Teknologi blir stadig viktigere for treningsglade, og da 4000 treningseksperter verden over nylig ble spurt hva som blir treningstrendene i 2018 kom nettopp teknologi høyt opp på listen. På tredjeplass, etter høyintensiv intervalltrening og gruppetrening, havnet teknologi du kan ha på kroppen, eksempelvis pulsklokker og aktivitetsklokker. Undersøkelsen er gjort av American College of Sports Medicine, som hvert år kartlegger hva som blir de største treningstrendene det kommende året.

Dette har teknologihovedstaden Trondheim allerede jobbet med en stund, og denne uka kom premien: NTNU-bedriften Wiral vant en nordisk sportsteknologikonkurranse i Helsinki i Finland og sendes til Silicon Valley i USA for å delta i en internasjonal konkurranse og få vist seg ytterligere frem. Dit sendes også det norske selskapet Sweetzpot, som vant sammen med Wiral.

- Sportsteknologi er stort internasjonalt, og er i ferd med å ta av også her til lands. Med tanke på Norge som idrettsnasjon, kombinert med all innovasjon og teknologi som utvikles her, har Norge all mulighet til å hevde seg internasjonalt på denne arenaen, sier Lilli Ofstad som er leder av nettverket Sport Tech Norway.

Eget sportsnettverk

Dette er et nytt nettverk, som nettopp satser på sportsteknologi.

- Sport Tech Norway er et nettverk av bedrifter innenfor sportsteknologi og grensesnittet opp mot sport, som ble etablert på bakgrunn av teknologikartleggingen som NxtMedia gjorde på Granåsen våren 2017. Per dags dato består nettverket av over 30 bedrifter og 300 medlemmer, sier Ofstad.

Ofstad jobber med et forprosjekt der målet er å bli en del av Innovasjon Norges klyngeprogram.

Sportsteknologer på tur: Sport Tech Norway er et nettverk av bedrifter innenfor sportsteknologi, og flere av dem er nå på Smash-konferanse i Helsinki i Finland. Øverst fra venstre: Rolf Dyrnes Svendsen fra Nxtmedia, Lilli Ofstad fra Sport Tech Norway, Rasmus Fannemel fra Heat Experience, Ole Markus With og Inge Pettersen fra Sportradar, Erling Magnus Solheim fra Playpulse, Felix Breitschädel fra Olympiatoppen og Mathias Mikalsen fra Playpulse. Foran: Emilie Aabakken fra Wiralcam og Håvard Kristian Bjor fra Sweetzpot. Foto: Tomi Hänninen

- Skulle Trondheim få tildelt VM i 2023, vil det være en unik mulighet for Norge å gå i front og vise seg som en fremoverlent nasjon når det kommer til sportsteknologi. Uansett vil et nytt Granåsen bære preg av ny innovasjon og teknologi på alle arenaer, sier Ofstad som denne uka er til stede på Nordic Sport Tech Challenge under Smash-konferansen i Helsinki. Med seg hadde hun flere av nettverkets bedrifter.

Filme ekstremsport

Fra Trondheim deltok både Wiral og Playpulse, begge fra startupmiljøet rundt NTNU, som finalister. Foruten disse var også trondheimsbaserte Sportradar og Heat Experience med. Trondheim kommune er også til stede, for å følge med på den teknologiske utviklingen.

Smash er et sidearrangement til den større startup-konferansen Slush som går parallelt. Målet er å samle gründere, startes og investorer for faglig påfyll og inspirasjon, bygge nettverk og samarbeid, samt gi startupene en mulighet til å profilere og utvikle seg.

Wiral har allerede gjort seg godt synlige. Wiral er et kamerasystem som beveger seg langs et tau ved hjelp av en elektrisk motor, dette kan brukes blant annet til å filme ekstremsport. Gründerne bak har etablert selskapet Wiral Technologies. De holder til i Innovasjonssentret på Gløshaugen, samtidig som de har startet produksjon i Kina. Dette er gjort mulig etter at de nylig samlet inn 8,5 millioner kroner gjennom Kickstarter som er verdens største nettside for folkefinansiering.

Wirekamera: Emilie Aabakken og Andrea Thorson med Wiral, et kamerasystem som beveger seg langs et tau ved hjelp av en elektrisk motor. Foto: Espen Bakken

Suksess med spillsykkel

Playpulse fra Trondheim var også finalist, uten at de nådde helt opp. Konseptet til Playpulse er en gamifisert spinningsykkel, der man må sykle for å bevege seg frem i spillet. Målet er å aktivisere personer som normalt ikke trener, med aktivitet på en måte som fokuserer mer på spillet enn treningseffekten.

Har også besøkt Kina: Teknogründerne fra Gløshaugen fikk tidligere i år være med Danske Bank og Nhack til Shanghai, også da handlet det om sportsteknologi. Fra venstre: Andrea Holvik Thorson, Wiralcam, Trond Mellingsæter, Danske Bank, Emilie Aabakken, Wiralcam og Elina Willert, Playpulse.

Elina Willert, gründer av Playpulse er glad for å være en del av det nye nettverket.

- Sport Tech Norway er et veldig interessant nettverk for oss å være med i. Som etablert idrettsnasjon og i fremkant både på innovasjon, forskning og teknologi har Norge alle forutsetninger for å bli ledende innen sportsteknologi. Det krever at man støtter hverandre med blant annet erfaringsutveksling og samarbeid, sier Willert.

Sweetzpot nådde derimot helt opp, sammen med Wiralcam. Sweetzpot holder til på Fornebu, og har utviklet et brystbelte som måler både pust og puls, en metode som endrer metoden for å måle aktivitet og helse både for aktive utøvere og mosjonister. De forbereder nå en internasjonal lanseringskampanje for forhåndssalg gjennom Kickstarter.