Det var satt av tre uker til rettssaken mot de to hovedeierne i Prora Eiendom, som opprinnelig var berammet fra 14. august.

Saken er utsatt på grunn av sykdom, forteller saksbehandler John Hasselberg i Sør-Trøndelag tingrett.

- Den er utsatt på grunn av sykemelding fra aktoratet. Det er ikke mulig å skaffe ny aktor på så kort tid, sier Hasselberg.

Han forteller at rettssaken ikke har fått noen ny beramming ennå.

Påberopt 16 vitner

Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen ble i april tiltalt for grov økonomisk utroskap, grovt bedrageri og regnskapsjuks. Alle punktene har en strafferamme på seks år.

Da saken først ble berammet, sa førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim at de hadde påberopt 16 vitner. Det er personer som har hatt befatning med regnskapene, blant annet ansatte i Prora og revisorer.

Både Terje og Roger Eriksen nekter straffskyld.

Mange investerte

Terje Eriksen har vært en av Trondheims største eiendomsutviklere, og har bygd bolig- og næringseiendommer gjennom datterselskaper. Hvert byggeprosjekt har vært organisert som et eget AS, og Prora har solgt aksjer i disse selskapene til investorer. Mange næringslivsfolk i Trondheim har investert i Prora-systemet gjennom årene.

Prora Eiendom står også bak Trondheimsporten, som er under bygging på Sorgenfri. Prora Eiendom er prosjektleder, men har solgt bygget videre til eiendomsselskapet Entra. Nav og Trondheim kommune blir leietakere i Trondheimsporten.

- Overførte 40 mill.

Ifølge tiltalen mot Terje og Roger Eriksen anses den økonomiske utroskapen som grov, særlig fordi handlingen har ført til betydelig økonomisk skade.

Fra 2008 til 2013 er det overført inntil 40 millioner kroner til Terje Eriksen, i strid med Prora Eiendoms interesser og uten rettslig grunnlag for det, står det i tiltalen. Terje Eriksen var styreleder i Prora Eiendom. Roger Eriksen som var daglig leder i selskapet godkjente praksisen stilltiende, ifølge tiltalen.

- Bedro DNB

Da Prora bygde boligprosjektet Munkvoll Gård, mener statsadvokatene at de to tiltalte handlet i strid med Prora Eiendoms interesser. Ifølge tiltalen solgte de to aksjer i prosjektet til under markedspris til seg selv, og senere solgte dem tilbake til Prora Eiendom til over markedspris.

Terje og Roger Eriksen er også tiltalt for bedrageri av DNB, i forbindelse med et byggelån til boligprosjektet Havstein Gård II.

Prora-selskap inngikk rettsforlik med Peab.

Regnskapsmanipulasjon

De to er også tiltalt for regnskapsmanipulasjon, fordi de i regnskapene for 2009–2012 ikke tok med gjeldsforpliktelser på til sammen 209 millioner kroner. Det førte til at årsregnskapene viste for gode årsresultat og for høy egenkapital på til sammen inntil ca. 190 millioner. Salg av aksjer i utbyggingsselskapene til Prora ble regnskapsført som finansinntekter, til tross for at de ifølge tiltalen var låneopptak som skulle vært presentert som gjeld og påløpte rentekostnader.