I dag er appen Mindfit, utviklet av søstrene Hilde og Janne Amundsen, lastet ned av 52 000 brukere over hele verden.

Appen gir brukerne teknikker som kan endre tankemønstre og bidra til måloppnåelse. Søstrene har tjent penger på appen helt fra starten, men så langt har alt av inntjening gått til app-utvikling. Neste år håper Hilde å jobbe fulltid med Mindfit, mens Janne vil fortsette å jobbe klinisk – siden det er viktig for henne.

Psykolog i lomma

Ideen til Mindfit startet med at Hilde trengte psykologråd, samtidig som hun mente hun egentlig ikke behøvde å gå til en psykolog.

- Jeg havnet i en livskrise, og ble fastlåst i negative tanker og følelser om meg selv. Jeg gikk til slutt i traumebehandling, og da fikk jeg en aha-opplevelse. Jeg lærte enkle teknikker som gjør det lettere å endre tanker. Jeg fikk metoder til å lære å si nei, sette meg mål og bryte de negative tankene. Samtidig var det mye i livet jeg fikset også, jeg behøvde bare noen metoder for å takle det vanskelige og syntes vel egentlig at å gå til psykolog kanskje ikke var nødvendig. Ikke er jeg så altfor glad i for mye prat heller, sier Hilde Amundsen og ser spøkefullt bort på storesøsteren og psykologen.

- Jeg skjønte godt hva du mente. Og Mindfit er ment mest som et forebyggende verktøy eller som et supplement, flere av mine klienter bruker appen. Det er dessuten svært lang kø for å få time hos psykolog. Alle med triste tanker kan ikke gå til psykolog, og da kan det være nyttig med en app som lar deg utvikle deg og se andre sider av deg selv. De som er deprimert kan for eksempel begynne å registrere positive ting eller skrive takknemlighetsdagbok, for andre kan dette være det lille piffet de trenger. Men appen kan selvsagt ikke fullt ut erstatte en psykolog og den stiller ingen diagnoser, sier Janne Amundsen.

Mest populær i England

Søstrene var perfekt match da ideen om en psykolog lett tilgjengelig på smarttelefonen dukket opp, den ene kan å lage og markedsføre en app, den andre kan psykologteknikkene.

- Vi startet opp i 2014, da med en norsk versjon. Vi tenkte at vi ville bli fornøyde om vi fikk hundre brukere fra sommeren til nyttår, men så fikk vi 12 000. Da lagde vi også en engelsk versjon, som brukes over så å si hele verden, sier Hilde Amundsen.

Kartlegging: Før du får forslag til ulike teknikker for å for eksempel endre tanker, ber appen Mindfit deg kartlegge følelsene dine.

I dag er appen, som koster 55 kroner i et engangsbeløp, lastet ned 52000 ganger, og i tillegg har søstrene både egen podkast og blogg. Også podkasten, som lages sammen med Nils Heldal, har rundt 50000 lyttere. De har funnet et marked i en verden hvor, ifølge Verdens helseorganisasjon, 300 millioner er deprimerte.

Programmet på appen er delt inn i tre deler. Først en kartleggingsdel, hvor du forteller om deg selv, så en del hvor du skal registrere noe fint, dette fordi en viktig del av programmet er å registrerer positive opplevelser og erfaringer. I den tredje deler kommer de ulike hjelpeteknikkene, her er det samlet en rekke ulike teknikker du kan bruke i en utfordrende situasjon.

Gode tanker: Mindfit er utviklet utfra positiv psykologi, og en viktig del av hjelpen appen gir er å registrere de gode tankene og opplevelsene.

Satser videre

- Teknikkene er hentet fra positiv psykologi og kognitiv terapi, forklarer psykolog Janne Amundsen.

- Det er klart dette er nyttig for mange. Det er ikke her på kontoret hos meg folk får for eksempel angstanfall. Det skjer uten forvarsel et helt annet sted og da kan det være smart å kjapt finne teknikker som hjelper på telefonen, om det er pusteteknikker eller å se for deg at du er en løve som klarer alt, sier Janne Amundsen.

Søstrene understreker at all informasjon som lagres på appen kun blir på telefonen. Mindfit samler ikke inn personlig informasjon.

- For oss er Mindfit en suksess når brukerne får hjelp, sier søstrene, men selvsagt er de også fornøyd med at appen er en økonomisk suksess – for det gjør at de kan utvikle den videre.