Q-Free varsler i en børsmelding at de må betale tilbake 27,8 millioner kroner til Statens vegvesen i løpet av de neste tolv månedene.

- Dette svir for oss, men det er riktig av oss å betale tilbake, sier konsernsjef Håkon Volldal i Q-Free til Adresseavisen om forliket.

Bakgrunnen for saken er Q-Frees mangeårige avtale med Statens vegvesen om å drifte det sentrale systemet for bompengeinnkreving i Norge. Denne avtalen ble inngått i 2006, og trondheimsselskapet har siden hatt et sammenhengende driftsansvar.

- Burde oppdaget tidligere

Underveis har Statens vegvesen hatt behov for å gjøre endringer i systemet, og har da sendt såkalte endringsordrer til Q-Free. Volldal sier at det på noen av de tidlige endringsordrene ble beregnet feil på fakturaene, noe som ikke ble oppdaget før i fjor.

- Over tid har noen få feil akkumulert seg opp til en stor post. Dette er noe vi selvsagt burde oppdaget tidligere, men samtidig er det viktig å få frem at det er gjort feil på en liten andel av mange tusen fakturaer, sier Volldal.

Han sier samtidig at bilistene ikke har blitt påvirket av feilen, og at det kun gjelder Vegvesenets betaling til Q-Free for tjenestene.

Må betale: Konsernsjef Håkon Volldal sier at tilbakebetalingen vil svi økonomisk for Q-Free. Foto: TOMRA

Tap i regnskapene

Volldal ble ansatt som ny toppsjef i selskapet i april i fjor, og Q-Free har siden tatt flere grep for å bedre lønnsomheten i selskapet. I fjor høst varslet selskapet at det skulle kutte 50 millioner kroner i kostnader.

Selv om beløpet skal tilbakebetales til Statens vegvesen i løpet av de neste tolv månedene, så vil det bli bokført som et tap i resultatet etter tredje kvartal.

I andre kvartal fikk selskapet et driftsresultat før avskrivninger på 21,4 millioner kroner, og Volldal sier at tilbakebetalingen vil være katastrofalt for tredje kvartal isolert.

- Vi er midt oppe i en omstillingsprosess, og da er det skuffende å få dette midt i ansiktet, sier Volldal, som likevel ikke tror det vil gi et svekket forhold til Statens vegvesen på sikt.

- Hvis alle som gjør en feil skulle ekskluderes fra nye avtaler, så blir det ikke mange igjen. Samtidig er det viktig at vi rydder opp, og begge parter er nå enige om at vi er tjent med et samarbeid videre, sier han.

Bergensk storeier

Q-Free varsler også i en børsmelding at Rieber-familien i Bergen har kjøpt seg ytterligere opp i selskapet gjennom investeringsselskapet AS Atlantis Vest. De kom inn på eiersiden da Q-Free gjennomførte en aksjeutvidelse i fjor, og de er nå største eier i selskapet med en andel på 16,4 prosent.

For fem år siden solgte familien næringsmiddelselskapet Rieber og Søn til Orkla for flere milliarder kroner, og driver nå med ren investeringsvirksomhet.

- Vi var veldig glade for å få inn Rieber-familien på eiersiden som en del av emisjonen vi gjennomførte. Selv om de er en finansiell aktør, så har de en industriell historie, og vi tror de vil ha forståelse for at Q-Free er et selskap som vil trenge noe tid på seg, sier Volldal.