Finansmannen og skogeieren ble uten motstemmer valgt til ny styreleder i papirkonsernet, under den ekstraordinære generalforsamlingen på Skøyen i Oslo torsdag ettermiddag.

Møtet ble åpnet av den avtroppende styrelederen, advokaten Henrik A. Christensen, som startet med å opplyse om HMS-rutinene i tilfelle «brann, jordskjelv eller tsunami» skulle ramme auditoriet der aksjonærene var samlet.

Selv om naturkreftene ikke rammet generalforsamlingen, så var det uansett et dystert bilde som ble tegnet da Norske Skogs ledelse redegjorde for selskapets økonomiske situasjon.

Da selskapet la frem et forsinket regnskap for andre kvartal denne uken, ble det kjent at selskapets netto rentebærende gjeld nå har steget til 6,6 milliarder kroner.

Under møtet torsdag opplyste Christensen at den reelle, samlede gjelden er på bortimot ni milliarder kroner, ettersom en del av gjelden er bokført som egenkapital, såkalt ansvarlig lån.

Ikke funnet løsning

Selskapet har gjennom sommeren forsøkt å komme til enighet med kreditorene, som hovedsakelig består av store internasjonale fond med kontorer i London. Kreditorene bak henholdsvis pantsikre og usikre obligasjonslån har alle kommet med ulike alternativer til løsning, uten at man ennå har klart å komme til enighet.

Norske Skog varslet tidligere i sommer at de jobbet med et forslag fra de pantsikrede kreditorene, der de sistnevnte kunne få kontroll over 75 prosent av selskapet. Sent onsdag kveld kom meldingen om at lanseringen av et justert forslag ville bli utsatt, slik at det nye styret kunne få tid til å sette seg inn i forslaget.

Etter generalforsamlingen torsdag gikk Sveaas og de øvrige styremedlemmene rett inn i sitt første styremøte for å diskutere situasjonen. Overfor pressen signaliserte Sveaas at kreditorene har urealistiske forventninger til hvilke verdier de kan få ut av selskapet.

- Når alternativet er konkurs, så må man være realister, sa han.

På spørsmål fra Adresseavisen om hvilken av de skisserte løsningene som han mener er det mest realistiske, svarer han:

- Det kan jeg ikke svare på. For her fins det løsninger som ikke er presentert.

- Som du vil legge frem selv?

- Det får vi se på. Det er muligheter. Vi får se.

- Hvor mye tid er du villig til å bruke på dette?

- Jeg er villig til å bruke den tiden det tar. Jeg har god arbeidskapasitet, sier Sveaas, som under generalforsamlingen hadde understreket at han var en «seig jævel».

Valgt: Christer Sveeas på vei ut fra generalforsamlingen som ny styreleder i Norske Skog.

- Ekte engasjement

Sveaas har kjøpt seg opp som Norske Skogs største aksjonær og kontrollerer nå i underkant av 13 prosent av aksjene.

Sveaas en stor skogeier gjennom selskapet Kistefos Træsliberi og sin eierandel i selskapet Stangeskovene, og understreket under generalforsamlingen at han har et ekte engasjement for norsk treforedlingsindustri.

Han utelukker ikke at han vil gå inn med mer penger i Norske Skog.

- Det er helt avhengig av de betingelsene som ligger på bordet. Det må vi se på. Jeg har gjort en investering på ti millioner. Jeg er forberedt på at det kan bli mer, men det er helt avhengig av betingelsene.

- Men du er også forberedt på å tape alt?

- Absolutt, sier Sveaas til Adresseavisen.

I tillegg til Sveaas ble Ragnhild M. Wiborg, Jon-Aksel Torgersen og Anne Beate Malm Justad valgt inn som nye styremedlemmer. I tillegg ble Eilif Due fra Levanger gjenvalgt, som den eneste av de tidligere styrerepresentantene.

- Ute en vinterdag før

Due er styreleder i Allskog, samvirkeorganisasjonen for skogeierne i Midt- og Nord-Norge. Han sier at det er positivt at aksjonærene nå er representert i styret i større grad, men han tror ikke den ekstraordinære generalforsamlingen har betydd mye for sjansene for å finne en løsning.

- De tror jeg ikke er så spesielt endret, for vi skal fortsatt forholde oss til obligasjonseiere. Vi har frem til i dag prøvd alle mulige veier inn og ut av dette, men nye mennesker kan kanskje ha nye ideer. Mange av dem har vært ute en vinterdag før. Mer kan jeg ikke si, sier Due til Adresseavisen.

Hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet og ansattrepresentant i Norske Skogs styre, Svein Erik Veie fra Levanger, sier at han har tro på Sveaas engasjement.

- Jeg syns det er positivt at det kommer inn eiere som jeg opplever har en ideologisk forankring til norsk treforedlingsindustri, og skognæringen for øvrig. Det er et bra utgangspunkt, sier Veie, som sier han er spent den nye styrelederens ideer:

- Du har en formell makt som ligger hos aksjonærene og generalforsamlingen, og så har du en mer rå og utøvende makt på obligasjonssiden. Det han forhåpentligvis bidrar med nå er en større balanse mellom den formelle makten og den rå makten, sier Veie.

Fra Skogn: Styremedlem Eilif Due (t.v.) og hovedtillitsvalgt Svein Erik Veie snur seg under generalforsamlingen torsdag.

På den ekstraordinære generalforsamlingen deltok også Levanger-ordfører Robert Svarva (Ap), som har hatt permisjon fra jobben i Norske Skog på Skogn i Levanger i ti år. Han mener også det er positivt at en stor aksjonær med bakgrunn fra skognæringen kommer inn i styret.

På fabrikken på Skogn jobber i dag 350 ansatte. På spørsmål om hvor stor usikkerheten i Levanger nå er, svarer Svarva:

- Den er ikke så stor. Folk er overbevist om at så lenge fabrikkene går godt, og de klarer å være konkurransedyktige, så er det liv laga.