Enova, Innovasjon Norge og Forskningsrådet offentliggjorde fredag at ni prosjekter får til sammen 117 millioner kroner i støtte for å utvikle løsninger for utslippsfri transport på land og digitaliserte energisystemer.

Fem av de ni prosjektene ledes av medlemmer i den trønderske Fornybarklyngen som formelt ble etablert på sensommeren i år.

Industribygg

Ett av medlemmene er Trønderenergi som skal lede prosjektet «Fremtidens intelligente energistyring i bygg og industri», der de samarbeider med Norsk Kylling og oppstartsselskapet Green Building Solutions.

De skal utvikle teknologi som skal brukes i den nye kyllingfabrikken som Norsk Kylling nylig vedtok å bygge i Orkdal.

- Det vi skal se på er energiløsninger i moderne industribygg. Først skal vi gjennomføre et forprosjekt for å tydeliggjøre målene, men det vi i utgangspunktet skal gjøre er å se på løsninger for energibruken i hele anlegget, sier konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi til Adresseavisen.

Han sier at det vil dreie seg om utvikling av teknologi som i dag ikke eksisterer i Norge, men som de håper vil være anvendbar innen relativt kort tid. Deres andel av støtten er på mellom fem og ti millioner kroner, og Gjersvold sier at de etter forprosjektet vi ta stilling til hvor mye de skal investere i prosjektet.

Fordel: Konsernsjef Ståle Gjersvold sier at de ønsker å utvikle løsninger som kan bli tatt i bruk relativt raskt. Foto: Mariann Dybdahl

Norsk Kylling fikk nylig også tildelt 11,3 millioner i støtte fra Enova knyttet til prosjekter for energieffektivisering, som ikke er en del av den siste tildelingen. Administrerende direktør Kjell Stokbakken sier at de ulike prosjektene likevel henger sammen.

Stokbakken sier at de må finne løsninger som er økonomisk bærekraftige, og at ambisjonen er at energiforbruket i den nye fabrikken i Orkdal skal være 60 prosent lavere enn det som er standard i industrien i dag.

Hydrogenprosjekt

Trønderenergi deltar også i et prosjekt som skal ledes av trondheimsselskapet Powel, som dreier seg om å utvikle løsninger for design, overvåking og drift av kraftsystemer.

I tillegg skal klyngemedlemmene Kongsberg Digital, Siemens og Asko lede hvert sitt prosjekt. Asko startet nylig opp sitt anlegg for hydrogenproduksjon til distribusjonsbilene ved lageret på Tiller, og skal nå lede et prosjekt om fremtidens transportløsninger.

Styreleder Olav Rygvold i Fornybarklyngen sier at de ulike bedriftene vil bruke støtten på egne prosjekter, men håper at tildelingene også skal gi grunnlag for samarbeid og synergier innad i klyngen.

Olav Rygvold Foto: Privat

- Vi ønsker å trekke til oss aktivitet til Trøndelag. Jeg er også spent på rollen til NTNU, som jeg antar vil bli involvert i prosjektene, sier han.