Trondheim parkering mener at campingplassene like utenfor Trondheim ligger for langt fra sentrum for bobilturistene som ønsker å besøke byen.

Dette skriver de i et svarbrev til campingplasseierne ved Flakk, Vikhammer og Storsand gård camping.

Mandag skrev Adresseavisen at eierne ved de nevnte campingplassene er  kritisk til den nye bobilparkeringsplassen som fredag åpner på den gamle tomten til Tollpost på Nyhavna.

Eierne sendte i forrige uke også et brev til Trondheim parkering med spørsmål angående den nye parkeringsplassen. De mener at den offentlige parkeringsplassen, der bobilene kan stå parkert inntil fem dager, gir direkte konkurranse til campingplassene.

Den nye ordningen ble også kritisert i formannskapet i Trondheim sist tirsdag.

- Utgjort sikkerhetsrisiko

- Mangel på et godt parkeringstilbud til denne gruppen har dessverre forårsaket mye feilparkering og frustrasjoner, både for tilreisende og for nærmiljøet. Bobilene som har stått parkert på vegene i boliggatene har utgjort en sikkerhetsrisiko, sier drift– og kontrollsjef Steinar Myhr i Trondheim parkering.

- Hvis behovet til bobilene hadde vært dekt av campingplassene, hadde vi ikke opplevd dette problemet i byen, legger han til.

Parkeringsavgiften på parkeringsplassen på Nyhavna er på 50 kroner den første timen og 25 kroner de påfølgende timene. Makspris per døgn er 250 kroner. Avgiften skal finansiere tomteleie, utbygging og drift, skriver Myhr.

Det er Trondheim parkering som har fastsatt avgiften for 2017, men han skriver i brevet at det vil bestemmes av politikerne for 2018 som for annen offentlig parkering.

Svarer: Steinar Myhr, drift og kontrollsjef i Trondheim parkering, mener at en del av bobilturistene ikke er interessert i å stå parkert utenfor byen. Foto: Terje Svaan

Dårlig rykte i miljøet

Det ble bestemt at kommunen skulle tilrettelegge for bobil allerede i bygningsrådet i 2007. I brevet skriver Myhr at Trondheim har fått et dårlig rykte i bobilmiljøet etter mange år med dårlig tilbud.

Bobilene skal få lov til å stå inntil fem dager i strekk, slik at bobilturister som reiser med Hurtigruten skal kunne parkere her.

- Disse turistene har til nå ikke hatt annet tilbud for langtidsparkering, i og med at alle parkeringshusene har for lav takhøyde, sier Myhr.

- Ingen campingplass

Trondheim parkering er ikke enig i kritikken fra campingplasseierne. De mener at parkeringsplassen ikke kan sammenlignes med en campingplass.

- Dette er en oppstillingsplass for bobil, ikke en campingplass. Det er ikke lov til å slå opp telt eller ha med campingvogn, sier markedsansvarlig i Trondheim parkering, Gunn Helene Nordgaard.

- Vi vil heller ikke ha et tilbud om en trygg og sikker overnatting, siden vi ikke har vakt eller innsjekkingsordning, sier hun.

- Har definisjonen av camping- og parkeringsplass noe å si, når campingplasseierne likevel opplever at dette er direkte konkurranse?

- Jeg tenker at hadde campingplassene hatt et tilbud i byen, så hadde ikke vi trengt å ha et slikt tilbud i det hele tatt, sier Nordgaard.

- Vi har ikke satt opp tømmestasjon og lignende for at denne parkeringsplassen skal fungere som en campingplass, men fordi parkeringsplassen ikke skal være en belastning for nærmiljøet med mye forsøpling, sier hun.

Avviser: Trondheim parkering mener at den nye bobilparkeringsplassen på Nyhavna ikke vil gi direkte konkurranse til campingplassene. Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Vil merke konkurransen i neste uke

Lars Ronæss, eier ved Storsand gård camping, er ikke fornøyd med svaret han og de andre eierne fikk fra Trondheim parkering.

- Vi ser at det er behov for en bobilparkeringsplass, men ikke for overnatting, sier han.

Han sier at dette ikke behøver å være en konflikt, og at Trondheim parkerings investeringer ikke er forgjeves. Han mener at løsningen er å forby folk overnatte på parkeringsplassen, slik at den ikke kommer i direkte konkurranse med campingplassene.

- Turistene kan tømme og fylle på med det de trenger mens de står der på dagen, sier han.

- Gjestene bor hos oss i gjennomsnitt 20 timer, det betyr at vi i praksis er en skysstasjon, og at det ikke er særlig forskjell på oss og den nye parkeringsplassen på Nyhavna, sier han.

Ronæss tror de vil merke konkurransen allerede i neste uke når mange kommer til Trondheim for å delta på oppdrettsmesse.

- De som kommer i bobil, kommer ikke til å bare parkere på den nye parkeringsplassen, de kommer jo til å bo der, sier han.

Vil ikke stenge om natta

Trondheim parkering mener det ikke er en løsning å bare ha dagparkering.

Ronæss mener at problemet for dem er løst hvis dere tilbyr det samme, men bare uten parkering om natta. Hva tenker du om den løsningen?

- Vi ser ingen grunn til at de ikke skal få stå over natta. Det er mulig å parkere over natta på kommunale parkeringsplasser for andre biler også, så vi kan ikke gjøre en forskjell her, sier Nordgaard, og legger til at hurtigruteturistene ikke vil kunne gjøre seg nytte av tilbudet dersom plassen stenges om natten.