Torsdag hadde politiet og Arbeidstilsynet en felles aksjon gjennom A-krim-samarbeidet på adressen Fjordgata 52 i Trondheim.

Her fant de fem ansatte fra firmaet ST Bygg som jobbet under forhold Arbeidstilsynet mener langt fra tilfredsstiller kravene.

- Vi fant veldig store mangler når det kommer til stillaser og adkomst. Dette var arbeid som foregikk innendørs over tre etasjer, og den eneste måten å komme seg mellom etasjene på var noen simple, smale, stiger som det virket som var dårlig spikret fast, sier seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Ingar Haarstad.

- Svært alvorlig

Aksjonen fant sted etter at A-krim hadde fått flere tips om forholdene ved byggeplassen.

- Hvor alvorlig vil du si at dette var ut fra hva dere finner på andre tilsyn?

- Dette vil jeg si var svært alvorlig, og det medførte umiddelbar stans. Det var så vi nesten ikke turte å gå opp i bygget via disse trappene, eller stigene, selv, sier Haarstad.

Det ble også funnet en kaffetrakter på stedet som tørrkokte, og som tilsynet mener var svært brannfarlig. Denne ble derfor slått av og tatt ut av bygget.

Arbeidstilsynet opplyser at de tidligere har truffet på det samme firmaet på en annen byggeplass. Også den gangen fant de forhold som gjorde at arbeidet ble stanset.

Daglig leder og eier av ST Bygg, Arunas Kadzius, sier at stigene som ble benyttet, kun var der i noen få dager.

- Under byggeperioden benyttet vi de gamle trappene som var i bygget. Vi hadde god adgang til etasjene via dem. Men de ble tatt bort da vi skulle sette inn nye trapper. Stigene som var der da Arbeidstilsynet kom hadde bare vært der i et par dager, og skulle tas ned da de nye trappene kom. De midlertidige stigene ble nesten ikke benyttet, fordi vi ikke hadde så mye arbeid i den øverste av etasjene, og det var kun én av våre arbeidere som benyttet dem, sier Kadzius.

Fant flere forhold

Politiet bekrefter at de bortviste arbeidere fra et firma fra stedet.

- De ble bortvist etter politilovens paragraf 7. Dette er en paragraf som kan benyttes for å forebygge straffbare forhold, sier Sigmund Stenhaug, som representerer politiet i A-krimsamarbeidet i Trondheim.

Bortvisningen betyr at firmaet ikke får fortsette arbeidet før forholdene er rettet opp i. Det kan ta litt tid. Politiet fant også andre ting som ikke var på plass.

- I tillegg til at det var farefullt arbeid på stedet, hadde ikke selskapet levert omsetningsoppgave siden første termin i år, noe som betyr at det ikke har registrert inntekt eller betalt moms siden da. Arbeiderne hadde heller ikke HMS-kortene som er påbudt, sier Stenhaug.

Kadzius forteller at det har vært vanskelig å skaffe både HMS-kort og få levert omsetningsoppgaven den siste tiden.

- Vi har en person som ordner HMS-kort for oss, men denne personen har vært borte på grunn av personlige årsaker. Derfor har det vært vanskelig å skaffe dem. Dette gikk også ut over leveringen av omsetningsoppgavene. Vi spurte andre firmaer og personer som kunne ha hjulpet oss, men svarene vi fikk var at de ikke hadde tid. Vi er et nystartet firma som ikke har så mye penger, så vi hadde ikke råd til å benytte de dyreste firmaene, sier Kadzius.

- Men vi har alle papirer, så vi skal få ordnet opp i dette så raskt som mulig, legger han til.

- Vi må rydde opp

Daglig leder i Fjordgata 52 forteller at selskapet eier en del av brygga, og han sier at ST Bygg ble leid inn som ett av flere firma til å renovere kontorlokalene. Blant annet skal det settes inn ei ny trapp. ST Byggs oppdrag var stort sett sparkling og maling. Lederen forteller at han før tilsynet hadde bedt ST Bygg sikre arbeiderne bedre.

- Vi føler oss litt lurt, men vi er ydmyke til at vi må rydde opp. Men jeg hadde gitt ST Bygg streng beskjed om at hvis ikke den provisoriske trappa de hadde satt opp ble revet, så måtte de avslutte arbeidet.

- Det stemmer at eieren av bygget ga oss beskjed om å ta ned stigene en dag eller to før Arbeidstilsynet kom. Grunnen til at vi ikke gjorde det, var at vi ventet på de nye trappene, som skulle komme på denne tiden. Hadde vi visst at trappene skulle komme senere, hadde vi fjernet stigene, sier Kadzius

Arbeidstilsynet har åpnet byggeplassen igjen, etter at Fjordgata 52 utbedret forholdene på arbeidsplassen. Selskapet holder nå på å leie inn et nytt firma til å fullføre jobben.

Eieren opplyser om at de har brukt ST Bygg også tidligere

- Da virket de ganske ryddige.

Han viser til at ST Bygg er et norsk AS. Han har som oppdragsgiver har imidlertid ikke spurt å få se HMS-kortene til ST Byggs ansatte, som alle arbeidstakere er påbudt å ha på byggeplasser.

- Arbeidstilsynet ga meg tips om å sjekke HMS-kort i fremtiden, for da er det ikke så mye firmaene ikke kan ha i orden, sier daglig leder i Fjordgata 52.

Arbeidstilsynet mener mangelen på stillaser og løsningen for adkomst mellom etasjene i bygget utgjorde en overhengende fare for liv og helse. Foto: Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet reagerte på at trappeløpene i bygget ikke var sikret. Foto: Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet fant også denne kaffetrakteren som sto og tørrkokte da aksjonen fant sted. Dette mener tilsynet utgjorde en betydelig brannfare, og kaffetrakteren ble slått av og fjernet fra bygget. Foto: Arbeidstilsynet
Arbeidet fant sted på adressen Fjordgata 52, den midterste bryggen på bildet. Foto: Christine Schefte