Sju av de ti kommunene med størst andel dårlige betalere i Midt-Norge ligger i Nord-Trøndelag, viser en oversikt fra kreditthåndteringsbyrået Lindorff basert på tall ved utgangen av juni i år. (Se tabell nederst i artikkelen.)

Nord-Trøndelag skiller seg negativt ut i Midt-Norge, forteller administrerende direktør Anette Willumsen i Lindorff Norge.

- Vi ser at det går godt i næringslivet i Midt-Norge: Fiskeri, reiseliv, teknologi og offentlig sektor bidrar til god sysselsetting. Erfaringsmessig ligger mye av dette rundt de store byene. Det er hypotesen for hvorfor går bedre i Sør-Trøndelag enn i Nord-Trøndelag, sier Willumsen.

Etter Verran og Meråker, følger Bjugn i Sør-Trøndelag med 6,62 prosent og Nærøy og Namsskogan i Nord-Trøndelag med henholdsvis 6,57 og 6,56 prosent innbyggere med ligning som har betalingsanmerkninger.

En betalingsanmerkning er en inkassosak som ikke er betalt, etter flere purringer.

Skylder mest i småkommuner

Det er også flest nordtrønderske kommuner på toppen av lista over gjennomsnittskrav mot personer med betalingsproblemer. Øverst troner Roan i Sør-Trøndelag, hvor de som har fått betalingsanmerkninger har krav mot seg på 407 122 kroner i gjennomsnitt. (Se tabell nederst i artikkelen.)

Deretter følger de nordtrønderske kommunene Lierne og Røyrvik. Her er gjennomsnittskravene mot personer med betalingsproblemer på henholdsvis 387 579 kroner og 316 348 kroner.

Men samtidig som de med betalingsanmerkninger i Lierne har store krav mot seg, er folk i kommunen de flinkeste betalerne i Midt-Norge. Lierne har lavest andel innbyggere med betalingsproblemer med 2,2 prosent. Deretter følger Rindal i Møre og Romsdal med 2,8 prosent.

Best av storbyene

Blant de fem største byene i landet, har Trondheim lavest andel innbyggere med ligning som har betalingsanmerkninger, med 4,6 prosent. Gjennomsnittsbeløpet per betalingsanmerkning er 25 248 kroner.

- Vi ser at det har vært en god forbedring i Trondheim. For fire år siden var 4,97 prosent av innbyggerne i Trondheim dårlige betalere. Det er et stabilt antall som har betalingsanmerkninger, mens folketallet øker, sier Willumsen.

Adm.dir. Anette Willumsen i Lindorff sier det er et stabilt antall som har betalingsanmerkninger i Trondheim, mens folketallet øker. Foto: Bo Mathisen

Oslo har høyest andel innbyggere med betalingsanmerkninger blant de største byene, med 6,03 prosent. Her er snittbeløpet per anmerkning 31 802 kroner.

Lavere andel med problemer

Andelen som har betalingsanmerkninger har også vært fallende i Trondheim siste årene.

- Vi ser at det har vært en god forbedring i Trondheim. For fire år siden var 4,97 prosent dårlige betalere. Det er et stabilt antall som har betalingsanmerkninger, mens folketallet øker, sier Willumsen.

Hun påpeker også at utviklingen er positiv på fylkesnivå.

- Flesteparten av kommune både i Nord- og Sør-Trøndelag har de to siste årene en positiv utvikling i andelen med betalingsanmerkninger. Hvis vi ser på hele landets befolkning ved utgangen av andre kvartal, så er 5,6 prosent dårlige betalere. I Nord-Trøndelag er andelen 5,5 prosent og i Sør-Trøndelag er andelen 4,8 prosent, så begge ligger under landsgjennomsnittet, sier Willumsen.

Flere eldre får inkasso

Mens det tidligere var en økning av dårlige betalere blant de yngste, er det nå de eldre som skaper bekymring.

- De sist fem årene har vi en økning på 60 prosent i antall personer over 66 år som har betalingsanmerkninger. Ingen andre aldersgrupper har en slik økning. Det er fortsatt en liten gruppe, men trenden gjør at vi sier et lite varsko. Det henger sammen med endret forbruksmønster blant de eldre. De tar med seg forbruksvaner og kredittvaner videre, som reiser og å gå ut og spise, men ikke alle klarer å tilpasse forbruket til en lavere inntekt som pensjonist, sier Willumsen.