Ultimatum: Svein Ivar Larsen fra Verdal setter som betingelse for gjenvalg i styret i Trondheim Havn at styreleder Otto Frøseth blir skiftet ut. Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen

- Når det er en konflikt mellom en havnedirektør og en styreleder, er det ikke unaturlig at også styrelederen trekker seg. Av hensyn til selskapets beste må begge personer i konflikten gå, sier Larsen.

Møtes onsdag

Utspillet fra et av de åtte styremedlemmene er en ny omdreining i dramatikken om Trondheim Havn. Onsdag blir representantskapet i det kriserammede og kommuneeide havneselskapet invitert til å velge nytt styre, men det er langt fra sikkert at det vil skje. Valgkomiteen, under ledelse av Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap), vil kanskje ikke legge frem forslag om nytt styre før møtet som starter onsdag klokken 13. Det kan føre til at styrevalget blir utsatt. Hvis det skjer, kan uroen i selskapet vare til over sommeren.

Stiller ultimatum

Dramatikken i det viktige havneselskapet ble utløst da det i Adresseavisen 2. junible kjent at det i lang tid har vært betydelig uro i styret og ledelsen. Både den sittende og den forrige havnedirektøren har bekreftet at de begge sa opp stillingene sine på grunn av samarbeidsproblemer med styreleder Otto Frøseth. Til nå har konflikten i styre og ledelse i Trondheim Havn fortonet seg som en kamp om styrelederen skal få fornyet tillit av eierne eller ikke. Larsen, som står bak konsulentselskapet Proneo i Verdal, gjør det klart at han kun stiller til gjenvalg hvis Frøseth vrakes.

LES OGSÅ: Havna kan bli uten styring

- Har havarert

- Vi har i utgangspunktet stilt oss til disposisjon for valgkomiteen. Men etter det som ble kjent, har vi sagt at vi tar gjenvalg på visse betingelser.

- Hva er de betingelsene? Er en av dem at Otto Frøseth ikke blir gjenvalgt som styreleder?

- Når det er en konflikt mellom en havnedirektør og en styreleder, er det ikke unaturlig at også styrelederen trekker seg. Av hensyn til selskapets beste må begge personer i konflikten gå.

- Har det vært konflikter i styret før denne saken ble offentlig kjent?

- Styret har for så vidt jobbet godt sammen, sier Larsen, men legger til at det har vært en konflikt mellom styreleder og havnedirektør.

- Det har kanskje toppet seg i det siste. Dialogen ble verre og verre, før den havarerte helt. Det er viktig nå å få ting på bordet, slik at vi kan få ro rundt selskapet. Det eneste som teller er hensynet til selskapet, sier Larsen.

- Er det andre i styret som deler din oppfatning?

- Det skulle ikke forbause meg om det er det, sier Svein Ivar Larsen.

Han forteller videre at han har orientert valgkomiteen om sitt ultimatum. Larsen har sittet i styret i Trondheim havn siden 2013, like lenge som Frøseth. Larsen startet konsulentbedriften Proneo, men sluttet der for om lag to år siden. Svein Ivar Larsen bor i Verdal som sammen med Orkdal er de to mest sentrale havnekommunene i Trondheimsfjorden etter Trondheim.

Etter det Adresseavisen kjenner til er det fire av de eiervalgte styremedlemmene som står på valg.

Personkjemi og byutvikling

Personkjemi og uenighet om byutvikling i Trondheim skal være årsak til samarbeidsproblemene i havna. To havnedirektører har sagt opp og minst to andre ledere har sluttet på grunn av styrelederen. Otto Frøseth har fremstått som Trondheim kommunes mann, men selv om byutvikling i Trondheim er en viktig årsak til konflikten, skal ikke uenigheten gå mellom Trondheim og de øvrige 12 eierkommunene.

- Uheldig situasjon

LES OGSÅ: Vil ha en uavhengig vurdering

Dette er de sittende styremedlemmene i Trondheim Havn: Otto Frøseth, styreleder, Trondheim, Torunn Utvik Molberg, nestleder, Verran, Inger Johanne Flønes, Orkdal, Svein Ivar Larsen, Verdal, Tor Jakob Reitan, Stjørdal, Monica Haftorn Iversen, Trondheim. I tillegg kommer to ansattevalgte styremedlemmer: Anita Veie og Bernt Tangen Langolf. Eskil Pedersen er av de ansatte valgt som nytt styremedlem etter Langolf.

- Jeg har til valgkomiteens leder, Rita Ottervik, sagt åpent og ærlig hva jeg mener er riktig for selskapet videre. Vi hadde en lang, god prat for en uke siden. Jeg synes det er ryddig at det jeg som styremedlem sier offentlig, sier jeg via valgkomiteen. Jeg har for øvrig ikke noe å tilføye, sier Tor Jakob Reitan. Heller ikke Inger Johanne Flønes vil kommentere saken, utover å bekrefte at hun har snakket med valgkomiteen.

- Dette er en veldig uheldig situasjon. Nå er det behov for å se på hva som er selskapets beste.

- Hva mener du er selskapets beste? Må styrelederen byttes ut?

- Det må eierne ta stilling til, sier Anita Veie, en av de to ansatterepresentantene i styret i Trondheim Havn.