Pilene peker oppover for papirfabrikken i Trondheim, fire år etter at Peterson Paper begjærte oppbud og la ned fabrikkene i Moss og på Ranheim.

Driftsinntektene i 2016 er ned med 3,2 prosent sammenlignet med året før, til 986 millioner. Samtidig øker resultat før skatt med 72 prosent, fra tolv til 20,7 millioner kroner.

Det er fremdeles det norske markedet som er det viktigste, selv om omsetningen på hjemmemarkedet har falt med 154 millioner kroner.

- Fallet i driftsinntektene kommer hovedsakelig av at prisene var veldig lave gjennom året. Salget av bølgepappvirksomheten er årsaken til det høye resultatet, sier Arne Jørgen Reinås, som har stilling som controller i Ranheim Paper & Board.

Salget mot EU utgjorde 29 prosent av salgsinntektene. I 2015 utgjorde disse inntektene 17,5 prosent av de totale salgsinntektene.

- Dette har en sammenheng med at vi i de to siste månedene av året gikk fra internsalg til eksternsalg i forbindelse med salget til VPK, sier Reinås.

Solgt til Belgia

I 2016 ble det gjort en restrukturering av Peterson-konsernet. Bølgepappvirksomheten er solgt til det belgiske emballasjekonsernet VPK. Nå står fabrikken på Ranheim alene med sin papirproduksjon, etter at resten av selskapet er solgt.

Driften er delt i to avdelinger: papir og emballasje. Papiret som produseres brukes både som råstoff for den interne massivpapp-produksjonen og selges til eksterne bølgepappfabrikker, skriver packnews.no.

Spesialprodukter som poser, kopper og skåler av returpapir lages også ved fabrikken. I emballasjefabrikken, som er papirfabrikkens største kunde, er massivpapp for pakking av fisk det store volumproduktet.

Fikk kontrakt

Europa er hovedmarkedet for papirproduksjonen, hvor Peterson og andre bølgepappfabrikker er de største kundene. Ranheim har sikret seg en leveransekontrakt med VPK Peterson for de neste sju årene, melder packnews.no.

- Jeg kan ikke si så mye om det, men vi har en avtale med VPK som går over noen år.

I 2016 hadde selskapet på det meste over 500 ansatte. Per i dag er det 170 faste ansatte, i tillegg til lærlinger og innleid mannskap, ifølge Reinås.

Han sier at starten på 2017 har vært krevende, men at det går forholdsvis bra i dag. Hvis man eliminerer internsalg, forventer bedriften å ende på i underkant av 500 millioner kroner i omsetning i 2017.

- Vi jobber nå for å få god lønnsomhet i det vi bedriver med, sier Reinås.

Nå går det også mot renere energi på fabrikken. Ranheim Energi ønsker å bygge nytt forbrenningsanlegg eller varmesentral på tomta til Ranheim Paper & Board. EØS-tilsynet ESA nå har godkjent at Enova får gi 172 millioner kroner i støtte. Det omfatter prosjektering og bygging av et termisk energianlegg med en samlet energileveranse på 200 GWh/år.

150 GWh eller 75 prosent skal gå til industrivirksomheten Ranheim Paper & Board, mens de resterende 25 prosentene er tiltenkt Statkraft Varme AS sitt fjernvarmenett på Ranheim.