En ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Framtiden i våre hender viser at viljen blant trøndere flest til å legge om forbruket i en mer bærekraftig retning er stor:

6 av 10 er villige til å redusere forbruket av miljø- og klimahensyn.

Moholt bibliotek åpnet verktøybibliotek juni i år, og det ble straks en suksess.

Mer enn bøker: Merete Schjetne, bibliotekar ved Moholt bibliotek, låner ikke bare ut bøker. Her låner hun ut verktøy til Marianne Trones. Foto: Christine Schefte

- Dette er et prøveprosjekt etter en idé fra Framtiden i våre hender, men vi håper at verktøybibliotek blir å finne på alle bydelsbibliotekene etter hvert. De kommer straks i gang både på Saupstad og Byåsen, sier Lars Danielsen som er avdelingsleder ved Moholt og Risvollan bibliotek.

Siden verktøybiblioteket åpnet på Moholt har de hatt 251 utlån. Verktøyene er kjøpt inn av Miljøenheten i Trondheim kommune.

- Det er flere enn vi trodde vi ville få, sier Danielsen.

Kvalitetsverktøy

Verktøybiblioteket på Moholt inneholder det meste, men det er borhammeren som er mest populær.

- Verktøyene vi låner ut er kvalitetsverktøy av beste sort. Ideen bak er delingsøkonomi, og vi ser at det er de dyreste verktøyene, de som folk ikke har råd til å kjøpe selv, som leies ut oftest, sier Danielsen som ikke har noen typiske lånekunder av verktøy.

- Det er naturligvis en del studenter som låner, siden vi er på Moholt og nærme studentbyen, men verktøyene lånes av folk i alle aldre og av begge kjønn. Det er mange som har hørt om verktøybibiloteket før de kommer, men det er også mange som kommer for å låne bøker og utbryter: «Dæ, og jeg som var på vei for å kjøpe en sirkelsag. Nå slipper jeg det», sier Danielsen.

Tove Rudi Tanem begynner arbeidsdagen på biblioteket på Moholt med å bære frem verktøyene.

- Dette er jo genialt. Å kjøpe en kostbar vinkelsliper for eksempel, som du bruker kanskje to ganger i løpet av hvert ti år ... Det trengs jo ikke en vinkelsliper i ethvert hjem, sier Tanem.

Låner gjerne: Marianne Trones leverer tilbake en lånt borhammer på Moholt bibliotek: - Jeg har boret hull i et murtak for å henge opp ei lampe. Det er såpass dyrt å kjøpe og jeg bruker det så sjelden, at jeg synes å låne er enkelt og greit, sier Trones. Foto: Christine Schefte

Elsykler med lasteplan

Verktøybiblioteket har blitt så stor suksess på Moholt, at de nå har funnet enda en ting å låne ut.

- Vi har fått tak i to elsykler med lasteplan som vi snart begynner å leie ut. Med en av disse kan du for eksempel dra på Ikea og få med deg hjem det du kjøper, sier Danielsen.

- Men dere låner fortsatt ut bøker også?

- Ja, selvfølgelig. Grunnen til at vi enkelt kan låne ut andre ting i tillegg til bøker er at vi kan logistikken med utlån, sier Danielsen.

Undersøkelsen som Framtiden i våre hender har fått gjennomført viser også følgende:

- Nær 8 av 10 trøndere ville reparert mobiltelefonen sin hvis det lønte seg økonomisk.

- 6 av 10 ville reparert klærne sine, hvis det lønte seg økonomisk.

- 5 av 10 ville heller ha leid verktøy de sjelden har bruk for enn å eie det selv, hvis det hadde eksistert en slik tjeneste i nærheten.

Vil ha momskutt

Framtiden i våre hender vil nå sørge for at reparasjon og utleie blir både billig og tilgjengelig, og foreslår momskutt.

Organisasjonen viser til at en stortingsmelding om avfallshåndtering og sirkulær økonomi skal behandles i høst. Meldingen slår fast at det trengs virkemidler som vil flytte forbruket over til økt deling, utleie, ombruk og reparasjoner av produkter, framfor nykjøp.

- Analysen av problemet er god, men meldingen skorter på forslag til konkrete tiltak som kan bidra til at det blir lønnsomt for folk å reparere og leie framfor å kjøpe nytt, uttaler Framtiden i våre hender om stortingsmeldingen. De viser også til at det i forslaget til statsbudsjett, som ble lagt fram i oktober, foreslås det ingen tiltak for å gjøre det enklere og billigere å reparere, leie og/eller kjøpe brukt.

- Politisk er det med andre ord en lang vei å gå, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

- Politikerne må lytte

- Det materielle forbruket vårt står for opp mot 20 prosent av klimagassutslippene våre. Hvis alle i verden hadde hatt samme forbruk som oss, ville vi behøvd to jordkloder. Regjeringen har selv slått fast at å stimulere til økt utleie og reparasjon er sentrale virkemidler for å gjøre forbruket vårt mer bærekraftig. De kan ikke la det være opp til folks idealisme å reparere og leie mer. De må legge til rette for at folk kan ta disse valgene fordi det lønner seg – også for lommeboka. Vi krever at politikerne innfører nullsats på moms på utleie og reparasjoner. Når stortingsmeldingen om avfall og sirkulær økonomi skal behandles har de en gyllen anledning til å komme på banen med nettopp disse virkemidlene, sier Bakken Riise.

Mari Bremnes Ese er leder for Framtiden i våre henders lokallag i Trondheim, og hun gleder seg over undersøkelsen som viser at særlig trøndere vil leie og reparere.

- Undersøkelsen viser at folk flest og trøndere spesielt virkelig ønsker seg mer tilgjengelig og rimelig reparasjon og utleie, det er et veldig godt utgangspunkt for å gjøre noe med forbruksmønsteret vårt og det noe politikerne bør lytte til, både nasjonalt og lokalt, sier Mari Bremnes Ese.