Fredag 11. august går fristen ut for Norske Skogs forhandlinger med treforedlingskonsernets kreditorer.

Tre muligheter

Hva som vil skje fredag er det kanskje bare den aller innerste krets i Norske Skogs ledelse og kreditorene som vet. Fredag kan det bli presentert en løsning, forhandlingsfristen kan bli forlenget, eller kortene kan bli kastet.

Norske Skog har innkalt eierne til ekstraordinær generalforsamling 24. august. Hensikten med møtet er å orientere om den økonomiske krisen i konsernet. Hvis det blir konkurs før den datoen, er det ikke sikkert at det blir noen generalforsamling.

Norske Skog sliter med rentebærende gjeld på nesten 6,4 milliarder kroner. Gjelden skriver seg fra omfattende oppkjøp på 1990- og 2000-tallet i Europa, Sør-Amerika, Asia, New Zealand og Australia.

LES OGSÅ: Greier ikke å betjene gjeld

- Konkurs er best

Johan Hustad, professor i energiforskning, direktør ved NTNU Energi og tidligere prorektor for innovasjon og nyskaping ved universitetet, mener at konkurs fremstår som det beste av Norske Skogs alternativer for fremtiden, i hvert fall for de to norske fabrikkene.

- Konkurs skaper flere muligheter enn en redningsaksjon. Ved en konkurs vil de norske fabrikkene sannsynligvis bli kjøpt opp. Det vil åpne for videre drift og omlegging. Omstilling til annen type treforedling vil kreve store investeringer, men det er bedre enn å satse videre på et så smalt produkt som avispapir, sier Hustad.

Johan Hustad, professor i energiforskning, direktør i NTNU Energi og tidligere prorektor, mener at konkurs er det beste alternativet for Norske Skog.

LES OGSÅ: Fabrikken på Skogn går godt

Skogn og Halden

Norske Skogs to norske fabrikker, Skogn i Levanger og Saugbrugs i Halden, er heleide datterselskaper i det kriserammede konsernet. Begge gjør det økonomisk bra, i motsetning til noen av de fem utenlandske fabrikkene.

- Konkurs i morselskapet gir mulighet for å starte på nytt for virksomhet som gjør det bra.

- En konkurs er ingen garanti for videre drift ved fabrikkene?

- Nei, men det er rart om ikke andre aktører vil se på det som en fornuftig investering, sier Johan Hustad.

Han viser videre til at det nå har vært flere runder med krise og avtaler med kreditorene, uten at det har løst problemet med Norske Skogs gjeld.

LES OGSÅ: Advarer staten mot å blande seg inn

- Krever omstilling

- Det kan lages mange produkter av tremasse. Flere steder, blant annet i Finland, Sverige og ved Borregaard i Sarpsborg, blir trevirke brukt som råstoff i bioraffinerier. Raffinering og kjemisk treforedling vil i fremtiden åpne markeder for bærekraftige produkter, sier Johan Hustad.

For en uke siden antydet også styrelederen i Norske Skog, Henrik Christensen, at Norske Skogs fremtid ligger i finansiell restrukturering og omlegging av driften. «Jeg ønsker å medvirke til at vi får på plass en restrukturering slik at virksomheten kan få penger til å gjennomføre nødvendige investeringer for å endre virksomhetens karakter», sa Christensen i et intervju i Dagens Næringsliv 30. juli.

LES OGSÅ: Dette kan skje hvis Norske Skog går konkurs

Har solgt seg ned

Via selskapet GSO Capital Partners er det amerikanske investeringsselskapet Blackstone største aksjonær og en av de største kreditorene i Norske Skog. I flere omganger den siste tiden har Blackstone solgt aksjer. Etter et salg tidligere denne uken har Blackstone redusert sin eierandel til ni prosent, men er fortsatt største aksjonær. Med en kurs torsdag på 38 øre per aksje, er det kriserammede selskapet av børsen priset til en verdi på fattige 108 millioner kroner. En gang var børsverdien over 20 milliarder.

Forhandlingene pågår

Kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog svarte på epost torsdag ettermiddag at det fortsatt pågår forhandlinger. Dybevig skriver videre at tidsfristen gjelder frem til fredag klokken 23.59 New York-tid, det vil si natt til lørdag norsk tid.