17 år etter oppstarten har Sensorlink fra Ila i Trondheim endelig fått sitt gjennombrudd.

Ti avanserte systemer for korrosjonsovervåkning skal plasseres på havbunnen utenfor kysten av Aserbajdsjan.

– Kontrakten er på mellom 50 og 70 millioner kroner, forteller adm.dir. Harald Sleire.

I fjor omsatte Sensorlink for 12,9 millioner kroner. Går alt slik Sleire håper, vil årsomsetningen øke til 100 millioner kroner om fem til sju år.

– Det kan også gå fortere dersom det viser seg at avtalen med BP brøyter vei for oss, sier han.

Supernøyaktig

Gründeren Øystein Baltzersen grunnla Sensorlink da han jobbet med sin doktorgrad på NTNU i 1996. Han mente ultralyd var godt egnet til å overvåke rør med ekstrem nøyaktighet.

Utstyret som skal brukes på Shah Deniz-feltet i Aserbajdsjan, måler veggtykkelsen i røret med en nøyaktighet på 2,5 mikrometer. Det tilsvarer tykkelsen på et hårstrå som er delt på langs 50 ganger. Dermed kan kunden regne seg fram til når røret må byttes ut, eller hindre sløsing med korrosjonshemmende kjemikalier.

– Kjemikalier koster mye, og det koster mye å hive dem ut igjen. Med en levetid på 30 år, skal det bare en liten årlig besparelse til før du har tjent inn investeringen, sier Sleire.

Trønderklynge

Teknologien er testet ut ved Statoils forskningssenter på Rotvoll, og sluttproduktet har vært gjennom et omfattende kvalifiseringsprogram hos Sintef Energiforskning. Sensorlink har også benyttet seg av kompetansen til Simpro på Løkken, Bredero Shaw på Orkanger, samt Norbit og Inventas i Trondheim.

Samtidig har storeier Axess stilt garantier, og Sensorlink har fått drahjelp av Innovasjon Norge.

– Vi har en teknologiklynge som gjør det mulig for en liten bedrift i Trondheim å ta på seg både utvikling og kvalifisering. Ved å være en del av et slikt nettverk, blir man større enn seg selv, sier Sleire.