- Jeg skulle ut fra senteret for å gå på butikken, da jeg møtte på en av de andre brukerne som sto utenfor og gråt. Hun sa at tre ansatte hadde blitt oppsagt, sier Toril Knudsen, som var på rehabiliteringsopphold på Vistamar da tre ansatte måtte gå på dagen i slutten av juni.

- Det var en fortvilet stemning, det var vondt for oss brukere å se hvor vondt de ansatte hadde det, fortsetter hun.

Adresseavisen skrev mandag om oppsigelsene ved Trondheim kommunes rehabiliteringssenter i Spania. Både de oppsagte og nåværende ansatte har fortalt at nedbemanningene skjedde uten verken dialog eller forhandlinger. Senteret måtte nedbemanne av økonomiske grunner, men de ansatte forteller at de ikke visste noe om den dårlige økonomiske situasjonen.

Vistamar er et spansk aksjeselskap som Trondheim kommune eier alle aksjene i. Brukerne blir sendt til senteret i regi av kommunen.

Oppsagt da de kom på jobb

De ansatte på Vistamar fikk vite at senteret måtte nedbemanne på et personalmøte 27. juni. Dagen etter ble tre ansatte, sekretæren og to ufaglærte pleiere, oppsagt da de kom på jobb. Pleier Tor Arne Ludviksen skal ha vært midt i et stell av en bruker da han ble innkalt på sjefens kontor for å bli oppsagt. De oppsagte fikk en økonomisk kompensasjon.

Toril Knudsen var på Vistamar for å få opptrening etter en hofteoperasjon da dette skjedde. Hun sier at hun opplevde situasjonen på senteret som dramatisk, og at stemningen forandret seg merkbart etter oppsigelsene.

- Det var som å bo i et kapell de siste ukene jeg var der. Det var en nedstemt stemning, og ikke så mye latter som det bruker å være, sier hun.

- Jeg kunne ikke gå første gang jeg kom til Vistamar. De fikk meg på beina, og nå er jeg hundre prosent frisk, takket være dem, sier tidligere bruker på Vistamar Toril Knudsen.

Adresseavisen møter henne hjemme ved Kuhaugen i Trondheim. Selv om hun synes at de siste ukene av oppholdet ble litt ubehagelig, har hun bare positive ting å si om de ansatte og hjelpen hun har fått.

- Det har vært helt fantastisk å dra dit. Jeg kunne ikke gå første gang jeg kom til Vistamar. De fikk meg på beina, og nå er jeg hundre prosent frisk, takket være dem, sier hun.

- De oppsagte har hatt stor betydning

- Men Vistamar er så mye mer enn bare pleie og fysisk opptrening, fortsetter Knudsen.

Hun forteller at de tre som har blitt oppsagt på Vistamar har hatt en stor betydning for henne og de andre brukerne.

- Begge pleierne som måtte gå, Tor Arne Ludviksen og Kjell Gunnar Bøe, gjorde mye sosialt med oss brukerne. De tok oss med ut på kveldstid, noe som er spesielt viktig for de brukerne som er helt pleietrengende og ikke kommer seg ut av institusjonen på egen hånd, sier hun.

- Jeg husker en gang da Tor Arne tok med seg en bruker opp på et utkikkspunkt i Benidorm. Brukeren hadde brukt å gå dit med kona tidligere, men trodde ikke det var mulig nå, siden han satt i rullestol. Tor Arne tok utfordringen og dyttet han opp en lang, bratt bakke, og jeg og en sykepleierstudent hjalp til, sier hun.

Rullestolbrukere får bade i havet

Toril Knudsen har selv jobbet i hjemmesykepleien i Trondheim, og mener at hjelpetrengende brukerne har et unikt tilbud på Vistamar. Hun er bekymret for at de ansatte i framtiden får mindre tid til å gjøre de tingene som ikke er direkte knyttet til fysisk pleie.

- Jeg er redd for at nedbemanningen skal gå utover de brukerne som er mest pleietrengende, fortsetter hun.

Toril Knudsen har vært på rehabilitering på Vistamar tre ganger. Hun roser de ansatte som ble oppsagt i slutten av juni. Hun er nå tilbake i Trondheim etter oppholdet.

Hun forteller at de som sitter i rullestol på Vistamar får muligheten til å bade i havet, ved at de blir trillet ut i sjøen av de ansatte.

- Når de har kommet dypt nok uti, blir de tatt ut av stolen og flyter med et flyteelement rundt livet. Det er klart at slike ting gir store opplevelser for folk som stort sett ikke kommer seg utendørs, sier hun.

- Har fulgt spansk lov

Direktør ved Vistamar John Erik Ruiz har tidligere uttalt til Adresseavisen at de har fulgt spansk lov i oppsigelsesprosessen. Han skrev i en e-post at de valgte den løsningen i det spanske lovverket som ga størst økonomisk trygghet for den ansatte.

- For å fylle kriteriene til denne løsningen, måtte den ansatte dessverre gå på dagen, skrev han.

Han forklarte at det ble lagt vekt på det faglige da de skulle bestemme hvem som måtte gå, og at de valgte å beholde sykepleiere og fysioterapeuter.

Kommunaldirektør for helse og velferd Helge Garåsen har etter Adresseavisens avsløringer bedt Vistamars styre om en rapport om nedbemanningsprosessen. Denne rapporten skal legges fram for formannskapet i Trondheim. Garåsen har sagt at kommunen har gitt gode råd til Vistamar om nedbemanningsprosessen, og at denne rapporten vil vise om rådene har blitt fulgt.