Utbyggeren, det kommunale selskapet Undervisningsbygg, bekrefter funnet.

- Cyaniden ble funnet 0,6 meter under bakken på skolens område. Måten den ble funnet på, var at det rutinemessig ble tatt prøver av jorda og sendt inn. Da prøvene kom tilbake fra analysen, viste det seg at det var cyanid i bakken, sier kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen i Undervisningsbygg til Adresseavisen.

Adresseavisen har også vært i kontakt med entreprenøren, som ønsker at Undervisningsbygg skal kommentere saken.

Sperret av området

Prøvene ble tatt i november, og det tok ifølge Thorsen i underkant av en uke å få svarene. Mens man ventet på svar, ble gropen fylt igjen.

- Så snart vi fant ut at de inneholdt cyanid, ble området også sperret av og tildekket. Slik står det frem til vi får håndtert det på riktig måte, sier Thorsen

Hun understreker at cyaniden nå vil bli fjernet.

- Når man finner gift i grunnen, er man pålagt å fjerne dette etter gjeldende forskrifter. Når vi har gravd ut alt på en forskriftsmessig måte, tar vi nye prøver for å sjekke at alt er borte, sier Thorsen.

- Undervisningsbygg tar dette veldig alvorlig, legger hun til.

Har vært folk på stedet

Området hvor det er påvist cyanid er noen få kvadratmeter stort. Undervisningsbygg anslår at det er rundt 50 kvadratmeter som skal graves ut. Det er fortsatt uvisst hvor store mengder cyanid som ligger i jorda.

Det har ikke vært en lekeplass for skolen på stedet cyaniden er funnet, men ifølge Thorsen gress og deler av en parkeringsplass.

- Er dette et sted hvor barn har lekt?

- Det vet vi ikke. Men det er inne på skolens område, så det har vært folk der, sier Thorsen.

Hun sier at det ikke går elever på skolen mens byggearbeidene pågår.

Vurderer å kontakte foreldre

Undervisningsbygg føler seg sikre på at det ikke finnes cyanid flere steder på skoleplassen. Dette baserer de på at det er tatt prøver flere andre steder i forbindelse med annen byggeaktivitet i prosjektet.

Selve prøvene ble tatt av en av Hents underentreprenører, Rambøll. Thorsen sier at hun ikke kjenner til at noen skal ha tatt skade av arbeidet.

- Jeg har ikke fått informasjon om at noen skal ha trengt en helsesjekk i forbindelse med dette arbeidet.

- Er ledelsen ved skolen og foreldrene til barna som vanligvis går der varslet om funnet?

- Vi sjekker opp med helsemyndighetene i Oslo kommune om det er nødvendig å informere disse. Finner de ut at det er det nødvendig, gjør vi selvfølgelig det.

Det ligger også et borettslag like i nærheten av skolen. Borettslaget er foreløpig ikke varslet om funnene.

- Dannes ikke farlige gasser

- Er det noen fare for at det dannes giftige gasser som følge av at cyaniden blir gravd frem?

- Nei. Cyanid kan også fremstilles som gass, men når det ligger fast i grunnen, kan det sammenlignes litt med asbest. Så lenge den ligger rolig, er det ingen fare. Så lenge man har på seg verneutstyr når man håndterer den, skal ikke denne cyaniden være farlig.

- Vet dere hvor cyaniden kommer fra?

- Nei, det vet vi ikke. Det som har vært på tomta tidligere er verksteder, småindustri, et teglverk og et slakteri, sier Thorsen.

- Har dere truffet på cyanid i bakken på andre prosjekter dere har hatt?

- Nei, aldri. Men her i Oslo har vi mange skoletomter hvor det har ligget større og mindre industri. Vi renser opp med en gang vi finner noe. Dette er gamle synder som vi i undervisningsbygg må rydde opp i, sier Thorsen.