Det var Skatt Midt-Norge som begjærte Stokkan Bygg konkurs på grunn av et ubetalt momskrav på drøyt 1,4 millioner kroner, og i tillegg nærmet det seg forfall for et nytt krav på 868 954 kroner.

Firmaet var totalentreprenør for et boligprosjekt på Ranheim i Trondheim. 22 leiligheter i første byggetrinn er innflyttet, men byggingen av de 16 siste leilighetene har stanset.

- Prosjektet har stoppet helt opp. Underentreprenørene som har vært der har ikke ønsket å fortsette arbeidet, sier daglig leder Terje Arnulf Johansen i byggherren Taj Eiendom til Adresseavisen.

29 år gamle Birger Adrian er daglig leder, styreleder og eier av Stokkan Bygg. Han sier at han ikke ønsker å skylde på andre, men sier at betalingen til underleverandører ikke var hovedårsak til at byggingen stanset. Han sier at det har vært uenighet mellom dem og byggherren om sluttoppgjøret.

- Hovedgrunnen til det stanset opp var at vi ikke fant det forsvarlig å jobbe videre før denne floken var løst, selv om vi også har hatt problemer med enkelte leveranser, sier Adrian.

Han sier samtidig at selskapet har slitt økonomisk på grunn av prosjektet:

- Jeg har beregnet kostnadene for lavt. Det er hovedproblemet, sier han.

Fikk dagbøter

Sør-Trøndelag tingrett åpnet konkurs i Stokkan Bygg tirsdag denne uken. Ifølge kjennelsen ble det opplyst at selskapet har en gjeld på åtte millioner kroner til private aktører, og i tillegg 800 000 kroner til kemneren og Statens innkrevingssentral.

Advokat Joar Grimsbu er oppnevnt som bostyrer, og sier at det var elleve ansatte i firmaet, hovedsakelig fra Litauen.

Bostyrer: Advokat Joar Grimsbu er oppnevnt som bostyrer i konkursen. Foto: Morten Antonsen

Adresseavisen får opplyst at Stokkan Bygg er et av selskapene som Byggebransjens uropatrulje i Trondheim har hatt under oppsyn. Dokumenter fra Arbeidstilsynet viser at selskapet i fjor vinter fikk dagbøter fordi det ikke kunne dokumentere overtidsbetaling til ansatte.

Tvangsmulkten var på 24 000 kroner i uken, og løp fra midten av desember til midten av mars da saken ble løst.

Adrian sier at alle ansatte har fått betaling, men erkjenner at selskapet tidligere hadde for dårlige systemer for timeregistrering.

- Vi har hatt en intern avtale som tydeligvis ikke har vært innenfor. De ansatte har selv ønsket frihet til bestemme hvordan de ville jobbe. Alt dette ble ryddet opp i, og saken ble lukket, sier Adrian.

Arbeidstilsynet fortalte tidligere i høst til Adresseavisen at to av tre tilsyn i byggebransjen i Midt-Norge i år hadde ført til reaksjoner, men at dette ikke var høyere enn for andre bransjer.

Flere konkurser

Birger Adrian har tidligere vært involvert i seks konkurser, ifølge Vismas opplysningstjeneste. Adrian sier at flere av konkursene henger sammen med familiens bygging av et hotell i Sandnessjøen, der han sier at de måtte grave «dypt i alle kriker og kroker» for å sikre nok kapital.

Ifølge Helgelands Blad ble familiens selskaper i Sandnessjøen slått konkurs med en samlet gjeld på 14 millioner kroner. I flere av selskapene har skattemyndighetene gitt kritikk for blant annet dårlig regnskapsføring, men bostyrer fant ikke grunnlag for konkurskarantene, skriver avisen.

Leide inn firma

Familien sto også bak Trondheim Panorama AS som ble tvangsoppløst i juni i fjor. Dette selskapet var utbygger for to tomannsboliger i Fagerlia i Trondheim, der beboerne krever erstatning etter at det senere ble påvist store råteskader.

Birger Adrian var medeier og i perioder styremedlem i Trondheim Panorama, men sier at han aldri var ansatt eller hadde ansvar for den daglige driften. Han sier at de ansatte en prosjektleder i Trondheim, og at de leide inn en latvisk husleverandør som skulle stå for utvendige og innvendige arbeider.

- Den røde tråden kan være litt for dårlig ledelse, og at vi kanskje burde hatt en bedre evne til ikke å ta på oss for mye samtidig. De alvorlige feilene og manglene skyldes arbeid vi har satt ut til andre. Hva som måtte oppstå på Ranheim vil være en annen sak, ettersom Stokkan Bygg var totalentreprenør, sier Adrian.

Adresseavisen har fått tilgang til en takstrapport som ble utarbeidet etter at sameiet i første byggetrinn i prosjektet i Reppevegen kontaktet advokat på grunn av feil og mangler. Rapporten påpeker en rekke feil ved prosjektet, der den samlede utbedringskostnaden blir anslått til 3,2 millioner kroner.

Birger Adrian sier at dette er en sak mellom sameiet og byggherren, men avviser at det ble gjort en dårlig jobb.

- Jeg ønsker ikke å bagatellisere dette, for kundene kjøper dyre leiligheter. Men jeg sitter ikke med en følelse av at vi har gjort en dårlig jobb. Vi kan ikke ha kontroll på hver en malingsflekk, og etter det jeg forstår har det meste blitt utbedret eller det er under arbeid, sier han.

På spørsmål om hvordan det er å være i søkelyset til Byggebransjens uropatrulje, svarer han:

- Det er en del av risikoen med å drive selskap og å gjøre seg offentlig. Da må vi tåle at det er noen som ser oss i kortene, enten det er de, avisen eller Arbeidstilsynet, sier Adrian.

Holdt tilbake penger

Terje Arnulf Johansen i Taj Eiendom sier at de er svært uenige i summen som kommer i takstrapporten om boligprosjektet på Ranheim, men medgir at det har vært en del feil. Han sier samtidig at de har holdt tilbake 1,3 millioner kroner fra Stokkan Bygg, knyttet til gjenstående arbeid og noe reklamasjoner ved de første byggetrinnene.

- Alt som ble reklamert om ved overlevering er ryddet opp i, og så ble det oppdaget noe i etterkant. Det jobbes det med nå, sier han.

Johansen sier at siste byggetrinn skal være ferdig i april-mai neste år, og at de nå selv vil få på plass nye leverandører for å fullføre byggingen. Johansen avviser at de har hatt uenigheter med Stokkan Bygg, men Adrian sier at de mener å la langt mer utestående enn 1,3 millioner kroner.

- I henhold til kontrakten har vi betydelig mer utestående, men på slike kontrakter så handler ikke bare om hva du mener eller føler. Vi beregnet for lave kostnader, og når en slik uenighet oppstår, så forverrer det situasjonen, sier Adrian.