En million nordmenn er berørt av de nye fripolisereglene som Finansdepartementet innførte 1. september.

Reglene åpner blant annet for at du selv kan bestemme hvordan pengene plasseres. Pensjonsleverandørene foretrekker å kalle ordningen «fripolise med investeringsvalg». Forbrukerrådet mener «fripoliser uten avkastningsgaranti» er mer dekkende.

– Da blir vi som sitter på fripolisene klar over at vi går inn i et mer usikkert terreng, sier fagdirektør Jorge Jensen.

Ringer opp kundene

En fripolise er et pengebeløp du får med deg når du slutter hos en arbeidsgiver med såkalt ytelsespensjon, der ansatte med lang opptjeningstid er sikret en fast prosentsats av lønna den dagen de blir pensjonister. Til sammen er det utstedt fripoliser for 180 milliarder kroner i Norge.

Pensjonsleverandørene må garantere årlig avkastning på minst 3,5 prosent på fripolisene. Rekordlave renter og økende levealder har ført til at rentegarantien er blitt en belastning for dem.

De nye reglene gir dem mulighet til å bli kvitt noe av byrden. Men også for framtidas pensjonister finnes det en potensiell rosin i pølsa: Regelendringen gir muligheter for økt avkastning for dem som tar sjansen på å plassere pengene selv.

Investeringsvalg

I disse dager vil DNB ta fatt på en ringerunde til de yngste fripolisekundene. Divisjonsdirektør Bengt Olav Lund mener det er de som har mest å tjene på å ta styringen selv.

– For dem som er nærmere pensjonsalderen, kan rentegarantien ha stor verdi, understreker han.

– Vi vil anbefale de fleste under 50 år å bytte til investeringsvalg. Er du over 50, vil valget være mer avhengig av hvor komfortabel du er med å ta risiko, og din kunnskap om pengeplassering. Du bør dessuten vurdere fripolisens størrelse i forhold til din samlede pensjonsøkonomi, supplerer pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand.

For de vågale

Verken Lund eller Dyre Haug legger skjul på at pensjonsleverandørene har en egeninteresse i å overtale flest mulig til å frasi seg rentegarantien. Samtidig bedyrer begge at de vil ha kundens beste i tankene når de skal gi råd.

– Dette må vi håndtere på en balansert måte, det er det eneste riktige på lang sikt både for kunden og for DNB, sier Lund.

– Vi vil kun anbefale investeringsvalg til de kunder som kan forvente høyere pensjon ved å bytte, understreker Dyre Haug.

Tradisjonelt har aksjemarkedet gitt vesentlig høyere avkastning enn rentemarkedet. Det er grunnen til at Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) plasserer 60 prosent av pengene i aksjer. Samtidig er det viktig å være klar over at risikoen er langt høyere. Under finanskrisen i 2008-09 ble verdien av gjennomsnittsaksjen halvert på få måneder.

– Ingen kan vite når neste finanskrise kommer. Synes du aksjer er skummelt, bør du beholde rentegarantien, sier Jensen i Forbrukerrådet.

Åpner for alle

Økt levealder har skjerpet kravene til hvor mye kapital pensjonsleverandørene må sette av for å betjene fripolisekundene. Muligheten til selv å bestemme hvordan pengene plasseres, er i utgangspunktet forbeholdt fripoliser som oppfyller de nye kapitalkravene. I DnB gjelder det cirka en tredel av de 280000 fripolisekundene.

Storebrand velger å gi tilbudet til alle sine kunder når fripoliser med investeringsvalg rulles ut 15. oktober.

– Alle som vil konvertere, får anledning til dette. Vi skyter til det som eventuelt er nødvendig til oppreserveringen, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug.