To gårdsjenter i Grong ble lei av den grønne felleskjøpdressen. Den som «alle» bønder bruker.

– Den er jo ikke særlig lekker, og i alle fall ikke kvinnelig, sier Ine Bye Rossetnes (41) og Thrine Bye Heggum (33). Og den irritasjonen ble starten på et nytt firma. I dag er Traktorpikene på landbruksmessen Agrisjå i Stjørdal med sin egen fjøsdress – spesialdesignet for kvinner.

– Vi jobber på hver vår gård, hjelper til der det trengs og har erfart at det mangler flotte, feminine og funksjonelle arbeidsklær for kvinner som blir skitne, kalde og våte på jobb. Unisex og herremodeller passer ikke alltid kvinnekroppen, sier Ine. Hun er eldst, og har odelen på hjemgården Heggum i Grong. Thrine bor på en nabogård.

For moderne gardskjerringer

Etter å ha mottatt etablerertilskudd fra Innovasjon Norge begynte de å skissere sin drømmefjøsdress. De fikk Fjellrypa, som lager jaktklær tilpasset kvinnelig anatomi, til å sy en prototype. Denne er nå klar, og Thrine tester den ut i fjøset til storesøsteren. Gir høy til hesten og henter egg inne hos hønene. Ine har på seg en bukse i samme kolleksjon.

– Det blir gjerne til at vi går i gamle fjøsdresser laget for menn eller avlagte fritidsklær. Men vi vil jo også se fine ut på jobb, selv om vi jobber på gård. Det har mye å si for eget velvære og arbeidsglede, og dermed produktivitet, sier søstrene. Det handler også om den nye rollen kvinnen i en moderne gårdsfamilie gjerne har: Hun er med og tar de tunge takene, men samtidig må hun være vertinne, som for eksempel når det kommer lakseturister til gards. I den nye fjøsdressen har det ikke noe å si om det kommer uventet besøk, eller om man må innom butikken en tur.

Plass til rumpe og lår

Den nye dressen har en rekke detaljer som en nøye uttenkt.

– Fjøsdressen har et feminint snitt, med plass til både rumpe og lår. Det er greit å være barmfager, og det er fokus på midjen, som kan justeres med et bånd festet med borrelås. Skuldrene er sydd inn mot halsen, og blir dermed mer feminine enn de er på felleskjøpdressen, hvor ermene er sydd rett på, noe som gir store skuldre. Det er også en nettere krage på denne, sier Ine.

For å gjøre det mer behagelig å sitte på kne og jobbe er det laget plass til egne innlegg på knærne. Det er påsydde pulsvarmere slik at ingenting, som vann eller høy, kommer opp i ermene når det skal løftes høyt, og det er ekstra stoff i ryggen som gjør det lett å bøye seg, uten at det under sklir opp. Og selvsagt er det mange lommer, også en egen til mobiltelefonen.

Alt dette, mener søstrene, gjør fjøsdressen både lekker og funksjonell.

Fjøsdress til gravide mager

Ine og Thrine vil teste ut hva markedet syns om Traktorpikenens fjøsdress på helgas Agrisjå. Etterpå vil de finjustere prototypen, lage en testkollesjon og starte prøvesalg. Håpet er å ha de første dressene til salgs neste vår, og målet er å tilslutt kunne leve av Traktorpikene.

– Vi har mange idéer. Blant annet vet vi at mange, særlig kvinnelige veterinærer, ønsker seg en fjøsdress for gravide. En egen for ammende bønder er det også behov for, sier Ine. Odelsjenta er utdannet barnevernspedagog, Thrine interiørdesigner og begge jobber utenfor gårdsbrukene, i tillegg til selve gårdsdriften. Til sammen har de fem barn, og å være både funksjonell og fin i en travel hverdag er viktig.

– Vi vil være fjong når vi jobber ute, sier Ine. Den første dressen har et godt synlig rosa innslag, fordi det er det mange kvinner har sagt de ønsker seg. Men hovedfargen er brun, mer praktisk for dem som lett blir skitne. Søstrene er ikke redde for å bli oppfattet som jålete.

– Nei, dette handler ikke om å være jålete. Dette er en spesialdesignet fjøsdress som har finesser som gjør at den passer en kvinnekropp. Den er mer praktisk. Men at vi også ser bedre ut i denne dressen enn den tradisjonelle mørkegrønne dressen skader jo ikke. Vi tror også mennene vi jobber sammen med kommer til å like det, smiler søstrene.

Bare mørkegrønt fra Felleskjøpet

Joda, Felleskjøpet har egen fjøsdress for kvinner. Den kom som et krav fra kvinnelige bønder.

– Men at det kommer en ny fjøsdress fra Traktorpikene, spesialdesignet for kvinner, syns vi bare er et fint tilskudd i floraen av fjøsdresser. Det er en morsom idé, og vi håper dressen blir godt mottatt, sier Thomas Skjennald, kommunikasjonssjef hos Felleskjøpet.

Fjøsdress er stort sett synonymt med Felleskjøpet, og designet fra Traktorpikene er en reaksjon på deres mangel på femininitet.

– Det stemmer ikke helt, for vi har faktisk en damevariant av den grønne fjøsdressen. Den kom for et par år siden, etter tilbakemeldinger fra kundene våre som ønsket seg en dress med et mer kvinnelig snitt. Denne fjøsdressen er ikke så lang som den opprinnelige, den er litt mer nett og det er plass til kvinnelige former i den. Den er rett og slett mindre gubbete, sier Skjennald.

– Men den er grønn?

– Ja, selvsagt. Fjøsdressen fra Felleskjøpet er en ikonisk dress. Den er og har alltid vært populær, og det er svært mange i landbruket som bruker den. Vi endrer ikke på den utseendemessig. Den er grønn, og vil alltid være grønn. Den kjennetegnes av det særegne retro felleskjøpdesignet, sier Skjennald.

Den grønne kjeledressene fra Felleskjøpet passer ikke kvinnelige former, mener Ine Bye Rossetnes og Thrine Bye Heggum. Foto: Rune Petter Ness
Foto: Rune Petter Ness
Foto: Rune Petter Ness