– Leilighetene går raskt unna, men sluttprisen er nå ofte nær prisantydning.

Det sier Endre Jo Reite, privatøkonom og leder for finansering i Sparebank1 SMN.

Fra Oslo kommer nyheter om at alt av mindre leiligheter går flere hundre tusen over takst ved semesterstart. Dette stemmer ikke for Trondheim, påpeker Reite og har funnet tall som viser det.

Ikke som i 2012

– Det er ikke lenger den samme budpanikken som vi så i 2012. Da gikk nesten alle typiske studentleiligheter på rundt eller under 50 kvadratmeter til over prisantydning. Nå, i 2014, går halvparten av disse leilighetene til eller under prisantydning. Det er lett å bare gjenta og tro på gamle sannheter, uten å stikke fingeren i jorda og se hvordan det faktisk er akkurat nå.

Flere ledige hybler

Og dagens situasjon er altså god for førstegangskjøpere.

– I 2012 var det vanlig å betale ti prosent over prisantydning, nå er det vanlig å betale prisantydning, eller bare noen få prosent over. Mye av dette skyldes nok et bedre hybelmarked. Det er ikke noe problem å finne et sted å bo, og dermed har ikke studenter og foreldre den samme panikken når de går på visning. Det ordner seg alltids, sier Reite og viser til at dette også var situasjonen i fjor.

– Det er fortsatt et godt marked for selgerne, men det er også helt klart mye mer kjøpers marked enn det som har vært vanlig de siste årene, med unntak av i 2013, sier Reite.

Vær tålmodig

Ut fra dette er rådet hans å ha is i magen når studentleiligheten skal kjøpes.

– Det er jo gjerne sånn at foreldre tar med studenten og kjører til Trondheim, drar på visning og vil kjøpe den første dagen. Da er det lett å bli med i en budrunde og ende opp med å gi mer enn en skulle, sier Reite. I dagens marked bør det unngås, ifølge privatøkonomen.

God rettesnor

– Ikke bli med i opphetede budkriger. Se på dagens situasjon, og innse at de fleste leiligheter nå går til prisantydning. De fleste budrunder ender cirka der, men skulle den gå mye over, så ville jeg stoppet opp og tenkt meg om. Er dette virkelig drømmeleiligheten? Det er kjempesurt å kaste seg på en budrunde og så oppdage like etterpå, når naboleiligheten i borettslaget blir solgt, at den gikk for 200 000 kroner mindre. Eller at du kunne fått ti kvadratmeter mer for det du ga, sier Reite.

Dagens prisantydning er gjerne den riktige prisen; det leiligheten faktisk er verdt.

– Dagens prisantydninger treffer bra, de er en god rettesnor. Det var stress før, men det er det ikke lenger. Går prisen langt over, bør du bremse, sier Reite.

Lite visningserfaring

Men likevel, noen leiligheter går over takst. Privatøkonomen tror dette har to ulike årsaker.

– For det første har gjerne både studenter og foreldre lite visningserfaring på denne typen leiligheter. De tror mer enn de vet. For det andre er mange unge avhengige av foreldrene sine ved kjøp, og det gjør dem stresset. De er redde for at mor og far kan ombestemme seg om de ikke slår til raskt, sier Reite. At situasjoen har roet seg syns Reite er bra.

– Jeg tror at når kjøpet skjer nær prisantydning, så blir den nye leilighetseieren mer fornøyd i etterkant. En annen bieffekt er at i opphetede budrunder er det de mest ressurssterke som vinner, altså de studentene som har foreldre som kan betale. De som må planlegge finansieringen, hektes lett av. Nå er det mer likt for alle.

Taper mot rike foreldre

Sigurd Steen (22) har gitt bud på leiligheter som gikk langt over prisantydning – og hva han har råd til.

Dette var for mer enn ett år siden, og da han tidligere denne uka var på visning på en ettroms i Elgesetergata i Trondheim, likte han nyheten om at småleiligheter nå gjerne går for rundt prisantydning.

Leter fortsatt

– Jeg har vært på mange visninger, og tapt flere budrunder. Sist for rundt ett år siden, men siden jeg skulle inn i Forsvaret, sluttet jeg å lete og bodde hos familien når jeg var hjemme, sier Steen.

Etter ett år i Forsvaret jobber han nå som rørlegger hos Rørfunn på Hoeggen, og er igjen på leilighetsjakt.

– Det burde ikke være slik at leiligheter går langt over prisantydning. Jeg skjønner at det må være en budrunde, og det er naturlig at selger vil ha mest mulig, men jeg syns det høres bra ut om det nå er slik at prisantydningen faktisk er reell, sier Steen mens han vurderer den lille ettromsen på 41 kvadratmeter.

Surt å tape

– Denne har en prisantydning på 1,5 millioner kroner, og uten hjelp fra familie har jeg ikke mulighet til å gå over det. Så blir det budrunde, er jeg ikke med. Det litt sure er jo at jeg ofte taper budrunder mot studenter som har rike foreldre som legger i litt ekstra, sier Steen.

Også megler i Eiendomsmegler1, Frank Robert Gustavsen, er fornøyd med salg på prisantydning.

– Det betyr jo bare at vi har satt riktig pris, sier han.

Makspris: 41 kvadratmeter i Elgesetergate med seng på stua. For rørlegger Sigurd Steen (22) er 1,5 millioner kroner maks for hva han kan gi for en ettroms. Foto: mari vold
Roligere tider: I sommer gikk småleiligheter oftere over prisantydning enn de gjør nå, sier megler Frank Robert Gustavsen hos Eiendomsmegler1. Foto: mari vold
– Leilighetene går raskt unna, men sluttprisen er nå ofte nær prisantydning, sier Endre Jo Reite, privatøkonom og leder for finansering i Sparebank1 SMN. Foto: mari vold