- Vi er i ferd med å bygge opp en liten kjede med fertilitetsklinikker og gynekologiske senter, sier daglig leder Magnus Finset Sørdal i Medicus AS til Adresseavisen.

Selskapet ble etablert av Terje Sørdal i 1997 og har hovedkontor og klinikk på Nedre Elvehavn i Trondheim. For to år siden åpnet de en avdeling i Oslo, og 6. november i år åpnet de Medicus Stavanger.

Der vil de i første omgang tilby assistert befruktning med inseminasjon av donorsæd, og de er den første klinikken i Stavanger med dette tilbudet, forteller Magnus Finset Sørdal.

- Vi har identifisert hvilke områder hvor vi tror behovet vil være størst, og Stavanger-området pekte seg ut. I første omgang åpner vi det vi kaller en satellitt for å undersøke etterspørselen, så i oppstartsfasen vil rogalendingene blir sendt hit til Trondheim for å bli gravide, sier han.

Nytt: Daglig leder Magnus Finset Sørdal i de nye lokalene i Stavanger. Foto: Medicus

Likekjønnede

Klinikken i Trondheim tilbyr assistert befruktning både med prøverør og inseminasjon av donorsæd. Det siste tilbudet brukes i hovedsak av likekjønnede par. Siden 2009 har lesbiske par hatt lov til å få assistert befruktning i Norge, men Sørdal tror det er mange som fortsatt ikke vet dette.

- Ja, vi har enda par som kommer til oss og forteller at de trodde de måtte reise til Danmark. Vi har drevet med det siden 2011 i Trondheim, og da var vi det andre private klinikken som startet med det, sier han, og anslår at de nå behandler mellom 100 og 150 par årlig.

Medicus tilbyr blant annet også gynekologiske undersøkelser og ultralydundersøkelser, og hadde i fjor en samlet omsetning på 27 millioner kroner. Til sammen er de 26 ansatte, inkludert noen på deltid, opplyser Sørdal.

Han sier at de er i ferd med å vokse ut av de 200 kvadratmeter store lokalene i Oslo, og at de vil bygge ut denne til full fertilitetsklinikk. Han forventer at de i år vil omsette for opp mot 30 millioner kroner til sammen, og at veksten vil fortsette neste år.

Tålmodige

Samtidig vil de være tålmodige før de eventuelt åpner i flere byer, forteller Sørdal:

- Vi tenker at både Bergen og områdene nord for Trondheim er spennende, men vi mener det er viktig å ikke vokse for fort. I de neste par årene vil vi utvikle de tre klinikkene vi har, og så kan vi kanskje vurdere flere byer, sier han.

Magnus Finset Sørdal er sønn av gründeren Terje Sørdal, som fortsatt er medisinsk ansvarlig og eneeier av selskapet. Førstnevnte sier at de har fått tilbud om å selge, og at det har sirkulert bud på rundt 30–40 millioner kroner uten at de har gått i detaljerte forhandlinger.

- Vi har hatt folk som har banket på døren her, men vi har foreløpig valgt å takke nei. Vi synes det er artig å holde på med dette, og vi må i tilfelle finne en partner som vi kan fortsette å bygge noe sammen med, sier han.