- Det skjedde noe etter klimaavtalen i Paris. Da økte interessen. Uten fangst og lagring av CO2, vil klimatiltak bli dobbelt så kostbare. Det er ikke engang sikkert at vi når målene, sier Sundset.

Gassnova er statens instrument for at fangst og lagring av CO2 tas i bruk og blir et effektivt klimatiltak. Trude Sundset er fra Trondheim, og bor fremdeles i byen, men ukependler til jobben som leder for Gassnova i Porsgrunn. De siste månedene har hun vært så mye på farten at noen mil fra eller til i Norge spiller liten rolle.

LES OGSÅ: Grønt lys for statssubsidier til Mongstad

EU, FN, USA

Reiseaktiviteten skyldes at utlandet er nysgjerrig på det norske arbeidet med et prosjekt i fullskala for fangst, transport og lagring av CO2. De siste månedene har Trude Sundset blant annet vært i EU-parlamentet, FN, det britiske overhuset og den svenske riksdagen. Torsdag skal hun og flere andre nordmenn som er involvert i karbonfangst, delta på et møte i det amerikanske senatet i Washington D.C.

Verden rundt: Trude Sundset er for tiden omreisende i fangst og lagring av CO 2 . I november i fjor holdt hun hovedinnlegg på verdens største fagkonferanse om dette klimatiltaket i Lausanne i Sveits.

LES OGSÅ: Mongstad er død, leve Mongstad!

- Stor interesse

- For å lære mer har amerikanerne invitert flere fra Norge som blant annet kan fortelle om fullskalaprosjektet i Norge og erfaringer med samarbeid mellom stat og industri. En senator fra hvert av de to store partiene er sammen om å støtte dette arrangementet, sier Sundset.

Sundset og Gassnova er mye ute i verden, men tar også imot besøk fra utenlandske journalister og fagfolk som vil se selv hva Norge gjør og har gjort.

- Mongstad var en suksess

- Til testsenteret for karbonfangst på Mongstad kommer det delegasjoner nesten hver uke. Mongstad har vært en kjempestor suksess. Det som først var ambisjonen lyktes ikke, men det vi nå gjør på testsenteret og i fullskalaprosjektet bygger delvis på de første erfaringene fra Mongstad, sier Sundset.

Hun minner om at skal vi oppnå endringer på kompliserte forhold, er det ikke mulig å lykkes hver gang.

- Erfaringene vi høster og lærdommen vi tar med oss er basert både på det som gikk bra og det som ikke gikk fullt så bra. I det perspektivet har Mongstad vært viktig. I dag er det et sted der aktører fra hele verden kommer og får testet teknologi, sier Sundset.

LES OGSÅ: Kronikk: - En viktig del av det grønne skiftet

I full skala

Tre industriprosjekter på Østlandet kan bli med på et statsstøttet milliardprosjekt for å fange, transportere og lagre CO2. De tre er Oslo kommunes avfallsanlegg på Klemetsrud, Norcems sementfabrikk i Brevik og Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn. Etter at CO2 er skilt ut, skal klimagassen fraktes først i skip og deretter i rør til et permanent underjordisk lager i den geologiske formasjonen Smeaheia i Nordsjøen, 50 kilometer fra land. Prosjektet skal etter planen være i drift i 2022.

LES OGSÅ: Lederartikkel: - Samfunnsøkonomisk sneversyn

Demonstrasjon for verden

- Dersom staten sier ja til å støtte alle tre, er det i seg selv et stort klimaprosjekt. Det vil kutte CO2-utslipp som tilsvarer 25 prosent av utslippene fra hele den norske personbilparken. Fullskalaprosjektet skal også være en demonstrasjon for resten av verden at det er fullt mulig å få til CO2-håndtering i en sammenhengende infrastruktur, sier Sundset.

Sjefen i Gassnova er spent på hvilke signaler som kommer fra regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2018, når det legges frem i neste uke. Hun vil ikke tallfeste hvor store beløp som er nødvendig neste år.

LES OGSÅ: Dette klimatiltaket havner i skyggen

Milliarder i 2019

- Men i 2019 gjelder det. Da skal det gjøres investeringsbeslutning, og da er vi avhengig av at staten stiller opp med milliardbeløp, sier Sundset.

I mulighetsstudien for prosjektet er planlegging og investering anslått å koste et sted mellom 7,2 og 12,6 milliarder kroner.

Muligheter: - Karbonfangst og -rensing er ikke bare et klimatiltak, men også en interessant mulighet for industriutvikling, sier Trude Sundset, sjef for statsforetaket Gassnova.

Muligheter, ikke bare utgifter

Trude Sundset understreker at karbonfangst og -lagring ikke bare er utgifter, men også inntektsbringende muligheter.

- Dette kan skape aktivitet og arbeidsplasser. Å satse på slik teknologi og infrastrukturen som kreves er en type industriutvikling som vi har tradisjon for her i Norge.

Sundset understreker at fremtidens nullutslipp må være basert på mange teknologier og metoder. Sjefen i Gassnova er nysgjerrig på Statoil og Reinertsens arbeid for å splitte opp naturgass til hydrogen og CO2.

- Denne teknologien er veldig spennende og kan være fremtidens løsning for noen typer utslipp. Hvis all naturgass kan renses på denne måten, åpner det store og klimavennlige muligheter, sier Trude Sundset.

Statoil fikk i juni kontrakt med staten for å utvikle løsningen for lagring av CO2 i Smeaheia. Mandag ble det kjent at Shell og Total skal samarbeide med Statoil om dette.