Langs veggen står Mötorhead-plakaten, et babybilde og et trykk av Håkon Bleken side om side.

Et lito-trykk av Kjell Erik Killi Olsen venter på ramme, og et digert lerret skal snart strammes opp og få skjult innramming.

– Oppdragene er varierte, fastslår Anniken Wiggen Svarstad i Byåsen rammeverksted.

Hjalp svigerfar

Hun viser oss rundt i lokalene i sokkeletasjen i barndomshjemmet i Kyvannsvegen 21 på Ugla. Svigerfar Bjørn Besvold (72) er innom. Han har selv drevet med innramming i over 30 år. Da Anniken ble sammen med sønnen Jim Andre i 2011, ble hun raskt tatt med på omvisning i svigerfarens lokaler i kjelleren i blokka på Havstad.

– Jeg måtte sjekke hva hun sto for, sier Bjørn og smiler.

Anniken ble raskt fascinert av svigerfarens håndverk. Hun viste seg å være dyktig i arbeidet også, og hjalp til i hektiske perioder.

Bjørn har ikke gitt seg med innramming, men er glad for at unge krefter nå tar over. Også datteren Hege (38) driver innen samme fag, med eget verksted i Klæbu.

– Jeg har utviklet meg og lært av kunstnerne jeg har jobbet med opp gjennom årene. Det er hele tiden nye typer kunst. Utlært blir en aldri. Sånn blir det for henne også, sier Bjørn.

Anniken Wiggen Svarstad har fått god hjelp av svigerfar Bjørn Besvold til å starte eget rammeverksted på Byåsen.

Rock og rammer

Anniken er utdannet førskolelærer og spesialpedagog og har jobbet i mange år i barnehage. Nå er hun selv mor til en toåring og en femåring, og kjente at tida var rett for å prøve noe nytt. Å arbeide for seg selv gir mer fleksibilitet i hverdagen, samtidig som det kommer perioder der arbeidsdagene strekker seg langt utover kveldene.

– Det må være en stor kontrast å stå i stillheten her, fra liv og leven i barnehagen?

– Ja, det er det, men jeg hører vanligvis på høy musikk. Guns n' Roses og AC/DC er favorittene, sier Anniken.

– Det er nesten umulig å være her da, sier svigerfaren og gliser.

Anniken Wiggen Svarstad føler seg heldig som har kunnet ta over kjelleren i barndomshjemmet til å drive rammeverksted. Hun sier at mange av kundene setter pris på at hun holder til utenfor bykjernen. Det gjør også husleia langt rimeligere for rammeverkstedet.

Utenfor bykjernen

Anniken forteller at hun har investert nærmere én million kroner i utstyr, varelager og oppgradering av kjellerlokalene. Men hun slipper utgiftene til kosbar husleie i Trondheim sentrum. På sikt skal hun og ektemannen ta over huset. Da slipper hun å pendle fra boligen i Klæbu, som hun gjør nå.

36-åringen sier at det er tøff konkurranse i innrammingsmarkedet i Trondheim, men mener at det er rom for en ny aktør. Hun har flere gallerier på kundelista, men også en god del privatpersoner som ønsker profesjonell innramming.

– Jeg får tilbakemeldinger på at flere er glade for at det finnes tilbud utenfor bykjernen, sier hun.

Mötorhead, baby og Bleken. Stor variasjon på det som rammes inn.