Etter at Russland innførte importstans for norsk fisk i starten av august, har norsk lakseeksport til russiske naboland vokst kraftig, viser tall fra Norges Sjømatråd.

Den første uken i september ble det eksportert 841 tonn med fersk laks til Litauen, som er en økning på 75 prosent sammenlignet med samme uke i fjor. Dermed gikk det mer laks til Litauen enn til blant annet Storbritannia, Tyskland og Italia.

I uke 31, før den russiske importstansen, ble det eksportert 569 tonn laks til Litauen. Økningen fra uke 31 til 36 er dermed på 48 prosent.

Mer til Baltikum

Det er også en kraftig økning i salget til Hviterussland, Latvia og Estland, som i uke 36 kjøpte henholdsvis 358, 307 og 200 tonn fersk norsk laks. Eksporten til det urolige Ukraina går ned, men likevel har salget til disse fem russiske nabolandene til sammen økt med 55 prosent fra samme periode i fjor.

– Vi vet ikke om det går fisk fra disse landene inn i Russland. Men det er påfallende at når Russland slutter å kjøpe 1500 tonn i uken, så øker eksporten til Russlands naboland med 600 tonn, sier Carnegie-analytiker Marius Gaard, som omtalte eksportallene på bloggen Mysalmon.

Gaard tviler på at litauerne har begynt å spise mye mer norsk laks, men sier at det kan være andre årsaker enn at laksen sendes videre til Russland.

– Det kan være foredlingsanlegg og røykerier som vi ikke har visst om, men som det nå har bydd seg en mulighet for siden lakseprisen har gått ned. Hvis det er tilfelle går ikke laksen til Russland, men til land som for eksempel Tyskland, sier han.

Mer enn før importstansen

Til sammen ble det eksportert 23 700 tonn laks fra Norge til utlandet i uke 36, som er 3000 tonn mer enn i uke 32 da Russland innførte importstansen.

Norske myndigheter har innført en midlertidig økning i mengden fisk som oppdretterne kan ha i merdene, noe betyr at laksen kan stå lengre i sjøen før den slaktes.

Gaard sier at oppdretterne dermed kunne holdt igjen mer av laksen, men at man likevel selger til utlandet for en lav pris.

– Det kan bety at de likevel ikke har så stor fleksibilitet. Det kan skyldes utslakting på grunn av lakselusproblemer, som er et særlig stort problem i Trøndelag og Hordaland, sier han.

Nær nullpunkt

Gaard sier at lakseprisen nå er like under 30 kroner per kilo, som begynner å nærme seg «break-even» for mange oppdrettere. Men han sier at den store eksporten nå, gjør at man venter lavere tilbud og høyere priser utover vinteren.

– De ofrer litt på kort sikt, og på fiskebørsen Fish Pool forventer man at prisene skal snu i oktober. Da ventes det priser på 37–38 kroner, sier han.