Manglende finansiering er årsaken til at planene droppes, skriver nettstedet Petro.no.

Styreleder Erik Iversen Nakken i Prores sier til Adresseavisen sier at de i utgangspunktet ønsket å hente inn rundt 200 millioner kroner for å kunne kjøpe seg inn eksisterende oljefelt.

- Vi ser at også andre aktører sliter med å skaffe penger, og det handler nok litt om en generell tørke innen tilgangen på risikovillig kapital, sier Nakken, og peker blant annet på en fortsatt lav oljepris.

- Flere ben å stå på

Nakken sier at de nå går tilbake til Prores' opprinnelige strategi, som er å være leverandør av ny teknologi og ingeniørtjenester til oljeselskapene.

- Vi har flere ben å stå på, og nå dreier vi tilbake til de mer tradisjonelle tjenestene, sier han.

Alle selskaper som skal være eiere eller operatører for olje- og gassfelt på norsk sokkel må søke om såkalt prekvalifisering hos oljemyndighetene.

Her må selskapene vise at de har tilstrekkelig kunnskap til å være eier i en utvinningstillatelse, og at de også har evne til å ivareta finansielle forpliktelser knyttet til dette.

Etter at oljeselskapet Aker BP (tidligere Det norske) flyttet hovedkontoret til Fornebu, er det i dag bare ett selskap i Trondheim, Okea, som er prekvalifisert som lisenseier og operatør.

Okea hadde en startkapital på nær to milliarder kroner etter oppstarten i 2015, og måtte i sommer gi opp å hente inn ny egenkapital til å kjøpe seg inn i Gina Krog-feltet.

Okea ble nylig operatør for Grevling-funnet i Nordsjøen, og jobber samtidig med å realisere utbyggingen av Yme-feltet.

Brønnplugging

Erik Iversen Nakken sier at ambisjonen for Prores E & P var å kjøpe seg inn i felt som gikk mot slutten av levetiden, og som en del av dette levere teknologi til en billigere og mer effektiv avslutning av feltet.

- Da trenger man heller ikke like mye kapital som et selskap med ambisjon om å bli operatør, sier Nakken.

Prores oppsto i 2015 da 14 ansatte i Weatherford Petroleum Consultants i Trondheim takket nei til sluttpakker, og i stedet kjøpte selskapet fra Weatherford-konsernet.

I tillegg til konsulent- og ingeniørselskapet Prores E & P består selskapsgrupperingen nå også av brønnteknologiselskapene Wellguard og Wellstarter og brønnpluggingsselskapet Wide Subsea.