- At en slik aktør og et slik tilbud etablerer seg i Hasselvika, må vel sies å være fra toppen av ønskelista vår, sier Rissa kommunes prosjektleder for Hysnes, Vidar Johansen.

Siste pasient forlot Hysnes Helsefort 17. juni 2016 da St. Olavs hospital avsluttet prosjektet på arbeidsrettet rehabilitering og forskning. Avviklingen av Hysnes helsefort kom som planlagt etter endt prosjektperiode. Men de gode resultatene arbeidsrehabiliteringsprogrammet og forskningen fra fortet hadde oppnådd, gjorde at nedleggelsen ble kritisert.

Uansett har det siden i fjor sommer det stått tomt i det gamle militæranlegget i Hasselvika, og eier Rissa kommune har jobbet hardt for å få ny aktivitet inn i bygningene. Nå skal det blir Unicare Helsefort.

Slik presenterte Rissa kommune Hysnes-prosjektet - se video.

Et års arbeid

- Da militæret forlot Hysnes, tok det omtrent ni år før vi fikk ny aktivitet inn der i 2010. Nå har vi klar en ny, betydelig leietaker allerede etter et år, sier Johansen som har hatt hovedansvaret for kommunens jobb for å sikre ny aktivitet på Hysnes, med midler fra Omstillingsprogrammet og Innovasjon Norge.

Nå er det klart at det private helseforetaket Unicare, en av landets største aktører, flytter inn og åpner tverrfaglig rehabiliteringstilbud fra årsskiftet. Kompetansearbeidsplasser Rissa kommune setter høyt.

Ny aktivitet: Vidar Johansen har jobbet for Rissa kommune med å få ny aktivtet inn i Hysnes Helsefort. Her fra da St Olavs hospital ennå var i Hasselvika. T.h: Fagkoordinator Line Bakkejord.

- Vi har fått kontrakt med Helse Midt-Norge og skal etablere rehabiliteringssenter i de gamle lokalene til Hysnes Helsefort som ligger veldig godt til rette med tanke på den type drift vi skal ha. Vi har hatt et tett samarbeid med Rissa kommune som har hatt et ønske om å få til drift der etter at helsefortet ble lagt ned i fjor, sier Trine Berntsen, divisjonsdirektør for rehabilitering i Unicare.

Les også: Rissa jobber hardt for nytt tilbud ved Hysnes Helsefort

45 årsverk

Anbudet Unicare har sikret seg fra Helse Midt-Norge, betyr etablering av 38 behandlingsplasser for hjerneslag og traumatisert hjerneskade, utmattelsessyndrom, kronisk muskel- og skjelettsmerte og sykelig overvektig hos barn og unge.

- I første omgang er det 38 plasser, men vi håper å kunne ta i bruk større del av bygningsmassen og kunne ta imot flere. Det er større kapasitet på Hysnes helsefort vi kan ta i bruk og vårt opprinnelige ønske var 48 plasser, sier Berntsen.

Trine Berntsen, divisjonsdirektør i Unicare

- Hvor mange arbeidsplasser vil det være snakk om?

- Akkurat hvor mange, kommer an på prosentandelene for hver stilling. Men vi vil ha 45 årsverk totalt, og vi vil ha med flere av de som jobbet her tidligere og dra veksler på deres kompetanse, sier Berntsen.

Ansetter etter sommeren

Allerede tidlig i høst vil Unicare etablere et oppstartsteam bestående av fagpersoner fra sine reabliteringssenheter andre steder i landet, og ansettelser vil starte etter sommeren.

Behandlingsenheten i Hasselvika i Rissa, blir Unicares første etablering i Midt-Norge. Det hadde det kanskje ikke blitt noe av, hadde det ikke vært for innsatsen til Rissa kommune.

- Det var samarbeidet med kommunen som kom først, deretter vår avtale med Helse Midt-Norge, sier Berntsen.

Og i Rissa kommune er gleden stor for ny aktivitet i Hasselvika:

- Det betyr utrolig mye å få en slik aktør inn, for kommuneøkonomien og ikke minst for Hasselvika, sier Johansen.

Les også: Støre med gladmelding til Hysnes Helsefort

Unicare er altså et av Norges største private helseforetak, deleid av gründerne Una Aas og Tom Erik Tidemann-Andersen som etablerte selskapet i 2008. I tillegg er oppkjøpsfondet Icon Capital, som delvis eies av Varner-brødrene, inne på eiersiden.

Konsernet har over 2800 ansatte, virksomhet innen åtte ulike områder innen helsesektoren og lokasjoner både i Norge og Sverige. Rehabilitering er et av konsernets største virksomhetsområder med i alt rundt 440 ansatte og en totalomsetning på 319 millioner kroner av rundt halvannen milliard for hele Unicare.