Trønderenergi har et overskudd første halvår i år på 281,4 millioner kroner, mot 202,3 millioner i samme periode i fjor. Det kommuneeide energiselskapet oppgir at det er tre årsaker til resultatfremgangen: Høyere kraftpriser, større kraftproduksjon og effektiviseringstiltak.

LES OGSÅ: Får fritak for smarte strømmålere

Dyrere strøm

Kraftprisene var i første halvår 2017 i gjennomsnitt 28,1 øre per kWh (kilowattimer), mot 24,2 øre første halvår i 2016. Kraftproduksjonen har økt fra 1052 GWh (gigawattimer) de seks første månedene i fjor til 1285 GWh hittil i år.

Trønderenergi har inntekter i første halvår på 889,7 millioner kroner, mot 803 millioner i samme periode i fjor. Inntektene kommer både fra konkurranseutsatt kraftproduksjon og fra nettleie, der Trønderenergi har monopol i sitt område.

Har kjøpt to nettselskap

I halvårsrapporten skriver selskapet at det i første halvår har overtatt nettvirksomheten til Selbu E-verk. Videre er det inngått bindende avtale om kjøp av nettvirksomheten til Kvikne og Rennebu Kraftlag.

Moderate kraftpriser fremover

Styret i Trønderenergi, som ledes av Rissas tidligere ordfører Per Kristian Skjærvik, skriver i halvårsrapporten at kraftbransjen de nærmeste årene står foran en periode med moderate kraftpriser og behov for større investeringer. Trønderenergi peker på klimaendringer, teknologisk utvikling og endrede rammebetingelser som viktige drivere fremover. I halvårsrapporten viser styret videre til at Trønderenergi har gjennomført et omfattende arbeid med å omstille virksomheten.

LES OGSÅ: Skal samarbeide om fornybar energi

Har fått invitasjon

Trønderenergi har Sør-Trøndelag som sitt viktigste markedsområde. Energiselskapet eies av de fleste kommuner i Sør-Trøndelag, KLP og Nordmøre Energiverk. Trønderenergi ledes av Ståle Gjersvold.

Christian Stav, konsernsjef i NTE, Trønderenergis konkurrent i Nord-Trøndelag, tok i januar til orde for å slå sammen de to regionale aktørene og andre kraftselskap i Trøndelag. Invitasjonen fra NTE omtales ikke direkte i halvårsrapporten fra Trønderenergi, men styret peker på at det i første halvår har vært mye oppmerksomhet om « ... strategiarbeid knyttet til fremtidig posisjonering i et marked som vil endres mye frem mot 2030.»