Nyskapingen i Kjeldsbergs eiendommer på Sluppen har fått navnet Faktry, og blir en blanding av fabrikk og inkubator. Bak Faktry står R. Kjeldsberg, NTNU Accel og Wireless Trondheim, tidligere Trådløse Trondheim.

- Målet er å skape en smeltedigel for moderne selskaper. Her skal innovative selskaper kunne utvikle og teste ut alt fra mikroelektronikk til store mekaniske løsninger. Dette blir en inkubator for fysiske produkter, der oppstartsbedrifter skal trives og utvikle seg, og hvor de kan møte store selskaper som har hele verden som marked, sier Ole Petter Bjørseth, administrerende direktør i R. Kjeldsberg, ifølge en pressemelding fra samarbeidspartene.

- Helt konge!

- Dette er helt konge. Her får vi god plass og muligheten til å være med å utvikle et nytt fellesskap, sier Pål B. Jørgensen i Dropracks, som utvikler en ny type takstativ. Gründerbedriften flyttet inn i Faktry i forrige uke. Adresseavisen har tidligere skrevet at teknologibedriftene Crayonano og Seram Coatings  skal starte industriell produksjon på Sluppen.

Tingenes internett

Faktry skal samarbeide med Telenor. Telekomselskapet skal sammen med Wireless Trondheim etablere IoT Protolab i Faktry. IoT er forkortelse for begrepet tingenes internett, som handler om hvordan fysiske gjenstander skal digitaliseres og kobles til nett.

Telenors konsernsjef, Sigve Brekke, sier at IoT Protolab skal bli et kraftsenter for tingenes internett.

LES OGSÅ: Åpnet i mars senter for kunstig intelligens

- Vår tids kontinentalsokkel

- Fremtiden tilhører dem som kan foredle og anvende data på nye måter. Data er vår tids kontinentalsokkel, og vi i Telenor vil bidra til å bygge en sterk norsk digital industri. Dette er grunnen til at vi tidligere har etablert Telenor-NTNU AI-Lab. IoT Protolab er et nytt steg i denne brede satsingen, sier Sigve Brekke. ​

Sju er på plass

I alt er sju oppstartsbedrifter på plass i Faktry. Det skal være offisiell åpning i november. IoT Protolab vil stå ferdig i januar. Kristine Bangstad Fredriksen, leder for teknologi og innovasjon i R. Kjeldsberg, vil lede inkubatoren på Sluppen.

LES OGSÅ: Sluppen klar for industrieventyr

- Tettere kobling

Daglig leder i NTNU Accel, Haakon Skar, mener at felles verksteder og møteplasser kan utløse nye måter å samarbeide på.

– Med Faktry får vi en mye tettere kobling mellom NTNU, studentprosjekter, næringslivet og oppstartsbedrifter. Dette kan skape nye bedrifter, arbeidsplasser og verdiskaping for eksisterende virksomheter, sier Skar, ifølge pressemeldingen.