Å mellomlande på internasjonale flyplasser kan være litt som å kjøpe et Flax-lodd. En sjelden gang vinner du såpass stort at alle de andre verdiløse loddene du har kjøpt er glemt. For alle som har måttet tilbringe timesvis på en internasjonal terminal i vente på en flight som gjentatte ganger har blitt forsinket, utsatt eller kanselert, vet at en flyplass ikke nødvendigvis bare er en flyplass.

De beste kan by på alt fra overnatting, komfort og rikelig med både spise -og handlemuligheter. Andre igjen har ikke stort annet å friste med en tørre smørbrød og baguetter til overpris.

Hvert år så kårer Skytrax - World Airport Awards verdens beste flyplasser fordelt på ulike kriterier - enten det nå dreier seg om størrelse, shopping-muligheter, sikkerhet eller rett og slett atmosfære.

I år, som i fjor, har Skytrax i samarbeid med Business Insider Nordic samarbeidet om en ti på topp -liste over de beste europeiske flyplassene. Noe som burde passe oss nordmenn som hånd i hanske, for enten du skal reise til en av de fire andre verdensdelene eller innad i Europa så slipper du neppe unna en mellomlanding på en av de store transfer-flyplassene vi har i vår del av verden.

Her er de ti beste flyplassene i Europa sommeren 2017

1. München Airport ( MUC)

Plassering på fjorårets liste: 1

Antall passasjerer per år: 42,3 mil.

For flere år på rad har München blitt kåret til beste europeiske flyplass. Grunnene til dette er mange, men først og fremst på grunn av terminalenes unike arkitektur og utforming. Flyplassen i München byr på så mye både innen mat, underholdning og aktiviteter at selv om du må foreta en langre mellomlanding her så får du sett bare en brødel av hva flyplassen har å by på.

München Airport er den nest travelste flyplassen i Tyskland ( etter Frankfurt) og den 15. travleste i verden basert på internasjonal flytrafikk. Flyplassen er også  hovedbase for både Lufthansa, Air Berlin og Condor.

På taket av Terminal 2 finnes det en stor glassbalkong hvor passasjerer kan nyte synet av fly som lander og tar av på nært hold.

München: En fantastisk flott flyplass som nå har blitt kåret til europas beste - for andre år på rad.

2. Zürich Airport (ZRH)

Plassering på fjorårets liste: 2

Antall passasjerer per år: 27,7 mil.

En drøy mil utenfor Zürich finner du denne flyplasse som er hjemmebase for Swiss International Air Lines. For passasjerer med god tid så tilbyr flyplassen bl.a. utleia av både sykler og rulleskøyter (!) i tillegg til turer til The Swiss Museum of Transport.  Zürich Airport betjener avganger til hele 196 reisemål i 62 forskjellige land.

Under flyplassen finner du Zürich Airport Railway Station som har 13 avganger til Zürich Hauptbahnhof i timen.

Zürich: Som et sveitsisk urverk. Flyplassen i Zürich er en fryd å besøke.

3. London Heathrow Airport (LHR)

Plassering på fjorårets liste: 3.

Antall passasjerer per år: 75,7 mil.

Heathrow er den mest travle flyplassen i Europa og den største av de i alt fem flyplasser tilknyttet den britiske hovedstaden. Heathrow er i ferd med å oppgraderes i form av en helt ny Terminal 2 - bygning. Den åtte år gamle Terminal 5 -bygningen ble nylig kåret til verdens beste flyplassterminal av Skytrax.

Her finner du alt. Heathrow har i alt fem terminaler og en rekke fasaliteter i tillegg til utallige restauranter, cafeer og butikker. I utgangspunktet kan Heathrow virke både uoversiktlig og kaotisk, men takket være en smart markeringssystem kombinert med den typiske britiske høfligheten så er det å navigere seg fram på Heathrow lettere enn på mange andre mindre flyplasser.

Heathrow tilbyr også egne kapeller / bønnerom for alle store verdensreligionene i tillegg til et felles ( for alle religioner) bønnerom i hver eneste terminalbygning. Heathrow har også sin egen nyhetsredaksjon og TV-stasjon.

Heathrow: Den største, den travleste og den mest kaotiske. Men la ikke det avskrekke deg. Heathrow er nemlig også den flyplassen som det er lettest å finne fram på.

