Matkjedenes kamp om butikklokaler i Trondheim har nådd retten etter at en huseier forhandlet med både Rema og Bunnpris.

- Det er få gårdeiere som bare har kontakt med én av oss. Men jeg har aldri tidligere vært borti at en leiekontrakt blir tatt for retten. Vi legger oss ikke borti den biten av denne saken, sier regiondirektør Brynjar Hovstein i Rema 1000 Trondheim om tvisten som juridisk sett går mellom hans konkurrenter i Bunnpris og huseier Løw Eiendom.

Bunnpris-eier I.K. Lykke Drift vil ikke kommentere tvisten som allerede har vært innom Sør-Trøndelag tingrett, noe særlig mer enn å bekrefte at kjennelsen i tingretten er anket.

Les også om Bunnpris-regnskapet: - Ja, det ser fryktelig ille ut

Tingretten enig med huseier

Kjernen i saken er hvorvidt huseier allerede hadde lovt seg bort til Bunnpris da de signerte avtale med Rema 1000 om butikklokaler i Gjerlovs veg 2 på Tiller. Bunnpris mener ja. Løw Eiendom mener nei. Sør-Trøndelag tingrett er enig med huseier og har avvist Bunnpris' krav om å forby Løw Eiendom å inngå leiekontrakt med noen andre. Og så har Bunnpris altså anket.

- Særlig mer kan jeg ikke kommentere på dette, sier Bunnpris' styreleder Christian Lykke.

Christian Lykke, styreleder i Bunnpris og medeier i familiebedriften I.K. Lykke. Foto: jens petter søraa

Det handler om et butikklokale i Gjerlovs veg 2 på Tiller i Trondheim, hvor Flisekompaniet har holdt til de siste årene. Rema 1000 drev selv i disse lokalene da huset ble oppført og frem til midten av 90-tallet da de flyttet butikken til Stor M-senteret og så videre til Lidls tidligere lokaler på Tiller.

Nå har Rema 1000 planer om å åpne en butikk nummer to på Tiller, og ifølge Brynjar Hovstein er de trolig klare til å åpne i løpet av høsten. Med mindre Bunnpris vinner frem med sin anke i tvisten med huseier Løw Eiendom.

Geir Otto Løw-Hansen ønsker for øvrig ikke å kommentere saken ut over det som kommer frem av deres synspunkter i kjennelsen fra tingretten.

Les også: En annen Coop-kjede øker mer enn Extra

Skribel eller avtale?

Bunnpris var ifra høsten 2016 flere ganger i møte med Løw Eiendom, ved daglig leder, eier og styreleder Geir Otto Løw-Hansen. I januar varslet Løw Eiendom Bunnpris om at de også var i forhandlinger med Rema Eiendom om utleie av de aktuelle lokalene. Forhandlingene med Bunnpris fortsatte også.

Så, i et møte 25. januar, mener Bunnpris at bindende avtale ble inngått. Eneste dokumentasjon på det de mener er en avtale, er Løw-Hansens nedtegning i håndskrift på en epost med møteinnkallingen. Hvorvidt dette dokumenter er en avtale eller ikke, har vært hovedstridstema i rettstvisten. Bunnpris mener ja. Løw Eiendom mener nei. Retten sa seg enig med sistnevnte.

Retten mener flere forbehold underbygger at Løw Eiendom i møtet 25. januar mente, eller i alle fall ga I.K. Lykke god grunn til å tro, at selskapet bant seg til en leieavtale. Likevel mener retten flere andre forhold taler for at det faktisk ikke ble inngått en leieavtale i møtet. Retten viser da til at verken møteinnkallingen, tiden avsatt til møte eller ren objektiv tolkning av håndskriften på dokumentet, tyder på at en avtale skulle inngås eller ble inngått.

Dette vil altså Bunnpris-eier I.K. Lykke få rettslig prøvd en gang til.

Les også: Denne Bunnpris-butikken har limousin i disken

Et voksende marked

Om det til slutt blir Rema 1000 eller Bunnpris i dette lokalet, får Tiller-området fra Tonstad til Tillerringen dagligvarebutikk nummer syv. Fra før har Coop en Extra-butikk like ved, i tillegg til Obs! på City Syd. Norgesgruppen har en Kiwi-butikk og en Meny-butikk på senter et par steinkast unna. Rema har altså butikk mellom Quality Hotel Panorama Heimdal og Stor M og Bunnpris har også butikk på Tiller fra før, på Tonstad.

- Hele Trondheim er interessant etableringsområde for nye butikker, sier Christian Lykke i Bunnpris når vi spør om hvorfor akkurat dette lokalet på Tiller er så interessant for dem.

Rema 1000, som føler seg sikker på at de har en gyldig kontrakt med Løw Eiendom, regner med å åpne butikk i Gjerlovs veg 2 i løpet av høsten.

- Vi har funnet ut at denne beliggenheten passer oss godt når vi nå ønsker en butikk nummer to på Tiller. Området er i stadig utvikling med boligbyggingen, nye ferdselsårer og flere butikker. Vi ser jo på handelen til Kiwi og Extra at det er et større marked her og at vi glatt tåler to butikker. Dette blir en typisk nærbutikkene for befolkningen på denne siden, sier Brynjar Hovstein.

Brynjard Hovstein regiondirektør Rema 1000 Trondheim Foto: Marianne Tønset, Adresseavisen

Les også: Overskudd to siste år: 10,4 milliarder kroner

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter