Krog, som tidligere hadde navnet Dagny og ble funnet på 1970-tallet. Produksjonen på feltet skal starte om tre-fire uker, ifølge prospektet.

Kommunikasjonssjef Leif Harald Halvorsen i Total E&P Norge skriver i en tekstmeldig til Adresseavisen at de av prinsipp ikke kommenterer kommersielle forhold.

Må godkjennes

Kjøpet av eierandelen er betinget av at Okea får hentet inn finansieringen som trengs. I så fall er det ventet at transaksjonen gjennomføres i juli i år, ifølge prospektet. Kjøpet må også godkjennes av Olje- og energidepartementet og Finansdepartementet.

I dag har Okea to aksjeklasser, a- og b-aksjer. I forbindelse med aksjeutvidelsen skal aksjekapitalen restruktureres til én klasse. Dersom Okea får hentet inn ny egenkapital, vil selskapet ha 67,8 millioner aksjer.

To år gammelt

Okea ble etablert i 2015 av Haugane, Borten Moe og de to medgründerne Anton Tronstad og Knut Evensen. De sistnevnte hadde i likhet med Haugane bakgrunn fra Det norske (nå Aker BP), mens Borten Moe er tidligere olje- og energiminister.

Okea skal ikke selv lete etter olje, men kjøper seg inn i eller søker på lisenser med allerede påviste funn. Selskapet eier i dag 0,55 prosent av oljefeltet Ivar Aasen, 10 prosent av Yme-feltet og 30 prosent av Grevling-feltet i Nordsjøen.