– Det har helt klart blitt mer vanlig å ta vare på klærne sine, det er ikke bare å bruke og kaste, sier Ingerid K.A Olsvik, daglig leder for Sydesign på Sirkus shopping.

Til og med kronprinsesse Mette-Marit får klærne sydd om, istedenfor bare å shoppe. I forrige uke møtte hun selv på gallamiddag i redesignet kjole, og programleder og designer Jenny Skavlan har sydd om to Prada-kjoler for kronprinsessen. Sist helg ble begge kjolene auksjonert bort i samarbeid med Fretex.

Kjøpt hos billigkjede

I Trondheim sitter Eva Sørlie og Trine Gustafsson bak hver sin symaskin, begge med målebånd rundt halsen. Trine syr inn livet på en godt brukt regnbukse, mens Eva legger opp ermene på en jakke – som har en merkelapp som avslører at den er kjøpt hos en billigkjede. Likevel har eieren bestemt seg for å bruke mer penger på jakka, istedenfor å kjøpe ny.

– Det går mye i reparasjoner, gjerne enkle. Dongeribukser som har revnet, kanskje på kneet, eller slitasje i skrittet. Det er også mye skifting av glidelås, men også spørsmål om enkle oppgaver som å sy i knapper, sier Olsvik.

Det gleder kvinnene som kan å sy at stadig flere vil reparere det de allerede har, men likevel: –Av og til må vi si at det ikke er verdt det, dessverre. Vi må tross alt ta oss betalt for jobben, og innimellom kan det bli mer enn det plagget kanskje er verdt, sier Olsvik.

På rekken over klær som er ferdig fikset henger for eksempel en bluse fra et rimelig merke. Den er sydd litt inn, og har fått kortere ermer. Til en pris av 450 kroner.

– Ja, det hadde kanskje vært like billig å bare kjøpe en ny, men kunden liker denne blusen i akkurat denne fargen, smiler Olsvik. Selv liker hun den nye fikse-trenden.

Ikke alle kan å sy

– Bruk og kast er ikke bra. Her om dagen hadde vi en mann innom, en søm på linningen på ytterjakken hans hadde gått opp. Han hadde fått beskjed av arbeidsgiveren sin om at det bare var å kjøpe ny jakke, men vi fikset sømmen for hundre kroner. Det er da bedre enn å kjøpe ny jakke? Hvis folk er glade i plaggene sine, så betaler de gjerne for å få det fikset, sier Olsvik.

Det sys om brukte brudekjoler, og mange selskapskjoler kjøpt på nett viser seg å ikke passe perfekt likevel. Det kommer bestillinger på kortere bein og ermer, mest på dresser, fra butikkene i kjøpesenteret også. Men mye er enkle reparasjoner for privatpersoner. Enkle for dem som kan å sy i alle fall.

– Dagens unge vet jo ikke hva en symaskin er. Da jeg gikk på skolen lærte vi å sy, det gjør de ikke lenger. Det er mange som har lyst til å lære å sy, det er for eksempel stas å sy om mormors gamle kjole og komme med den på fest, sier Sørlie.

Liker å reparere

Hos Skomakeren på Heimdal er det også travle tider.

– Ja, det har tatt seg opp, sier Bente Elisabeth Sæther, som har drevet som skomaker i Heimdal sentrum i to år.

– Folk flest har blitt flinkere til å komme med sko og andre ting som er ødelagt. Det er mye som kan fikses, sier Sæther. Som for eksempel hundeseler, MC-klær og vesker.

Sko blir oppgradert

– Når det gjelder sko går det mest i bytte av hælflikker, altså det nederste på hælen, nye såler og glidelås. Har folk en favorittsko, kanskje kostet den litt også, så vil de gjerne reparere den, sier Sæther. Hun mener også at billige sko gjerne kan få seg en tur til skomakeren.

– Vi får inn sko som har kostet rundt 150 kroner, som vi reparerer for rundt 400 kroner. Da er skoen kraftig oppgradert, med en såle og en hælflikk som er mye mer solid enn den gamle. Det er ofte veldig tynne såler på nye sko, sier Sæther som liker å lappe og fikse.

– Ja, det er derfor jeg holder på med dette, for å reparere og få ting til å vare lenger. Å lappe sko er billigere enn å bare kjøpe nye sko, i alle fall på sikt. Samtidig går skoen opp i kvalitet, sier Sæther.

På verkstedet er et par gamle militærsko i ferd med å få helt nye såler, en ny designveske får festet på en hank og et par sandaler nye borrelås.

Billigere sko

Det aller meste kan lappes, men hos Aalberg Skoservice i Midtbyen mener skomaker Ketil Aalberg at stadig billigere sko har gjort det vanskeligere å overleve som skomaker.

– Jeg mener det har skjedd en endring det siste halvåret, hvor skobutikkene sliter mer og derfor selger ut sko for billig. Da blir det for liten differanse mellom prisen på reparasjon og nysko, og da velger heller kunden å kjøpe seg nye sko, sier Aalberg.

Når dongeribuksa må legges opp, og du selv ikke kan å sy, da kan Eva Sørlie hos Sydesign ta jobben. Foto: VEGARD EGGEN
Skomakerene på Heimdal, Bente Elisabeth Sæther (til venstre) og Nina Mehlum fester på nye hælflikker, såler og glidelås. Foto: VEGARD EGGEN