Tøff konkurranse er bakgrunnen for at Relacom kutter i arbeidsstokken, forteller kommunikasjonssjef Cecilie Sørensen i Relacom.

- Vi gjør det for å styrke konkurransekraften og sikre lønnsom drift. Som mange andre aktører innen telekombransjen har vi lavere ordretilgang enn før, og det er økt marginpress og stor konkurranse. Derfor har vi utfordringer. Målet er at denne omleggingen skal gjennomføres uten negative konsekvenser for kundene våre, sier Sørensen.

Relacom bygger, drifter og vedlikeholder teknisk infrastruktur til telefoni, internett og tv, og har nå rundt 1400 ansatte her i landet. I Trøndelag har Relacom rundt 180 ansatte, og har kontorer i Trondheim, Namsos og Steinkjer.

255-275 overtallige

Sørensen opplyser at de har sendt varsel om nedbemanning til alle ansatte.

- Vi har informert internt om at det totalt over hele landet vil være mellom 255 og 275 som blir overtallige. Av disse har vi tilbudt en sluttpakke til alle over 62 år, for å prøve å påvirke til frivillig avgang. Vi er midt i omorganiseringen, som vil pågå frem til nyttår, sier Sørensen.

Hun vil foreløpig ikke si hvor mange som er overtallige i Trøndelag, og hvor mange som vil bli sagt opp her.

- Jeg har ikke et konkret tall enda for hvor mange av de 180 som vil inngå i det totalt anslåtte nedtrekket på 255–275. Vi er midt i prosessen. Det kommer an på hvor mange som tar sluttpakker, sier Sørensen.

- Nedbemanninger hvert år

Etter det Adresseavisen erfarer er det i overkant av 30 ansatte i Relacom i Trøndelag som er overtallige. Det er både telemontører og ingeniører som rammes av den kommende nedbemanningen.

Hovedtillitsvalgt Øivind Juul Schjetne er tillitsvalgt for alle Relacom-ansatte i landet som er organisert i EL og IT Forbundet. Han sier mange frykter for å miste jobben nå.

- Vi har hatt nedbemanninger hvert år siden 2014. Jeg skjønner at det føles trist, særlig for folk som er oppunder 60 år og som ikke regner med å få seg ny jobb. Men det ser ut som om vi finner løsninger for de eldste som ikke har mulighet til å få AFP, fordi de ikke er gamle nok, sier Schjetne.

Eies av banker

Han forteller at mange som har mistet jobben tidligere eller har valgt å slutte har fått seg nye jobber.

- Vi har veldig kompetente folk, og stort sett alle har fagbrev. Jo yngre de er, jo lettere er det å gå til en annen bedrift. Det er store utbygginger av nett her i landet, og mange har behov for arbeidskraft og ansetter nordmenn på norske vilkår. De som er dyktige og i riktig alder har mulighet til å skaffe seg jobb, selv om ikke alle får ny jobb i bransjen de har jobbet i, sier Schjetne.

Relacom i Norge er en del av Relacom Group, som har rundt 3000 ansatte til sammen og som i tillegg til i Norge har virksomhet i Danmark, Finland og Sverige. Bankene Nordea og DNB eier Relacom. Bankene tok over eierskapet i 2011 fra investeringsfondet Altor, etter at Relacom ikke klarte å håndtere selskapets milliardgjeld.