Alle styremedlemmene i Norske Skog er på valg når aksjonærene i det gjeldstyngede konsernet møtes i Oslo på torsdag, og valgkomiteens innstilling vil ikke bli lagt frem før under selve generalforsamlingen.

Eilif Due har vært styremedlem siden 2012, og med unntak av ansattrepresentantene er han den med lengst fartstid i styret. Nå vet han ikke om han får fornyet tillit.

- Jeg vil ikke si at jeg tar det med knusende ro, men jeg avventer situasjonen, sier Due til Adresseavisen.

Ny storeier

Due er styreleder i Allskog, samvirkeorganisasjonen for skogeierne i Midt- og Nord-Norge, og den eneste skogeierrepresentanten igjen i styret i Norske Skog.

Valgkomiteens varsel om at endelig innstilling til nytt styre ikke vil bli lagt frem før på torsdag, kom i kjølvannet av store endringer blant konsernets største eiere.

I forrige uke ble det kjent at det amerikanske investeringsselskapet Blackstone hadde solgt alle sine aksjer, mens finansmannen Christen Sveaas seilte opp som den største aksjonæren.

I tillegg til sin investeringsvirksomhet er Sveaas en stor skogeier gjennom selskapet Kistefos Træsliberi og sin eierandel i selskapet Stangeskovene.

Eilif Due vil ikke spekulere i konsekvensene hvis de tradisjonelle skogeierforeningene stilles på sidelinjen i Norske Skog, og påpeker at Sveaas også har kunnskap om skogbruk.

- Jeg er ikke redd for at skogbruket ikke skal være representert, for fiberen danner grunnlag for hele industrien, sier Due.

Skogeierne: Eilif Due (t.v.) og Olav Veum, styreleder i Norges Skogeierforbund og leder i valgkomiteen, under den ekstraordinære generalforsamlingen i Norske Skog i januar 2016. Foto: Kristin Svorte

Gjeldskrise

Norske Skog har havnet i en alvorlig krise på grunn av milliardgjeld etter store oppkjøp, samtidig som markedet for avis- og magasinpapir har falt.

Sist fredag opplyste Norske Skog om at fristen for å bli enig med kreditorene igjen var utsatt, denne gang til 23. august. Samtidig varslet selskapet at de ville komme med et justert forslag for å løse gjeldskrisen.

Dette vil basere seg på et forslag fra kreditorene bak to pantsikrede obligasjonslån på til sammen 390 millioner euro (rundt 3,6 milliarder kroner), som blant annet innebærer at de overtar 75 prosent av aksjene i Norske Skog. I dette forslaget vil dagens aksjonærer sitte igjen med fem prosent av selskapet.

Due sier at han har tro at partene vil komme frem til en løsning på situasjonen, slik at de unngår en konkurs.

- Jeg er optimist. Det vil ta litt tid, og det vil være vanskelig, men jeg tror alle er opptatt av å finne en løsning, sier han.

Store konsekvenser

Norske Skog har to fabrikker i Norge, Skogn i Levanger og Saugbrugs i Halden, som begge går med overskudd. Due tror at fabrikkene vil bli drevet videre, selv om kreditorene tar kontroll over selskapet.

- Jeg tror at uansett hvem som ender opp med aksjene, så vil de være genuint opptatt av å drive videre for å opprettholde verdiene i selskapet. Så spørs det selvsagt hvor langsiktige de vil være, sier han.

Han sier at fabrikken på Skogn er svært viktig både for skogeierne og for annen treindustri rundt Trondheimsfjorden. En nedleggelse vil bety at skogeierne må levere tømmeret til Sverige eller andre steder lenger unna, med desto høyere kostnader.

- Jeg er overbevist om at det vil bety en svikt i inntektene på flere titalls millioner kroner for skogeierne, sammenlignet med hva vi har i dag, sier Due.