På et styremøte tirsdag besluttet Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF) å avvikle datterselskapet Nova Hotell Kurs og Konferanse AS. Selskapet driver hotellet og Olavs Pub og Spiseri i Folkets hus i Trondheim.

- Etter mange år med forsøk på å få økonomien opp å gå, besluttet styret i dag å avvikle Nova Hotell, sier styreleder i AØF Arne Byrkjeflot.

- Det var uenighet i styret og en debatt, men det ble til slutt et enstemmig styre som sto bak vedtaket, fortsetter han.

Les også: Skjebnedag for Nova Hotell og Olavs Pub

Vil jobbe for å beholde de ansatte

Byrkjeflot forteller at det nå vil oppnevnes et avviklingsstyre, som skal bestemme hvor lenge det fortsatt skal være drift av selskapet. Selskapet vil minimum drifte hotellet og puben fram til 1. oktober, avhengig av når AØF får på plass en ny avtale med et annet selskap. Det er AØF som eier lokalene til puben og hotellet.

Les også: Frykter at arbeidsplassen legges ned på tirsdag

- Leter dere etter et selskap som vil ansatte de samme som jobber der i dag?

- Ja, vi vil jobbe for at de ansatte kan fortsette direkte i et annet selskap. Det vil være et viktig spørsmål for oss i forhandlingene med andre selskap, sier han.

- Vil AØF gå inn som eier i det selskapet som eventuelt overtar?

Alt er mulig, men nå ønsker vi først og fremst bare å leie ut lokalene til et nytt selskap, sier Byrkjeflot.

- En trasig situasjon

Like før klokken 10.00 tirsdag, tok den ene fagforeningstoppen etter den andre plass i styrerommet i fjerde etasje i Folkets Hus, for å diskutere skjebnen til datterselskapet Nova Hotell Kurs og Konferanse og dets rundt 30 ansatte.

Ettersom AØF eies av i hovedsak fagforeninger, er styremedlemmene representanter fra de samme organisasjonene som skal ivareta de ansattes interesser.

Blant dem to servicemedarbeidere ved hotellet, Ann Sissel Grønli og Kai Johansen, som begge er organisert i Fellesforbundet og var i forkant av møtet naturlig nok spente på styrets beslutning.

Grønli og Johansen har jobbet ved hotellet siden henholdsvis 1993 og 1998, altså mange år før AØF overtok etter De tre stuer AS drev under daværende navn Lilletorget Hotell frem til 2005. Etter AØF overtok, har Nova Hotell bare hatt overskudd ett år, i 2011, viser en gjennomgang Adresseavisen har gjort.

- Vi er jo i en trasig situasjon. Vi har håpet vi kan beholde arbeidsplassene. Flere her har jobbet i mange år i bedriften og er bekymret for jobbene våre blant annet på grunn av alder. Ennå er vi optimister. Det må vi jo være, sa Grønli til Adresseavisen idet styremedlemmene ankom og passerte skranken tirsdag morgen.

Ann Sissel Grønli og Kai Johansen har jobbet ved hotellet siden henholdsvis 1993 og 1998, altså mange år før AØF overtok.

Hele dagen gikk før de fikk vite at eieren AØF kaster kortene og skal forsøke å selge Nova Hotell Kurs og Konferanse AS for å få andre til å overta driften.

Arbeidende styreleder i Nova Hotell, Bjørgvin Thorsteinsson, informerte ansatte om avviklingen.

- Vi kommer til å drive i hvert fall til oktober november, men AØFs drift skal avvikles i løpet av året, sier han.

Mistet kontrakt

Det er flere år med økonomiske problemer, der inntektene ikke har holdt tritt med utgiftene, som har ledet Nova Hotell inn i den prekære situasjonen selskapet nå befinner seg i. At selskapet i år mistet kontrakten for drift av Munkholmen, som de har hatt ansvaret for og inntekter fra i flere år, har bidratt til en enda vanskeligere situasjon for konferansehotellet og puben på Cicignons plass.

Som Adresseavisen tidligere har fortalt, fikk de ansatte i forrige uke beskjed om at det ikke fantes nok penger til mer enn halv lønn i august. Mandag fikk de likevel utbetalt resterende lønn etter at eieren AØF hadde stilt midler til rådighet for at selskapet kunne utbetale utestående lønn.

Arbeidende styreleder, Bjørgvin Thorsteinsson, i Nova Hotell Kurs og Konferanse. Bildet er tatt i forbindelse med en ikke relatert sak. Foto: Ole-Einar Andersen / Trondheim Kammermusikkfestival

- Og da finnes det lønnsmidler til å holde hjulene i gang til det skjer?

- Ja, vi går inn i en høysesong for oss nå, med flere møter, kurs og godt belegg på hotellet. Vi har allerede, etter at jeg kom inn i februar, tatt tak i driften. Slik at det har bare stått på omsetningen, sier Thorsteinsson.

- Hvorfor må selskapet da likevel avvikles?

- Det handler mer om at selskapet har vært vandrevet over for lang tid, og at eieren AØF har tapt for mye penger. All egenkapital er tapt. Men det er full trøkk, særlig i puben, og jeg tror selskapet vil være veldig interessant for noen nye eiere, sier Thorsteinsson.

- Ikke konkurs

De fleste ansatte, hovedsakelig ved Olavs Pub og Spiseri, er deltidsansatte. De rundt 30 som er ansatt deler på 22 årsverk (ikke 16-17 som tidligere opplyst) totalt i selskapet som driver hotell, kurs- og konferanse samt puben i Folkets Hus som også eies av AØF. AØF eies igjen av en rekke fagforeninger, fagforbund, Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF) og Arbeiderpartiet.

Denne sommeren har imidlertid en langvarig vanskelig økonomisk situasjon endt i krise. I AØFs årsberetning for 2016 heter det blant annet at «Styret vurderer at prosessen videre med datterselskapet kan bli krevende, også økonomisk for AØF». Datterselskapet, altså Nova Hotell, 2016 endte året med et driftsunderskudd på 6,6 millioner kroner og et resultatunderskudd på 6,7 millioner. Egenkapitalen var ved årsskiftet 15 millioner kroner i minus.

- Dette er ingen konkurs eller noe oppbud. Det er snakk om en kontrollert avvikling. Eneste kreditor er AØF, sier Thorsteinsson.