4. Frankfurt Airport (FRA)

Plassering på fjorårets liste: 4

Antall passasjerer per år: 60,8 mil.

Frankfurt er den fjerde travleste flyplassen i Europa og en av de viktigste transitflyplasser i verden. Flyplassen er også hjemmebase til Lufthansas flåte på over 270 maskiner.

Frankfurt Airport roses for bekvemmeligheten og tilgjengeligheten mellom både terminaler og fasiliteter. I det hele tatt så er flyplassen i Frankfurt et sted der du alltid vet hvor du er og hvor du skal gå. Store, åpne flater og alltid romslig nok til at du får et fullt overblikk ( uansett hvor travelt det er). Flyplassen har også en overflod av shopping og spisemuligheter.

Frankfurt: Stor og oversiktlig. Frankfurt er vår personlige favoritt blant de ti du finner på denne listen.

5. Amsterdam Schipol Airport (AMS)

Plassering på fjorårets liste: 5

Antall årlige passasjerer: 63,6 millioner

Schipol åpnet allerede i 1916 ( da som militærbase) og er en av europas eldste flyplasser. Flyplassen regnes som den travleste i Europa og har i motsetning til andre hovedflyplasser kun en eneste terminal. Denne er igjen delt opp i tre store avgangshaller.

Schipol kan by på minst like mange shopping -og serveringsmuligheter som de fire øverste på denne listen, men kan også friste med sitt eget bibliotek for transitpassasjerer.

Amsterdam Schipol: Schipol har kun èn avgangshall. Den er til gjengjeld enorm og fullspekket med muligheter for avslapning og fornøyelser.

6. Køpenhavn Airport ( CPH)

Plassering på fjorårets liste: 7.

Antall årlige passasjerer: 26,6 mil.

Køpenhavn er den største flyplassen i Norden og fungerer som hovedbase for SAS. For nordmenn så er CPH en flyplass vi gjerne mellomlander på når vi skal videre ut i verden. Køpenhavn Airport må tåle litt kritikk for overfylte restauranter og cafeer ( det kan fort bli klaustrofobisk folksomt her)  i tillegg til ikke nødvendigvis gullende rene toalettfasiliteter. Til gjengjeld får den derimot full score når det gjelder skilting og effektivitet.

Copenhagen Airport: Så intimt at det kan bli rent klaustrofobisk og du må virkelig lete for å finne et ledig cafebord, men du verden så effektiv.

7. Helsinki Airport (HEL)

Plassering på fjorårets liste: 6

Antall årlige passasjerer: 20,1 mil.

Dette er «hjemmet» til Finnair. Her finner du kunstgallerier, flymuseum, bokbytte-kiosker og en åpen terasse med en fabelaktig utsikt. Og som du kanskje forventer av en finsk state-of-the-art -flyplass: arkitekturen er både funksjonabel og hypermoderne.

8.  Vienna International Airport (VIE)

Plassering på fjorårets liste: 10.

Antall årlige passasjerer: 22,8 mil.

Vienna IE er ikke stor sammenlignet med de andre flyplassene på denne listen. Når sant skal sies så er vel begrepet «intim» mer passende. Men det er ikke alltid størrelsen som teller og Vienna IE scorer stort på renhold, effektivitet og sin lynende raske wi-fi som er tilgjengelig for alle passasjerer.

9. Hamburg Airport (HAM)

Plassering på fjorårets liste: ingen plassering

Antall årlige passasjerer: 16,2 mil.

Ingen internasjonal flyplass, men i følge Skytrax den beste regionale flyplassen i Europa. Her finner du hjemmebasen for en rekke lavprisselskaper som Ryanair, EasyJet og Eurowings.  Det hjelper også at flyplassen er stor, åpen og oversiktlig.

Hamburg: Alle lavprisselskapers mor.

10. Cologne Bonn Airport (CGN)

Plassering på fjorårets liste: 8

Antall årlige passasjerer: 10,3 mil.

Eller flyplassen i Køln, som vi nordmenn gjerne ville ha sagt. Flyplassen utmerker seg med sin hypermoderne arkitektur og effektive utforming. Flyplassen er hovedsete for lavprisselskapet Germanwings.

Køln: En helt «vanlig» europeisk flyplass med en heller «uvanlig» arkitektur.