Verdal: – Kvaliteten er veldig bra, konstaterer Elling Røstad, siloleder ved Verdal kornsilo.

Han kjenner på kornet som ryr ut av den fulle lastebilhengeren som blir tømt ned på mottaksrista. Årets kornhøst i Midt-Norge ligger et par uker foran det som er mer vanlig tidspunkt for innhøstingen. Forholdene de siste dagene har vært optimale med varme og vindtrekk i lufta.

– Kvaliteten er god. Kornet er tørt. 90 prosent går utenom tørkene. Det glir veldig lett, sier Røstad.

Ingen lange køer

Han opplyser at Verdal kornsilo, slik situasjonen er nå, tar imot cirka 1000 tonn korn per døgn. Omtrent samme kvantum blir levert til Rindsem Mølle, det andre kornmottaket i Verdal som eies og drives av Felleskjøpet Agri.

– Bøndene har all grunn til å være fornøyd med årets avling, oppsummerer Røstad.

De to kornmottakene har automatisk bestillingsordning. Bøndene kan melde inn planlagte leveranser på telefon eller nett.

– Derfor har vi ingen problemer med kø foran mottakene. Men det kommer traktorer og lastebiler som tømmer sine lass hele tiden, opplyser Røstad.

Ved Norgesfôr Røv Mølle i Surnadal var det søndag i alt 14 traktorer som sto i kø foran mottaket. Noen av dem som sto bakerst i køen hadde innstilt seg på å vente i fire-fem timer på å få levert.

– Det har vært stor pågang på grunn av ypperlige forhold. Her går det på bygg og kornet er tørt og fint, opplyser møllearbeider Per Ivar Vikhagen.

Nytt mottak i Skogn

På denne tiden av året er det vanligvis mange traktorer som sinker trafikken på E6 mellom Skogn og Verdal. Årsaken er at bøndene i Levanger må til Verdal for å levere avlingene. I disse dager ferdigstilles et nytt kornmottak i næringsparken ved Norske Skog Skogn. Bare noe av takarbeidet gjenstår, ifølge Elling Røstad, som håper at det nye mottaket kan bli tatt i bruk allerede torsdag denne uken.

– Kornbøndene i Skogn har lenge etterspurt en slik mulighet. Nå blir mottaket realisert, og en slipper mye av traktortrafikken langs E6, fremholder Røstad.

Det nye kornlageret vil ha en kapasitet på 300 tonn, det er mer enn nok ifølge Elling Røstad.

–Dette er et korttidslager. Vi vil tømme lageret daglig og frakte det med vogntog til Verdal kornsilo eller Rindsem Mølle for langtidslagring, opplyser Elling Røstad.

Jordsmonnet avgjør

Fylkesagronom i Nord-Trøndelag, Jon Olav Veie, sier det er for tidlig å konkludere hvordan utfallet av kornhøsten blir. Han har heller ingen oversikt som viser hvor stor andel av avlingen som har kommet i hus.

– Det blir mest synsing, men jeg har registrert at det er stor pågang på mottakene.

Jon Olav Veie sier at åkre på skarp jord, det vil si sandjord som drenerer godt, kan ha vært utsatt for tørkeskader. Det kan medføre små og lette korn. Derimot kan bønder som har åkre som ligger på tung jord, det vil si jord som inneholder mye humus og som holder på fuktigheten, kan få avlinger som er større enn forventet.

–Det kan være et plaster på såret for bønder som forrige sesong fikk små avlinger på grunn av mye nedbør, sier Jon Olav Vei.

Ifølge Norsk landbruksøkonomisk institutt ble fjorårets kornhøst den dårligste på 37 år.

Varmerekord gir ikke avlingsrekord

Varmerekordene har støtt i kø og bøndene har gledet seg over tidlig høsting og gode forhold. Men i år kan det ha blitt for mye av det gode.

For gressavlingene har ujevnt med nedbør gitt store avlingsforskjeller, blir det påpekt i en fersk publikasjon fra Bioforsk.

– Det har vært varmt over hele landet, men nøkkelen for gode avlinger tilgang på vann. Det er ikke nødvendigvis slik at en fin sommer med høye temperaturer gir mye gress. Det sier Lars Nesheim, forsker ved Bioforsk på Kvithamar i Stjørdal og fagkoordinator for grovfôr i Norsk Landbruksrådgivning.

Store variasjoner

Det blir rapportert om variable avlinger spesielt på Østlandet, fra normalt til veldig bra. Noen steder har det vært for tørt. Juli-tallene fra LMT bekrefter også at nedbøren ligger langt under det normale mange steder. Ved Kvithamar i Stjørdal var det for eksempel i slutten av måneden registrert 27 millimeter mot normalt 95.

– Mitt inntrykk er at Rogaland, Hordaland og kanskje Sogn og Fjordane hadde en bra førsteslått. Det var det også her i Trøndelag, mens for andreslåtten er bildet ganske varierende, sier Nesheim.

Bra innhøstingsforhold

Det er for tidlig å gjøre opp noen status for avlinger og kvalitet, men den fine sommeren har gitt gode forhold for innhøstingen.

– Det har mye å si for kvaliteten. Ikke minst at gresset har fått god fortørk, sier Lars Nesheim.

Ypperlige forhold: Skurtreskerne har gått både natt og dag. Innhøstingsforholdene har vært optimale. Foto: Leif Arne Holme
Ventetid: Søndag kveld sto 14 traktorer med stappfulle tilhengere av korn som skulle leveres til Røv Mølle i Surnadal. Foto: Grete Holstad