- Vi er på riktig vei, men aggressive goodwillavskrivninger fortsetter å prege resultatet, sier administrerende direktør og hovedeier Per Ø. Nylander i Meglerhuset Nylander.

Dette er femte år på rad at eiendomsmegleren går med underskudd. Resultatet endte på minus én million kroner i fjor på grunn av goodwillavskrivningen på 1,8 millioner. Det er avskrivning av immaterielle verdier av Krogsveens meglervirksomhet i Trøndelag, som Meglerhuset Nylander kjøpte i 2012.

- Selskapet har vært gjennom en større omstillingsprosess siden den tid, og det er først nå vi ser effekten av drastiske kostnadskutt, sier Nylander.

Men i de fire årene før 2016, var underskuddene større enn goodwillavskrivningene.

Lavere salgsinntekter

Meglerhuset Nylander hadde 50,1 millioner i inntekter i fjor. Det er fire millioner mindre enn i 2015.

Driftsresultatet endte i fjor på minus 532 000 kroner.

- Selve driften var positiv uten goodwillavskrivningen. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre driften og ting tar tid, sier Nylander.

Ved utgangen av 2016 utgjorde arbeidsstokken 38,2 årsverk, ifølge årsregnskapet.

Pluss i år

Han forteller at de venter plussresultat i år.

- Vi har nettopp levert selskapets beste halvårsresultat i nyere tid. Dette er drevet av en stor oppdragsinngang i 2017. Ingen andre kan vise til samme vekst som oss i markedsandeler i år, og vi har ansatt to nye meglere som er på plass etter sommeren. Det er erfarne meglere med lang fartstid i bransjen, som har vist gode resultater over tid, sier Nylander.

Han opplyser at Meglerhuset Nylander i første halvår i år har en markedsandel på 10,1 prosent av salget av brukte boliger i Trondheim. I fjor var markedsandelen på 8,7 prosent.

Nylig ble prisstatistikken for brukte boliger i juni langt frem. Den viste en prisnedgang i Trondheim på 0,1 prosent forrige måned. På landsbasis falt prisene 1,6 prosent. 12-månedersveksten i boligprisene er også på vei ned.

- Ser på flere boliger

Men Nylander tror ikke dette vil føre til færre boligsalg og lavere inntekter for meglerne.

- Folk har behov for å bo og flytte. Beslutningsprosessene tar litt lengre tid, fordi kjøperne ser på flere objekter og omsetningstiden øker litt. Arbeidsmarkedet er bra, renta er lav og kredittmarkedet er ikke strupet, sier Nylander.

Han mener et litt tregere boligmarked, gjør at forbrukerne bryr seg litt mindre om prisen på meglertjenestene.

- Det blir litt mindre konkurranse på pris når det går senere å selge. Når markedet går på skinner er pris et viktig element. I dag er det viktigste for kjøperne at de får solgt når det er behov for det, sier Nylander, og legger til.

- Jeg tror meglerne må jobbe litt mer bak hvert salg. I slike perioder vil det komme bedre frem hvilke meglere som er flinke til å få til handler, og ikke bare ekspederer, sier Nylander.

20 % nye boliger

Nylander-familien har drevet med eiendomsmegling siden 1936, og satser på det de kaller Stor-Trondheim, fra Heimdal i sør til Stjørdal i nord. Selskapet har fire kontorer. Nylander opplyser at salg nye boliger utgjør rundt 20 prosent av inntektene.

- Vi føler at vi begynner å få et godt grep om den delen av markedet. Vi har fått kunder som Veidekke, Obos og Frost. Det handler om prosjekter, beliggenhet og pris. Folk ligger ikke i soveposen lenger for å kjøpe seg inn i nye prosjekter. Også i denne delen av markedet er det mer jobb bak hvert salg, og verdien av meglertjenestene blir mer synlig for markedet, sier Nylander.

- God egenkapital

Etter å ha solgt familieselskapet i 2006 til Danske Bank, gjorde Per Ø. Nylander comeback som eiendomsmegler da han kjøpte Notars virksomhet i Trondheim i 2009. I 2012 kjøpte Nylander virksomheten til Krogsveen i Midt-Norge tilbake fra Danske Bank. I 2015 ble banken så medeier i Meglerhuset Nylander, etter at den konverterte et lån på seks millioner til en eierandel på 35,9 prosent i meglerhuset, og styrket dermed egenkapitalen.

Ved utgangen av 2016 var egenkapitalen på 3,3 millioner i Meglerhuset Nylander, én million mindre enn ved utgangen av 2015.

- Vi har en god og positiv egenkapital, så det er ikke behov for noe ekstraordinært. Vi har et solid halvårsresultat i 2017, og styrer mot et positivt årsresultat, sier Nylander.