Fra mars 2016 begynte Una pizzeria og bar på Solsiden med et forsøksprosjekt på et av de to uteområdene sine. De fjernet askebegrene og fortalte gjester at den minste delen av uteserveringen skulle være røykfri.

Den 30. april legger Una ut et innlegg på sin Facebookside om endringen. Over 700 trykker på likerklikk eller hjerte, ingen bruker sinte eller skuffede emojier. Av de 43 kommentarene på bildet er det kun én som er negativ, resten er positive eller mener at Una like gjerne kunne gjøre hele uteserveringen røykfri.

- Jeg er overrasket over hvor godt dette har blitt mottatt. Det er ikke et alternativ å gå tilbake, sier Helena Berg Iversen, driftssjef ved Una.

Fortsatt positive tilbakemeldinger

Iversen kan fortelle at de positive tilbakemeldingene har fortsatt siden det første forsøket. I dag er den største delen av uteserveringen røykfri, og kun den minste delen tillater røyking. Nå vurderer de å gjøre ordningen permanent for hele uteområdet til neste sommer.

- Det er ikke avgjort, men du skal ikke se bort fra at det blir røykefritt neste år, sier Iversen.

Barnefamilier tok kontakt

Trøndelag har få virkelig flotte finværsdager, og Iversen forteller at de la merke til at barnefamilier satt seg innendørs oftere enn andre når det var skyfri himmel.

- Det var de som spurte om bord som ikke var i nærheten av røyking, sier Iversen.

Ifølge Iversen var det ikke mange klager, men de syntes det var synd at foreldre opplevde dette som er problem.

Få problemer med ordningen

Det skjer noen ganger at gjester venter i baren for å kunne sitte i sitt foretrukne uteområde, men ifølge Iversen har dette ikke vært et stort problem.

- Til og med før vi begynte med forbudet i 2016 spurte røykere om det var lov på uteområdene. Det virker som mange er bevisst på at det ikke er greit å røyke overalt, og det virker som de tar det godt at noen steder er røykfrie, sier Iversen.

Som følge av responsen tror Iversen at det vil bli vanligere at restauranter følger deres eksempel.

- Å innføre eget lovverk for å forby røyking på uteserveringen vil muligens ikke engang være nødvendig, da dette kan bli den nye normen, mener Iversen.

Kampanje for totalforbud

Kreftforeningen har to år på rad markert «verdens tobakksfrie dag» med å invitere restauranter til å ha røykefrie uteservering den dagen. I Trøndelag har Egon i Søndre gate, Caya, og Alma's deltatt.

Andreas Hegg er driftsleder for Egon og Norrein-eide restauranter. Han forteller at markeringen ikke skapte «voldsomt med engasjement». Sommeren 2016 ble røykfrie soner innført på Kieglekroa, Emilies Eld og alle Egon-restauranter med uteservering.

Alle Norrein-eide restauranter med uteservering har i dag røykfrie soner. Tilbakemeldingene har ifølge Hegg vært hovedsakelig positive, både fra dem som røyker og dem som avstår.

Har dere vurdert å gjøre all uteservering røykfri?

- Det har vi ikke vurdert. Med tid utvikler samfunnet seg, og vi skal ikke ser bort ifra at det kan skje en endring på sikt, sier Hegg.

Nina Karlsen eier Søstrene Karlsen, som har fire serveringssteder i Trondheim. De har valgt en noe annen løsning.

Alma's på Solsiden har for eksempel uttrekkbare tak som kan dekke hele eller deler av uteområdet. Der praktiserer de røykefri sone hvor taket dekker gjestene, men lar røyking foregå der det er tilstrekkelig med lufting.

Hele landet

For hele landet har om lag 30 serveringssteder deltatt. Ifølge Kirsten Haugland, avdelingsleder for forskning og forebyggingsavdelingen i Kreftforeningen, har tilbakemeldingene på kampanjen vært at gjestene er fornøyd og at flere restauranter har valgt å fortsette med røykfri uteservering.

- Mange, spesielt barnefamilier, er veldig takknemlig for å kunne kose seg uten å bli utsatt for passiv røyking, sier Haugland.

Ifølge Haugland har Kreftforeningens mål vært å skape oppmerksomhet, slik at flere blir motivert til å forby røyking på sine uteserveringer.

Ifølge Bergens Tidende, har to restauranter nå fått helt røykfri uteservering.

En undersøkelse fra Kantar TNS på vegne av Kreftforeningen viser at 66 % er helt eller delvis for et røykeforbud på uteservering.

- Kreftforeningen jobber for at færre skal utsettes for passiv røyking, sier Haugland.

Eksponering selv i frisk luft

Ifølge Helsenettstedet NHI finnes det ikke noe risikofritt nivå for passiv røyking, og barn er spesielt utsatt.

Seniorforsker Marit Låg ved Folkehelseinstituttet mener at flere faktorer avgjør hvor hurtig tobakksrøyk luftes ut. Plassering i byrom, levegger, og overbygg kan bidra til mindre utlufting, noe som vil gi økt eksponering for tobakk.

- Selv om du sitter ute vil du kunne bli eksponert for passiv røyking, sier Låg.

- Det er et gode at det er restriksjoner også på uteservering der folk sitter tett, mener Låg.

På verdensbasis skyldes ett av hundre dødsfall passive røyking, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Positivt overrasket: driftsjef ved Una pizzeria og bar, Helena Berg Iversen, ble overrasket over at så mange har vært positive til røykfrie områder. Nå utelukker hun ikke at det blir helt røykfritt på uteserveringen deres til neste år. Foto: Kristin Slotterøy
Positiv respons: Ifølge driftsjef for Una Pizzeria og Bar er dette innlegget i sosiale medier et av de mest likte de har hatt. Foto: Skjermbilde