Mandag endret de vedtekten for å få en tidligere bankmann inn som ny leder.

Uten en eneste protest ble Arne Byrkjeflot da erstattet som styreleder i Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF).

- Det er helt suverent, sier Byrkjeflot rett etter at det ekstraordinære årsmøtet mandag kveld valgte nytt styre og ny styreleder for AØF. Han har hatt vervet i ni år.

- Suverent: Arne Byrkjeflot sier han setter pris på å bli skiftet ut som styreleder i AØF.

Møtet var det tredje årsmøte AØF har hatt i år etter et ekstraordinært og et ordinært årsmøte i henholdsvis februar og mai.

- Det har vært en ganske tøff periode. Jeg har vært både styreleder og daglig leder og også hatt hovedansvar for å få inn nye leietakere til Folkets hus samt nye drivere til Nova hotell og Olavs pub. Det er en tid foran oss nå der det er oppgaver som ikke er min spesialitet, sier han.

Les også: Byrkjeflot trolig ferdig som styreleder for Folkets Hus

Siviløkonom inn

AØF har siden 2005 eid og drevet Nova hotell kurs og konferanse som inkluderer Olavs Pub. Kun ett år har det vært overskudd i selskapet som etter å ha mistet anbudet på drift av restauranten på Munkholmen, endte i økonomisk krise i løpet av sommeren 2017.

I august kulminerte problemene og Nova ble oppløst som selskap 28. august. 30 ansatte mistet da jobben og eieren, AØF, sitter igjen med betydelige økonomiske tap. Hvor mye er ikke ennå klart. Det blir noe den nye styrelederen må gå inn i.

Inn som styreleder i AØF kommer for første gang en utenforstående: Siviløkonom og revisor Tore Helgesen.

- Et av styrets viktigste oppgaver blir å påse at AØF har forsvarlig egenkapital og likviditet. Det kan se ut til at vi må ha fokus på dette den nærmeste tida, sa Helgesen til årsmøtet som valgte ham.

Ekstraordinært årsmøte: Økonomiansvarlig i AØF Anna Bergmann (t.v.), sammen med ny styreleder Tore Helgesen (sittende), Børge Tingstad i Buss og Sporveisbetjeningens Forening, Erling Weydahl i Fellesforbundet og Arne Byrkjeflot (avtroppende styreleder i AØF).

Les også: Nova Hotell og Olavs Pub avvikles

Må sikre økonomien

Han sier til Adresseavisen at han de kommende par tre ukene vil jobbe med å sette seg inn i foreningens økonomiske situasjon.

- Virksomheten har gått med underskudd ,og det kan vi ikke fortsette med. Jeg skal sette meg inn i dette og har foreløpig ikke oversikt. Men at det er behov for å bedre økonomien, virker rimelig klart, sier han.

Helgesen har eget rådgivningsfirma, Helgesen Consulting, som han startet tidligere i år etter å ha vært partner i revisjons- og rådgivningsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC). Han har også seks år bak seg i DNB hvor han var leder for bankens storkundeavdeling i Trondheim med ansvaret for bankens største næringslivskunder i regionen.

Bakgrunnen for det spesielle byttet av styreleder, skal etter det Adresseavisen forstår, være sterke signaler fra AØFs bankforbindelse DNB om at foreningen burde få inn en styreleder utenfra.

Ifølge leder for valgkomiteen i AØF, Fellesorganisasjonens fylkesleder Heidi Ingeborg Klokkervold, var det hovedbegrunnelsen for at hele styret i AØF stilte sine plasser til disposisjon og kalte inn til enstraordinært årsmøte. I tillegg skal banken ha rådet foreningen å redusere styret fra ni til seks medlemmer.

Les også: Frykter at arbeidsplassen legges ned på tirsdag

- Mye skal på plass

Arne Byrkjeflot vil ikke si så mye om hva møtet med DNB har gått ut på.

- DNB stilte ikke noe krav. Det eneste jeg har vært borti er en debatt med banken og en åpen samtale om hva som trengs i dagens situasjon. Jeg tror det var vi som tok det opp med banken om å få inn ny kompetanse styret mente vi trengte, sier han.

- Ga DNB sterke føringer at en ny ekstern styreleder burde komme inn?

- Jeg har i alle fall ikke fått slike signaler. Jeg har hatt bare en debatt med banken, på et veldig tidlig tidspunkt, og da var det slik som jeg nå beskriver. Og jeg sa ikke annet enn at jeg var helt enig i dét, sier Byrkjeflot.

- Hvordan står det til økonomisk i AØF nå?

- Vi tåler det. Vi er likvide (ha betalingsevne journ anm.) og vi slipper å drive for kreditors regning. Men vi må ha på plass nye leietakere, hotell, pub og møtesenter i tillegg til lokaler som står ledige etter en relativt stor ombygging i Folkets hus. Det er ganske mye som skal på plass i løpet av kort tid, sier han.

Sloss for å beholde Nova

Byrkjeflot kom inn som styreleder i AØF i 2008, tre år etter at AØF overtok som eier og driver av Nova hotell kurs og konferanse AS. Han har ønsket og ment det var riktig at den fagforeningsstyrte organisasjonen skulle drive hotellet selv.

- For meg har det å drive Nova i egen regi vært noe jeg har slåss for i alle år. Det å tape kampen og måtte avvikle selskapet, har vært tungt, sier Byrkjeflot.

At AØF brukt store ressurser på å holde på Nova hotell, vises i begge selskapenes regnskaper. Bare ett år har endt i pluss for Nova hotell i løpet av de 12 årene AØF drev selskapet.

All egenkapital tapt

Den økonomiske krisen i Nova er i det store og hele dekket opp av eieren. Både morselskap og datterselskapet har tapt sin egenkapital i løpet av de siste årene og har ved årsskftet negativ egenkapital på 8,6 millioner kroner (AØF) og 15 millioner kroner (Nova hotell).

Novas gjeld til AØF var ved årsskiftet på 14,9 millioner kroner. I AØFs årsregnskap heter det at «det hefter usikkerhet ved datterselskapets evne til å tilbakebetale gjeld til morselskapet». I løpet av 2017 er det også gitt betydelige lån fra AØF til datterselskapet, før foreningen i august kastet inn håndkledet og vetok at Nova skulle avvikles.

Les også: Byrkjeflot trekker seg fra Trondheimskonferansen

Les også: Byrkjeflot går av som LO-leder i Trondheim