På et frokostmøte forrige uke presenterte han dystre utsikter for selskaper som leverer varer og tjenester til oljeselskapene, og nedbemanningene merkes allerede.

– Jeg får inn én CV i timen, sier daglig leder Tommy M. Sletvold i bemanningsbyrået Norsk Personal, som formidler arbeidskraft til midtnorske oljeservicebedrifter.

Tall fra Nav i Sør-Trøndelag viser også at antall ledige innen ingeniør- og IKT-fag har økt med 45 prosent fra august i fjor til samme måned i år, den høyeste økningen blant alle yrkesgrupper. Og mens det knapt fantes ledige petroleumsingeniører for ett år siden, gjør ledigheten det kraftigste hoppet innen nettopp denne gruppen.

Statoil kutter

Statoil fortalte tidligere i år fortalte om sine omfattende innstramminger. Selskapet skal spare åtte milliarder kroner årlig på driften fra 2016, samtidig som investeringene skal kuttes med 30 milliarder. Det gir ringvirkninger blant leverandørselskapene.

Tall fra konsulentselskapet Rystad Energy viser at antall ansatte i oljeservicebedriftene i Trøndelag flatet ut på drøyt 9000 på sommeren i fjor, etter å ha steget fra drøyt 8000 ansatte i starten av 2012. Men mye av den annonserte nedbemanningen vises ennå ikke i statistikken, som heller ikke har tall for august og september.

Oljeserviceselskapet Aibel er storleverandør av tjenester til Statoil, og er nå i ferd med å halvere tall ansatte i Trøndelag. Nylig ble kjent at 45 sies opp og 15 permitteres ved kontorene på Stjørdal og i Trondheim.

Aker Solutions reduserer antall ansatte ved ingeniørkontoret i Trondheim med 60, mens 15 må gå fra avdelingen i Kristiansund. Ifølge Walther Gifstad, regionleder for selskapet i Midt-Norge, blir ingen oppsagt, men de får tilbud om å gå over til det egeneide bemanningsselskapet Aker Advantage.

– De aller, aller fleste har benyttet seg av det tilbudet, sier Gifstad, som forteller at rundt 270 ansatte er igjen på kontoret i Trondheim etter nedbemanningen.

Ifølge Peter Høvik som leder markedsforumet i det trønderske oljeklyngeforumet NCEI Offshore, er det Midt- og Nord-Norge som blir hardest rammet av nedskjæringene blant oljeservicebedriftene.

– Dette er ikke noen hyggelig situasjon. Kontorene i Midt- og Nord-Norge er ofte satellittkontorer for Stavanger, som er etablert på grunn av tilgangen på ingeniører. De blir hardest rammet når prosjekter utsettes eller settes på vent, og vi snakker fort om et par tusen arbeidsplasser i vår region, sier Høvik.

–Muligheter på sikt

Han sier at selskapene som klarer seg best er de med mange kunder, eller oppdrag i utlandet, men at de ofte ikke har et salgsapparat som gjør at de nå ut med produktene sine. For Høvik tror at innstrammingene på sikt kan åpne muligheter for selskaper som kan tilby kostnadsbesparende teknologi.

– Trenden går mot større grad av tilstandsbasert vedlikehold, der man i stedet for å fysisk undersøke installasjoner, bruker teknologi som gir løpende informasjon om tilstanden, sier Høvik, og nevner blant annet Sensorlink som leverer systemer for korrosjonsovervåkning.

– Slike bedrifter kan gå spennende tider i møte, og det er mange av dem i Trondheim, sier han.

Trondheims-selskapet Tech Damper leverer blant annet løsninger for å redusere støy og vibrasjoner på oljeinstallasjoner, noe selskapet selv omtaler som «preventivt vedlikehold».

Statoil står for 80–90 prosent av oppdragene til det lille selskapet med seks ansatte, men daglig leder Håvard Bjørkøy Johnsen sier at han ser på innstrammingene som en mulighet. Han sier at nå må kjempe hardere for hver kontrakt, men er sikker på at deres teknologi kan være med på å redusere kostnadene til oljeselskapene.

– Ja, det mener vi absolutt. Vi har flere eksempler på at vi har redusert nedetiden for Statoil, sier Johnsen.

Reinertsen: – Sier ikke opp noen

Reinertsen vil heller tære på budsjettet enn å si opp oljeingeniører.

Hos det største ingeniørselskapet i Midt-Norge, Reinertsen AS, er det ikke planer om oppsigelser, opplyser Thomas Reinertsen, divisjonsdirektør i bedriftens olje- og gassdivisjon.

De har permittert en håndfull offshorearbeidere, og sendt ut permitteringsvarsler til ansatte innen fabrikasjon og installasjon. Men selv om det er lengre mellom oppdragene, holder de på ingeniørene, ifølge Reinertsen.

– Vi har valgt å ikke si opp noen, og vi har heller ikke planer om det fremover. Vi har fått tak i så mange dyktige folk, at det vil være alt for kortsiktig å kvitte seg med den gode kompetansen, sier han.

Ikke børsnotert

Reinertsen sier at avgjørelsen vil tære hardt på budsjettene i den familieeide bedriften, og han tror ikke at en slik beslutning ville vært mulig hvis de hadde vært børsnotert.

– Vi har full respekt for avgjørelsen til konkurrentene, men vi har ingen andre vil skal tilfredsstille. Vi skal holde på folkene våre, og eventuell lediggang skal vi bruke til intern forbedring, sier han.

– Helt nødvendig

Reinertsen mener samtidig at det er helt nødvendig at oljebransjen får ned kostnadene, og er glad for at Statoil ønsker å jobbe sammen med leverandørene om nye løsninger.

– Mange av svarene som bransjen leter etter, finner man bare gjennom en dialog med leverandørene, sier han.

Daglig leder Håvard Bjørkøy Johnsen (t.v) i selskapet Tech Damper ser på nedskjæringene som en mulighet. Daglig leder Tommy M. Sletvold i bemanningsbyrået Norsk Personal merker pågangen fra folk som trenger jobb. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665