På mandag skrev Adresseavisen om tre ansatte som ble sagt opp og måtte gå på dagen ved Trondheim kommunes rehabiliteringssenter Vistamar i Spania. De forteller at de ble oppsagt uten noen form for dialog eller forhandlinger.

Vistamar er et spansk aksjeselskap som Trondheim kommune eier og driver. Senteret tar imot brukere fra Trondheim kommune.

Ordfører Rita Ottervik sier at saken viser at kommunen kanskje ikke bør drive aksjeselskap i Spania i framtiden.

- Jeg er sterkt i tvil om vi skal bruke penger på å drive et aksjeselskap i Spania. Det er krevende på mange måter. Kanskje vi bør kjøpe plasser istedenfor å drive selv i framtiden, sier hun.

Kommunen leier behandlingsbygget ved Alicante av folkehøgskolen Peder Morset. Kommunen har leid bygget i ti år og skal ,ifølge leieavtalen, leie bygget i ti år til. Bystyret bestemte i mai at rådmannen skal komme med en innstilling om videre drift i god tid før leieavtalen går ut i 2027.

Måtte gå på dagen

Både de oppsagte og nåværende ansatte på Vistamar har fortalt at de ble veldig overrasket over nedbemanningene og at de oppsagte måtte gå på dagen. Personalet fikk vite at tre ansatte måtte gå 27. juni. Dagen etter fikk pleieassistent Tor Arne Ludviksen beskjed om at han var en av dem. Han skal ha vært midt i et stell av en bruker da han ble innkalt på sjefens kontor for å bli oppsagt.

De ansatte Adresseavisen har snakket med forteller at de ikke visste noe om den dårlige økonomiske situasjonen. De fikk beskjed om at økonomien var god på et personalmøte i mars. De har ingen tillitsvalgt på Vistamar, og det var heller ingen dialog eller forhandlinger om oppsigelsene. Verneombudet ble informert én uke før de andre, men ble bedt av direktøren om ikke å snakke med de ansatte om nedbemanningene.

Tre ansatte måtte gå på dagen på rehabiliteringssenteret Vistamar ved Alicante i Spania.

- Skal følge norsk standard

- I Trondheim kommune er det generelle prinsippet at det skal være åpenhet. Hvis det stemmer det som står i saken, er det kritikkverdig at man ikke har lagt opp til en åpen prosess, der de ansatte er informert på forhånd om oppsigelsene, sier Ottervik.

- Bystyret har vedtatt at Vistamar skal følge norsk standard og spilleregler, så godt som mulig, fortsetter hun.

Hun legger til at hun skjønner at lovgivningen i Spania er litt forskjellig fra den norske, og at Vistamar også må følge spansk lov.

- Hvilket ansvar skal dere som eier nå ta?

- Som eiere må vi få klarlagt og finne ut hva som har blitt gjort i oppsigelsesprosessen, sier hun.

Helge Garåsen, kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim kommune, uttalte i Adresseavisen på mandag at han skal be styret i Vistamar om å legge fram en rapport for formannskapet. I formannskapet på tirsdag skal Garåsen orientere om saken.

- I rapporten fra styret må vi få en god redegjørelse for hvordan disse oppsigelsene har foregått og om de oppfyller kravene vi har satt i eierskapsmeldingen. Dette gjelder både overfor den enkelte og for partene i arbeidslivet, sier Ottervik.

- Vistamar skulle følges opp tettere

Ordføreren sier at formannskapet ble informert på Vistamars generalforsamling 24. mai, altså én måned før oppsigelsene, om at Vistamars egenkapital holdt på å bli brukt opp og at direktøren skulle slutte.

- Vi fikk også vite at det hadde vært uroligheter blant personalet på senteret, sier hun.

- Rådmannen ga derfor tydelig uttrykk for at Vistamar skulle følges opp tettere, fortsetter hun.

- Er denne saken et bevis på at dette ikke er gjort godt nok?

- Vi må nesten vente på orienteringen fra rådmannen før vi konkluderer, men ut ifra de opplysningene som har kommet fram, er det all grunn til å stille kritiske spørsmål til om det har blitt fulgt opp godt nok, sier Ottervik.

Ottervik legger til at hun ikke stiller spørsmål ved om det var riktig å nedbemanne på Vistamar, i og med at lønnskostnadene måtte justeres i forhold til antall brukere.

Kommunaldirektør Helge Garåsen vil ikke kommentere om Vistamar har blitt fulgt opp godt nok før han tirsdag skal orientere om saken i formannskapet.

- Kan følge spanske regelverk og oppføre oss

Jon Gunnes, kommunalråd og gruppeleder for Venstre i bystyret i Trondheim, sier han er overrasket over at formannskapet ikke har blitt opplyst om den prekære økonomiske situasjonen.

- Etter det jeg husker, var det ingen krisestemning om økonomien på generalforsamlingen i vår, sier han.

Kommunalråd Jon Gunnes (V) mener at man må kunne følge spanske lover og oppføre seg på samme tid.

Han mener at formannskapet må ta opplysningene som har kommet fram på alvor.

- Det er greit at vi følger spanske regelverk, men vi kan jo likevel oppføre oss på en god måte i nedbemanningsprosessen, sier han.

- Det høres dramatisk ut at de har blitt sagt opp på dagen og tatt rett ut av tjenesten. Slik ville vi ikke ha gjort i Norge. Dette er ikke en arbeidsgiverpolitikk Vistamar og Trondheim kommune kan være bekjent av, da kan vi få problemer med å rekruttere folk, fortsetter han.

- Må være forferdelig å bli hentet midt i et stell

- Det er veldig overraskende at Vistamar har hatt en slik praksis. Det må jo være forferdelig å bli hentet for å bli oppsagt midt i et stell av en bruker. Det er opprørende. Jeg er kort og godt overrasket, sier Geirmund Lykke, kommunalråd og gruppeleder for KrF i Trondheim bystyre.

- Det er veldig overraskende at Vistamar har hatt en slik praksis. Det må jo være forferdelig å bli hentet for å bli oppsagt midt i et stell av en bruker, sier kommunalråd Geirmund Lykke (KrF).

- Jeg ser at de henviser til at spansk lovgivning gir de ansatte best økonomisk kompensasjon når man gjør det på denne måten. Og hvis det er tilfellet, er det for så vidt en viktig forklaring. Men de måtte jo ha visst at dette kunne skje på et tidligere tidspunkt. De burde derfor hatt en bedre prosess, slik at de ansatte var forberedt. Det hadde vært riktig å gjøre, sier han.