- Det er hobby, men det er klart det er innmari artig. Det er en ære å få denne tittelen, sier Østhus, som også vant i 2014 og 2016.

NM i naturfoto arrangeres av bladet Villmarksliv, og avgjøres etter at deltakerne har sendt inn bilder i ti omganger gjennom året.

Østhus vant konkurransen sammenlagt, og bildet Ulv og Ravn ble månedens bilde i den siste omgangen, og kåret til det nest beste enkeltbildet i hele konkurransen.

Én holder vakt

Dette bildet tok Østhus på en fototur til Finland i april i år, og viser ulven i vinterterreng. Den syv dager lange turen var premien etter at han vant NM i fjor.

- Det var en unik opplevelse. Ulven er ekstremt sky på vinteren, for da blir den jaktet på, så det er lettere å fotografere den om sommeren, sier Østhus, som forteller at en BBC-fotograf hadde vært på samme sted i 18 dager uten å lykkes med å fotografere ulv.

- Jeg var der sammen med en annen fotograf, og da må en sove mens den andre holder vakt, sier han.

Østhus sier at han vet i det øyeblikket han tar bildet om det blir bra eller ikke.

- Du må være litt disiplinert, for når kameraklikket kommer så vet du aldri om dyret stikker av eller om det aksepterer lyden. Det mest nervepirrende er derfor å vente på det rette øyeblikket, sier han.

Helger: Bernt Østhus sier at det stort sett er natt til søndag han er ute og tar bilder. Foto: STEINAR FUGELSØY, Adresseavisen

I helgene

Østhus er advokat og investor, og er til daglig administrerende direktør i det familieeide investeringsselskapet Staur Holding med investeringer innen både eiendom, vannteknologi, dagligvare og oljebransjen.

- Jeg er ute og tar bilder mellom 35 og 40 netter i året. Jeg har en jobb, så det er stort sett natt til søndag jeg bruker på dette. Samtidig kan man slappe fullstendig av når man sitter og venter i flere timer på at et dyr skal komme, sier Østhus.

Gjennom konkurransen har han vunnet tre fototurer til utlandet, men de aller fleste bildene tar han i Trøndelag.

- De to første gangene jeg vant NM var alle bildene tatt i Trøndelag, enten i området ved Hemnskjela ut mot Hitra eller i Soknedal der jeg kommer fra, sier han.

For to år siden ble Østhus nominert i den internasjonale naturfotokonkurransen Wildlife Photographer of the Year.

Kamera i konfirmasjonsgave

Han sier at han tidlig fikk interesse for jakt og friluftsliv gjennom oppveksten på hjemgården, og han begynte tidlig å ta bilder.

- Jeg begynte med det da jeg var guttunge. Jeg fikk et kamera i konfirmasjonsgave, og jeg var ganske aktiv til jeg var ferdig med å studere jus. Så hadde jeg et opphold til jeg begynte igjen i 2009, sier han.

Hovedpremien i årets konkurranse var igjen en syv dagers fototur til de finske grenseområdene mot Russland. Kjell Erik Engmark fikk prisen for årets enkeltbilde, for et bilde av en flokk rein som presser seg sammen på noen knauser i Hallingdal.