I forbindelse med statsbudsjettet for 2017  ble det foreslått en ordning der personlige skattytere kan opprette en aksjesparekonto.

- Dette er det største som har skjedd private sparere og investorer på over 30 år, helt siden aksjesparing med skattefradrag (AMS) ble innført på 80-tallet. Det er en ordentlig gladnyhet at det tas grep for å bedre vilkårene for privat sparing og investering i aksjer og aksjefond, sier Anders Skar, daglig leder for Nordnet Norge, som selv tilbyr denne tjenesten.

Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen mener også at ordningen er et gode for vanlige aksjesparere.

Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

- Aksjesparekonto er en konto med visse fordeler, ulemper og begrensninger som man oppretter i en bank eller annen finansiell institusjon. Pengene man setter inn bruker man til å kjøpe aksjer eller aksjefond, og da eier man disse verdipapirene via aksjesparekontoen. Det som er bra med dette er at når man selger med gevinst, så slipper man å skatte så lenge pengene står på denne kontoen. Da kan du reinvestere hele beløpet uten å måtte betale skatt først, forklarer Lothe, som er fagsjef for Skattebetalerforeningen.

Dette er en betydelig endring fra tidligere år, da man måtte betale skatt på gevinst etter hvert aksjesalg.

DEBATT:  Ikke finn deg i urimelige vilkår i lokalbanken din

Skatteamnesti

Skar mener private aksjesparere nå får samme mulighet som tidligere kun var reservert for personer som eide investeringsselskaper.

- Man får en utsatt skattefordel på sparingen sin, og må ikke betale skatt før man tar ut gevinst fra aksjesparekontoen. Da har man mulighet til å få renters renteeffekt på et enda større beløp og slik får pengene til å vokse enda raskere, forklarer Skar.

Anders Skar i Nordnet Norge.

Fra 1. september og fram til nyttår vil aksjesparerne få et skatteamnesti, der det vil være mulig å flytte aksjene og fondsandelene inn på den nye aksjesparekontoen uten at det utløser skatt.

- Dette er uten tvil en helt fantastisk mulighet. Det betyr at 1,5 millioner nordmenn som sparer i verdipapirer kan utnytte et skattehull i løpet av 2017. Enhver rasjonell sparer eller investor med gevinster på sine verdipapirer bør flytte disse verdiene over på en aksjesparekonto. Da gir man seg selv den fordelen at man kan selge posisjonen sin og reinvestere beløpet i sin helhet, sier Skar.

- Kan spare 887 millioner i skatt

Skar opplyser at trøndere har aksjer på Oslo Børs for cirka 5,8 milliarder kroner. Etter tall fra Verdipapirforeningen kan man i tillegg anslå at trønderne eier aksjefond for om lag 6,3 milliarder kroner. Dette gir en totalsum på hele 12,1 milliarder trønderske kroner i aksjer og aksjefond.

- Det er vanskelig å beregne gevinster, men gitt at folk har spart relativt lenge er sannsynligvis minst en tredjedel av verdiene gevinst. Det betyr at cirka 4 milliarder av de 12,1 milliardene er gevinst. Medregnet skjermingsfradrag, hvor vi antar en skjermingsrente på rundt 2 prosent, gir det en effektiv skattesats på 22 prosent. Da legger vi til grunn at skattesatsen for personlige skattytere for 2017 er på 24 prosent. Det gir at trøndere kan slippe unna en skatteregning på hele 887 millioner kroner dersom de realiserer gevinsten de sitter på, sier Skar.

Kan gjøres enda bedre

Selv om ordningen åpenbart har fordeler, er ikke Skattebetalerforeningen fornøyd med alt. Lothe mener at overgangsperioden hvor det gis amnesti, er for kort.

- Det er viktig at de som skal tilby denne kontotypen får ut informasjonen til Norges befolkning. Fire måneder blir for lite tid for folk å sette seg inn i alt det som er nytt. Man kan jo spørre seg hvorfor man ikke skal ha en lengre overgangsperiode, da jeg regner med staten ønsker at folk tar i bruk denne ordningen, sier Lothe.