- Konsekvensen er at det kan bli bygd farlige anlegg, og i tillegg utgjør det en sikkerhetsrisiko på byggeplassen under arbeidet, sier Sivert Syrstad, seksjonsleder for tilsyn i Trønderenergi Nett, som Det lokale eltilsynet (DLE) er en del av.

Syrstad sier at de i år har omdisponert ressurser for å i større grad å kunne gå etter ulovlig elektrikerarbeid på byggeplasser. Han sier at de samarbeider med BKK som har tilsynsansvaret i bergensregionen, og som siden 2015 har jobbet systematisk for å ta useriøse aktører.

- Vi har sett at det har vært et lignende behov i vårt konsesjonsområde, og så langt ser det ut til å være svært god bruk av ressurser, sier Syrstad.

Stanset arbeid

Han sier at de så langt i 2017 har fått 15 bekymringsmeldinger om elektrikerarbeid som er utført av ufaglærte, og at de på åtte arbeidsplasser har avdekket arbeid gjort av personer uten tilfredsstillende kvalifikasjoner.

- På fem arbeidsplasser har vi stanset arbeidet, sier Syrstad, og sier at funnene både gjelder rehabiliteringsprosjekter og større nybyggprosjekter (se eksempelbilder på ulovlig utført arbeid).

Ulovlig arbeid: Her stikker kobberledningene for langt ut, og den ene er knekt. Det er også en skade på den blå plastkappen. Foto: DLE
Skader: Ledningene har blitt skadet, ettersom den røde beskyttelseskappen ligger utenfor lokket. Foto: DLE
Løst: Da eltilsynet skrudde stikkontakten ut av veggen, løsnet den brune ledningen fordi klemmen ikke var skrudd til. Foto: DLE

De som installerer et elektrisk anlegg skal dokumentere at det er lovlig utført, en samsvarserklæring. Syrstad sier at de har eksempler på at slik dokumentasjon mangler, men også at firmaer har levert erklæringer for arbeid de selv ikke har gjort. Det siste er å anse som dokumentfalsk, ifølge Syrstad.

Han sier at de er avhengige av tips, og at både Arbeidstilsynet, Arbeidskriminalitetsgruppen i Trondheim, Byggebransjens uropatrulje og andre bransjeaktører har kommet med tips til saker.

Samtidig har de i løpet av de siste tolv månedene mottatt 18 bekymringsmeldinger om farlige elektriske anlegg, der det til sammen ble funnet 62 avvik fra regelverket.

Syrstad sier at de farlige anleggene ikke nødvendigvis er montert av ufaglærte arbeidere, men at det kan ha en sammenheng. Han sier at de har funnet anlegg med manglende jording, varmgang og hvor det er fare for å komme i kontakt med strøm.

Bøtelegging

Det lokale eltilsynet er underlagt Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB), som i mai i år sendte varsel om tvangsmulkt etter at DLE fant en rekke feil under et tilsyn i en bolig på Singsaker i Trondheim.

Syrstad sier at andre sanksjonsmuligheter er politianmeldelse av firmaer, og at de også vurderer å kreve at anlegg rives og installeres på nytt hvis de er montert av ufaglærte.

Tipser

Både arbeidstakerne og arbeidsgiverne ser de svært positivt på eltilsynets arbeid mot ulovlig arbeidskraft.

Adresseavisen møtte nylig leder Eystein Garberg i Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag og styreleder John-H. Waatsveen i bransjeforeningen NELFO Trøndelag, sammen med Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje.

Garberg sier at de har merket tydelige endringer etter DLEs omprioritering egne ressurser.

- De rykker raskt ut når vi varsler dem om kritikkverdige forhold, og vi får også flere og flere av våre medlemmer til å si ifra. Det gjelder ikke bare innen elektriske fag, men også andre fagarbeidere, sier han.

Garberg og Vidar Sagmyr mener at det særlig er problemer knyttet til såkalte modulbygg, der mye av arbeidet skjer i utlandet før modulene monteres i Norge.

- Ofte blir det med en eller to elektrikere til landet, og ferdigstiller prosjektet, sier Garberg, og peker på at det da kreves både minstelønn og korrekte godkjenninger.

Sivert Syrstad sier at flere av Eltilsynets funn gjelder modulbygg, men at de også avdekker regelbrudd ved andre prosjekter.

Eystein Garberg leder Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag. Foto: Jens Petter Søraa

Frykter mer useriøsitet

John-H. Waatsveen sier at de frykter at det er en økende tendens til useriøst arbeid i Trondheim, men sier at det også kan skyldes at bransjen nå er mer oppmerksomme på problematikken. Han sier at de bruker mye tid på holdningsskapende arbeid blant sine medlemsbedrifter.

- Hvis du skal være medlem av NELFO, så er du forpliktet til å opptre seriøst i markedet. De som faller utenfor, de tar vi samtaler med, sier Waatsveen, som også leder elektroentreprenørfirmaet Fjeldseth AS.

John-H. Waatsveen er styreleder i bransjeforeningen NELFO Trøndelag.

Eystein Garberg sier at de ikke bare opplever problemer med utenlandske arbeidere, men at det også gjelder trønderske aktører. Han tror at noen elektrofirmaer kan være redde for å miste store kunder, og at de derfor går med på for mye.

- Bedriftene kan godt være litt tøffere. De kan nekte å koble til anlegg de ikke har montert selv, eller de kan kreve at ting rives, sier han.