Sør-Trøndelag tingrett har i en enstemmig dom slått fast at oppsigelsen av en direktør i Investinor er ugyldig.

Dømmes til erstatning

Den oppsagte mannen med direktørtittel har i dommen fått erstatning for ikke økonomisk tap på 50 000 kroner. Investinor må også dekke hans saksomkostninger på 300 000 kroner. Direktøren stevnet arbeidsgiveren etter at han ble oppsagt 28. februar i år.

Troverdighet

Begrunnelsen for tingrettens dom levner det statseide investeringsselskapet liten ære. I dommen heter det blant annet at retten stiller spørsmål ved troverdigheten til administrerende direktør i selskapet, Haakon H. Jensen. Videre blir Investinors saksbehandling i oppsigelsessaken karakterisert som «lite betryggende».

LES OGSÅ: Slik skal Trondheim bli gründerhovedstaden

Flere svakheter

Tingretten kommer til at oppsigelsen er usaklig, og dermed ugyldig, på grunn av summen av flere svakheter ved oppsigelsen. Retten peker på at den reelle beslutningen om at direktøren skulle ut, ble tatt før det forelå utvelgelseskriterier for nedbemanning og omorganisering. Videre peker retten på at Investinor ikke vurderte om mannen kunne settes til annet passende arbeid og heller ikke foretok en avveining av bedriftens og arbeidstagerens interesser.

LES OGSÅ: Stortinget snudde regjeringens forslag om Investinor

Måtte ut

Et sentralt punkt i saken har vært om Investinor har hatt et generelt behov for omstilling og nedbemanning, eller om poenget for selskapet har vært å kvitte seg med den oppsagte direktøren. I dommen siteres det fra en presentasjon som Haakon H. Jensen holdt for styret i Investinor. I presentasjonen heter det blant annet: «Til slutt er det kulturelt behov for en markert endring, og en bedre dynamikk oppnås enklest ved at tidligere ledere ikke sitter med videre.»

Adresseavisen har vært i kontakt med direktøren som vant oppsigelsessaken mot arbeidsgiveren. Han ønsker ikke å kommentere saken.

LES OGSÅ: Geir Ove Kjesbu sluttet som toppsjef i Investinor våren 2016

- Ikke enig i dommen

Haakon H. Jensen, adm.dir. i Investinor, har svart skriftlig på Adresseavisens spørsmål om dommen.

- Hva er Investinors kommentar til tingrettens dom?

- Vi gjennomgår nå dommen for å ta stilling til videre prosess. Derfor er det lite jeg kan si på nåværende tidspunkt, annet enn at vi ikke er enig i deler av fremstillingen i dommen.

- Hva er din kommentar til at retten stiller spørsmål ved din troverdighet?

- I enhver rettssak vil det være to parter med ulike oppfatninger av en sak. Ettersom saksøker vant saken, registrerer vi at retten har lagt mer vekt på saksøkers forklaring enn på vår.

- Hva er din kommentar til at retten mener at «Investinors saksbehandling er lite betryggende»?

- Vi har hatt tett juridisk bistand gjennom hele omstillingsprosessen med det formål å gjennomføre prosessen så ryddig og korrekt som mulig. Vi kjenner oss derfor ikke igjen i rettens beskrivelse av saksbehandlingen, men vil naturligvis gjennomføre en vurdering for å se om noe kunne vært gjort annerledes.

- Vil Investinor anke dommen?

- Vi gjennomgår nå dommen for å ta stilling til videre prosess, skriver Haakon Jensen.

LES OGSÅ: - Styret skulle vært kastet

- Liker det dårlig

Thomas Falck, styreleder i Investinor, svarer også skriftlig på spørsmål om dommen. Han skriver dette om at Investinors saksbehandling stemples som lite betryggende:

- Det er administrasjonen som har håndtert denne saken løpende. Styret forsikret seg om at administrasjonen fra starten av prosessen hadde gode rådgivere. Vi vil etterhvert få en grundig gjennomgang av saken. Jeg liker likevel dårlig en slik karakteristikk, og jeg ønsker å forsikre meg om at selskapet tar læring der det eventuelt måtte være nødvendig.

Dommere i tingrettens behandling av Investinorsaken var konstituert tingrettsdommer Gjermund Aasbrenn og meddommerne Per Harald Grøtte og Reidar Einvik.