–Dersom villaksen svikter i Gaula blir de negative virkningene store for hele dalføret. Fisket betyr svært mye for våre lokalsamfunn, sier ordfører Erling Lenvik (Ap) i Midtre Gauldal.

Sammen med kollegaene Jorid Jagtøyen (Sp) i Melhus og Jan Håvard Refsethås (Sp) i Holtålen har Lenvik i sommer rykket ut til forsvar for villaksen. I en bekymringsmelding gir de uttrykk for stor uro. Som lokalpolitikere i en av verdens historisk beste laksevassdrag, kan de ikke lenger akseptere den negative utviklingen de har vært vitne til gjennom flere år.

Ordførerne peker spesielt på oppdrettsnæringen, og lusesituasjonen på trøndelagskysten når smolten vandrer ut.

«Vi er orientert om situasjonen med resistens og dertil svekkede muligheter for lusebekjempelse, samt den økende mengde sykdommer som spres med havstrømmer langs kysten. Denne utviklingen kan ikke fortsette», uttaler ordførerne.

–Vi ønsker ikke å gjøre noen til syndebukker. Men når vi ser hvordan antallet laks i Gaula går ned, er det viktig å få mer kunnskap om årsaker og om hva som blir gjort i elv og sjø for å bevare laksen. Situasjonen er alvorlig også i andre elver rundt Trondheimsfjorden. Svikten i innsiget av laks til fjorden er svært urovekkende, sier Lenvik.

Forskerne har for lengst slått fast at årets innsig av laks til Trondheimsfjorden er ett av de svakeste som er registrert. En økning i innsiget av smålaks sent i sesongen har ikke endret på dette bildet.

Møte i dag

Utspillet fra ordførerne er bakgrunnen for et villaksseminar i Rennebu i dag. Så godt som alle ordførere fra kommuner med lakselver som renner ut i Trondheimsfjorden, er representert. Under møtet blir det orienteringer både fra elveeierne, fra oppdrettsselskapet Salmar og fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning. Møtet arrangeres hos Vegard Heggem på Aunan Lodge.

–At så mange ordførere kommer, viser at vi har truffet en problemstilling som opptar mange lokalpolitikere, sier ordfører Jan Håvard Refsethås.

Ordfører Jorid Jagtøyen minner om at det har vært svingninger i laksebestanden til alle tider.

–Vi vet ikke om den negative utviklingen vil fortsette. Et ensidig fokus på krise kan også skremme bort fiskere. Mange elveeiere har hatt færre fiskere i år, og da går fangstene ned. Samtidig melder andre igjen om god fangst og stor oppgang av smålaks. Fiskerne er ingen trussel mot villaksen. Vi må lete etter andre årsaker, og blant disse synes lakselusa å være en viktig faktor, sier hun.

Jan Håvard Refsethås etterlyser mer engasjement for villlaksen blant rikspolitikerne.

–Det synes som de er mer opptatt av oppdrettsnæringen og virksomhet på kysten, enn av utviklingen i innlandet, mener Refsethås.

Ensidig debatt

Kvalitetssjef Alf Jostein Skjærvik i Salmar skal holde innlegg i Rennebu. Han understreker at oppdretterne holder seg innenfor regelverket for lusetall og behandling fastsatt av Mattilsynet.

–Våre tiltak er rettet inn mot at det ikke skal være lusesmitte fra anleggene når smolten går ut. Vi benytter både biologiske og kjemiske midler, og i all hovedsak har de fungert bra, spesielt i sommer. Hvis vi ikke lykkes, gjentar vi behandlingen med andre midler. Hvis vi heller ikke lykkes da, blir fisken tatt ut. Det er god overvåkning og raportering av lusetall fra anleggene, sier Skjærvik.

–Hvordan opplever næringen kritikken fra villaksinteressene?

–Vi registrerer at det pågår en stor debatt om lakselus og villaks. Den er veldig unyansert, og tar i for liten grad opp andre forhold som påvirker villaksen. Vi forholder oss til kravene fastsatt av norske myndigheter, og mener vi har lyktes godt. I Salmar har vi en lusestrategi som er innrettet mot å forbedre bruken av eksisterende midler, utvikle nye metoder samt å dreie bekjempelsen fra kjemiske til biologiske og ikke medikamentelle metoder, sier Skjærvik.