Sammen med Endre Kolbjørnsen og sin bror Karl Albrecht Selmer (35), eier Kolbjørn Selmer (40) selskapet Holmetjern Invest AS med investeringer innen eiendomsutvikling, farmasi, finans og industri.

Ligningstall Adresseavisen har hentet inn fra opplysningsselskapet Bisnode, viser at Selmer i fjor hadde en personlig inntekt på 284,9 millioner kroner og en ligningsformue på 348,4 millioner.

Arealene på familiegården Overvik på Ranheim i Trondheim er lagt inn i selskapet Overvik Utvikling (som står bak den mye omdiskuterte eiendomsutbyggingen på området), der Holmetjern Invest er hovedaksjonær. Selmer sier at en god del av inntektene kommer derfra, selv om det ikke forklarer hele summen.

- I tillegg har jeg solgt eiendom på Østlandet og hatt en del finansinntekter, sier Selmer.

Som Adresseavisen fortalte onsdag er det mulig å kjøpe opplysninger om enkeltpersoners ligningstall fra kredittopplysningsselskaper, selv om Skatteetaten ikke offentliggjør skattelistene før den 27. oktober.

Selmers ligningstall viser også at han betalte 74,6 millioner kroner i skatt.

- Reinvesterer

I 2015 var Selmer nummer tre på inntektslisten i Trondheim med en inntekt på drøyt 60 millioner. Nå er det trolig ingen i Trøndelag som har tjent mer enn ham på ett år.

- Det har jeg ikke peiling på, for jeg ser ikke på ligningstallene til andre folk, sier han.

Selmer sier at pengene han tjente i fjor vil bli reinvestert både i nye eiendommer og i industrivirksomhet.

- Jeg håper å kunne skape både verdier og arbeidsplasser. I fjor hadde vi 170 ansatte hos oss selv og i prosjekter. Neste år håper vi det blir 300, og året etter håper vi på 500, sier han.

Regnskapet til Holmetjern Invest AS for 2016 viser bokførte verdier på 79 millioner kroner, men selskapet kan ha en verdijustert egenkapital på en halv milliard kroner.

- Beregninger om at selskapets verdijusterte egenkapital er i nærheten av en halv milliard, stemmer nok, sier Kolbjørn Selmer.

Mye mer enn Overvik

- I Trondheim blir jeg nok først og fremst forbundet med Overvik, men i forretningsmessig sammenheng har utviklingen med den eiendommen kommet først de senere årene. Jeg startet som 19-åring med å regulere en eiendom på 116 mål i Skedsmo. Jeg visste kanskje ikke helt den gangen hva jeg kastet meg ut i, men det ble gjennomført og eiendommen solgt. Dette gikk bra, og var mitt grunnlag for videre satsing innen eiendom.

- Føler du at du blir sett ned på i Trondheim på grunn av konflikten om Overvik?

- Nei, men jeg kjenner meg ikke igjen i det bildet som er skapt av saken i media. I arbeidet med Overvik forholder vi oss til kommuneplanens arealdel, som ble vedtatt med 87 prosent flertall i bystyret. Vi har gjennomført en planregulering som vi mener er veldig god, der vi blant annet bidrar til kommunens nullvekstmål om økning i trafikk, sier Kolbjørn Selmer.

Mange bein

Holmetjern Invest AS eier helt eller delvis også tre andre eiendoms- og investeringsselskap, to industrivirksomheter, ett selskap i finansbransjen, en detaljistforretning og en liten, men verdifull eierandel i det Oslo-baserte farmasiselskapet Ultimovacs AS.

Holmetjern eier kun 0,91 prosent av Ultimovacs. Når selskapet verdsettes til rundt en milliard kroner, blir det likevel store verdier av små prosenter. Selmers forretningspartner Ketil Fjerdingen er styreleder i Ultimovacs, som har utviklet en vaksine mot kreft.

Kjente investor-navn som Hagen, Sundt, Gjelsten og Wilhelmsen er inne på eiersiden i farmasiselskapet, med Gjelsten Holding som hovedeier (35 prosent).

Lovende industribedrift

Når Adresseavisen treffer Selmer, skjer det i Ravnkloa i Trondheim, hos oljeservicebedriften Tech Damper AS. Kolbjørn Selmer har store forventninger til at investeringen i Tech Damper vil kaste av seg.

Tech Damper jobber med en plan om å femdoble omsetningen de neste tre-fire årene, fra dagens vel 20 millioner, til rundt 100 millioner kroner. Bedriften har utviklet vibrasjonsdempere som leveres til oljenæringen. Neste år skal blant annet 12 dempere monteres på en bunnramme på

Trestakkfeltet i Norskehavet

.

Demper øker optimismen: Roger Bugge Olsen (nummer to fra høyre) og Carl Petter Brun (til høyre), henholdsvis daglig leder og styreleder i Tech Damper, holder en modell av vibrasjonsdemperen som kan gi en gyllen fremtid for den lille teknologibedriften. Endre Kolbjørnsen (til venstre) og Kolbjørn Selmer (nummer to fra venstre) eier aksjemajoriteten i selskapet.

Møttes på båtrace

- Selskapet har konkurrenter som er veldig teoribasert. I Tech Damper har vi både praktisk erfaring og teoretisk kunnskap, sier Kolbjørn Selmer.

Han kan takke et spektakulært båtrace på Trondheimsfjorden i 2005 for at han i dag er oljeservice-investor. Selmer har vært fører – eller pilot som det kalles når båter går veldig fort – i offshore-klassen, som regnes som båtsportens formel 1.

I Trondheim var han på hjemmebane, og det var i forbindelse med båtracet han traff Roger Bugge Olsen, som noen år senere skulle bli en av gründerne av Tech Damper.

Litt større enn på bil: Roger Bugge Olsen, daglig leder i Tech Damper AS, holder her en av vibrasjonsdemperne som skal brukes for Statoil på Trestakk-feltet i Norskehavet.

Demper vibrasjoner

Bugge Olsen er daglig leder i teknologibedriften, mens Holmetjern Invest er største eier med 56,9 prosent av aksjene. Bugge Olsen jobbet tidligere i Sandvik Teeness, som i mange år har utviklet vibrasjonsdempende verktøy. Arnfinn Hofstad, tidligere toppsjef for Norske Skog, og Tormod Hermansen, eks. leder for Statens Banksikringsfond, har også vært styremedlemmer og investorer i Tech Damper.

- Vi har tatt utgangspunkt i teknologi som har vært brukt til ett område, og videreutviklet den til helt andre områder. Alt av prosessindustri har utfordringer med vibrasjoner. Når det er oljenæringen som har tatt i bruk vår teknologi, skyldes det at konsekvensene der er så store når det skjer driftsavbrudd eller skader på grunn av vibrasjoner, sier Roger Bugge Olsen.

Klar for det grønne skiftet

Kolbjørn Selmer understreker at Tech Dampers teknologi også kan brukes i vindkraft, vannkraft og til og med til oppdrett.

- Denne kan vi ta med oss inn i det grønne skiftet, sier Kolbjørn Selmer. Han holder i en modell av vibrasjonsdemperen som skal monteres på Trestakk-feltet på Nordsjøens bunn.