– Her er det tørt, det er bra. Det negative er at veggen er bygget feil, noe som øker risikoen for fuktskader, sier takstingeniør og tømrermester Sigurd Sivertsen i Takst-forum.

I en innredet kjeller i en enebolig i Trondheim har Sivertsen akkurat boret et 73 millimeter stort hull i veggen. Idet han fjerner panelbiten, kommer feilen til syne umiddelbart. Mellom panelet og isolasjonen er det nemlig trukket plast. Det øker risikoen for skjulte fuktskader i ytterveggen.

Skjuler fukt

Samtidig viser plasten hvorfor Eiendom Norge og Norges Takseringsforbund har gått sammen om å lage nye regler for taksering av bolig i forbindelse med boligsalg.

– Hadde jeg bare målt fuktigheten ved å sette måleren mot panelet, ville plasten forhindret at jeg oppdaget eventuell fukt i veggen. En kjøper ville heller ikke visst at det er en konstruksjonsfeil her, forklarer Sivertsen.

Har du planer om å selge bolig, er det altså bare å forberede seg på at takstmannen som kommer på besøk, vil etterlate seg noen hull i huset ditt. For det er ikke bare kjellerveggen som skal sjekkes på denne måten.

Økt krav til dokumentasjon

Takstmannen vil gjøre det samme med kjellergulvet. Og finner han ikke fukt i tilstøtende vegger til våtrom, er det igjen frem med boremaskinen for å dobbeltsjekke om det finnes fukt på innsiden av veggen.

– Finner vi fukt med å bruke fuktmåler og hammerelektrode, vet vi det er skade der. Da trenger vi ikke bore, forklarer Sivertsen.

De nye retningslinjene for måling av fukt er den største endringen boligselgere vil merke. Men de nye reglene innebærer også flere mindre endringer. Fra nyttår må nemlig Sivertsen og hans kolleger gå igjennom nærmere 100 enkeltpunkter før han kan konkludere på boligens tilstand.

I tillegg vil man be om betydelig dokumentasjon fra huseier. Så her er det bare å finne frem samsvarserklæring, byggemeldinger, ferdigattest m.m. Skal man pusse opp, blir det krav om dokumentasjon og bilder av alt arbeidet som er utført. Huseier må også kunne dokumentere at materialene er teknisk godkjent av Sintef, og man må ha rapport som viser at arbeidet er utført av bygningssakkyndige.

Taksten blir dyrere

Grundigere takst betyr også dyrere takst. Sivertsen forteller at taksering av en enebolig vil ta fem til åtte timer lenger enn i dag. En takstmann tar omtrent 1200 kroner (eks. mva.) per time for en slik jobb.

For de som er skeptisk til å få boret hull i vegger og gulv, understreker takstmannen at huseier har lov til å nekte. Men at det vil føre til at taksten da vil vise «vesentlig avvik» eller «stort eller alvorlig avvik».

Den nye takseringsstandarden opererer med fem avviksregistreringer. I tillegg til «vesentlig» og «stort eller alvorlig», er disse «ingen avvik», «mindre eller moderate avvik» og «ikke undersøkt». Det siste vil for eksempel være tilfelle dersom takstmannen ikke kommer til på et råloft.

Positive eiendomsmeglere

I første omgang vil den nye standarden gjelde for eneboliger, rekkehus og to- og firemannsboliger. Borettslag og sameier med minst fem boenheter vil så bli knyttet til ordningen i 2016.

– Fortsatt vil det være sånn at beliggenhet og type bolig vil være de viktigste prisdriverne for boliger. Men den nye standarden vil bidra til å gjøre bolighandelen tryggere.

Det sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian V. Dreyer. Det var Eiendom Norge (bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak) som for noen år siden henvendte seg til Norsk Takseringsforbund for å få laget nye retningslinjer for taksering av boliger.

Unngår konflikter

– Vi så at det mange steder i landet var for dårlige takstrapporter. Dårlige rapporter gir i sin tur grunnlag for konflikter. At vi nå innfører en ny bransjenorm er sånn sett god forbrukerpolitikk, sier Dreyer.

Han forteller at selv om ordningen er frivillig, så er signalene fra meglerforetakene at de vil inkludere den nye rapporten i sine salgsoppgaver.

Det siste er man veldig fornøyd med i Forbrukerrådet, som i 40 år har kjempet for å gjøre en teknisk tilstandsrapport obligatorisk i enhver bolighandel.

– Vi er lei oss for at Justisdepartementet ikke har fulgt opp dette kravet. Når det er sagt, er vi glade for at meglerforetakene har lovet å ta den nye standarden i bruk fra årsskiftet, sier Thomas Bartholdsen, som er fagdirektør bolig i Forbrukerrådet.

Han deler oppfatningen til Dreyer om at den nye standarden er godt nytt for forbrukerne.

– Vi er veldig tilfreds med at både kjøpere og selgere nå kan se frem til en tryggere bolighandel, sier fagdirektøren.

Tørt: Takstmann Sigurd Sivertsen sjekker fukt gjennom et hull han har borret i veggen. Fra nyttår blir slike målinger standard i alle tilstandsrapporter som utføres i forbindse med bolighandler. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Våtromssjekk: Hele ti sjekkpunkter skal gjennomgås når bad og andre våtrom skal sjekkes. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Grundig: Isolasjon fjernes før fuktmåleren settes i veggen.