- Av og til er det som å bære havre til en død hest. Det vil være prinsipielt uheldig om staten går inn og redder en bedrift ved å favorisere dem, sier Bjørnstad.

Stortingsrepresentanten, som sitter i næringskomiteen, er dermed på linje med investor Christen Sveaas om at Staten ikke uten videre bør gå inn for å redde det gjeldstyngede konsernet med fabrikker blant annet på Skogn i Levanger og i Halden.

Norske Skog innrømmet i helgen at et av lånene var i mislighold.

- Jeg mener Staten må være tilbakeholden med å engasjere seg. I dette markedet som alle andre er det noen som går under og andre som greier seg. Norsk økonomi og næringsliv er avhengig av at noen går under for at noen skal greie seg. Det er en del av kretsløpet, sier Bjørnstad.

- Verst for aksjonærene

Han snakker om at det prinsipielt er mer riktig å bruke skatt som virkemiddel enn å bruke statlige midler på å støtte industrikonsern direkte.

- Om Norske Skog ikke greier seg nå er det ikke sånn at fabrikkene blir stående tomme. Da kan kreditorer, obligasjonseiere og andre ta over derfra, sier han.

- Det er usikkerhet knyttet til jobbene for 1000 ansatte i konsernet, hva tenker du om dette?

- Som jeg sa; Jeg tror ikke fabrikkene blir stående tomme om konsernet går over ende. De ansatte skal ikke være så redde for jobbene sine. Det er verre for investorene som får sine verdier utvannet. Men jeg regner med at aksjeeiere som har gått inn i norsk skogindustri vet at det ikke skjer uten risiko, sier Bjørnstad.

Vil vurdere flere tiltak

Flere andre trønderske politikere understreker i motsetning til Bjørnstad at de vil at Statens skal strekke seg vesentlig lenger. Venstres André M. Skjelstad avviser ikke at staten bør gå inn med kapital.

- Jeg registrerer at noen mener staten bør gripe inn nå. Først må vi skaffe oversikt over problemene. Men selvfølgelige må vi gjøre alt vi kan for å berge de 1000 arbeidsplassene på Skogn og i Halden. Vi har allerede brukt penger gjennom budsjettforliket for å sikre etableringen av en biomassefabrikk på Skogn, da er videre drift av papirfabrikken der viktig, sier Skjelstad, som viser til at det er en hjørnesteinsbedrift på Innherred.

Har tett kontakt. Aps Ingvild Kjerkol sier de har tett kontakt med tillitsvalgte og ledelsen for å finne ut hva som bør gjøres. Hun viser til at konsernet selv må gjøre hva de kan for å løse krisen. Foto: Rune Petter Ness

Også Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol er opptatt av videre drift ved det hun omtaler som verdens mest effektive papirfabrikk. Hun sier hun vil gjøre hva hun kan for å sikre videre drift på Skogn. Kjerkol ser det som positivt at Norske Skog Skogn er et eget AS, som ikke har røde tall.

- Bør staten gripe inn?

- Vi skal ikke blande oss i driften til et børsnotert selskap, men dersom det oppstår en situasjon som gjør at det kommer en sak til Stortinget, så må vi vurdere hva vi skal gjøre. Jeg vil ikke spekulere ut over det.

- Må ha plan klar

Senterpartiets Marit Arnstad er klar på at Næringsdepartementet bør ha planene klare for å berge virksomheten i Skogn og Halden. Hun viser til at det er flere ulike verktøy som kan brukes enten i form av bedre driftsbetingelser, eller kapital.

Næringsdepartementets ansvar. Senterpartiets Marit Arnstad viser til at Næringsdepartementet må ha en klar plan for hva som skal skje med Norske Skog om de ikke greier å løse gjeldsproblemene. Foto: Sebastian Bjerkvik

- Dette er næringsdepartementets ansvar og jeg har inntrykk at de har hatt dialog med Norske Skog, sier Arnstad, som ikke vil svare på om staten bør gå inn med midler. Hun peker på at Norske Skog selv har spilt inn problemstillinger rundt rammebetingelser som kraftpris, nettariffer og muligheten for å bruke askeavfall fra driften som ressurs, slik utenlandske aktører gjør. I dag er de pålagt å deponere dette som problemavfall.

Det siste er noe også Høyres Elin R. Agdestein nevner. Hun sier dette er en sak hun vil ta opp med Klima- og miljødepartementet på nytt Agdestein viser til at regjeringen har gjort mye for å gi bedre rammebetingelser ved å redusere skatt og støtte skognæringen gjennom skogsveitilskudd, og å fjerne akseltrykksrestriksjoner. Agdestein sier det ikke er aktuelt å gripe inn så lenge det pågår forhandlinger.

- Jeg vet at det er tett kontakt mellom departementet og Norske Skog. Fabrikken på Skogn går bra, men konsernet er i problemer. Vi har en komplett verdikjede i Trøndelag rundt skog og treverk, der fabrikken på Skogn er sentral. Der er vi er i front nasjonalt, og dette er noe som er viktig for arbeidsmarkedet på hele Innherred og i Trøndelag, sier Agdestein.