Olav Thon overtok driften av Britannia 1. juli 2014. Nå er han også medeier i eiendommen. F.v tidligere eier Francis Hay , Olav Thon og hans samboer Sissel Berdal Haga. Foto: Glen Musk

- Jeg husker jeg var her med mora og faren min da jeg var 16 år og tenkte «dette skal jeg kjøpe en gang». Det har tatt noen år, men nå har vi fått det til, smiler Odd Reitan bredt.

For å gjøre det klart med én gang: Det er eiendommen i Dronningens gate 5 som nå skifter eiere. Reitan og Thon går inn med 50 prosent eierandel hver i Britannia Eiendom. Olav Thon og Thon hotels står fortsatt alene for driften av Britannia Hotel gjennom driftsselskapet Easy AS som kom inn 1. juli i fjor.

Skal ikke bli hotelldriver

– Reitangruppen er ikke på vei inn i hotelldrift. Dét er det Thon som kan. Men i tillegg til at dette har vært en drøm for meg, er det et riktig kjøp for Reitangruppens eiendomsselskap, EC Dahl eiendom, sier Odd Reitan.

Han var også aktuell som kjøper da hotellet skiftet eiere i 2012, men ble da ikke enig med selger. Nå kjøper Reitan og Thon hotellet av de som var kjøpere forrige runde; tidligere hotelleier Jon Einar Bottens arvinger og eiendomsinvestorene Øyvind Antonsen og Francis Hay.

I 2012 var kjøpesummen 370 millioner kroner. Nå vil ikke Reitan eller Thon ut med hva de har betalt.

Langsiktige eiere

– Prisen ligger i samme området som sist hotellet ble solgt. Men denne gangen kjøper vi ikke bare bygningsmassen, men også inventaret. Blant annet en del flott kunst, sier Odd Reitan.

– Hva vil eierskiftet ha å si for oppussingen hotellet er igang med?

– Vi eier alt i denne bygningen nå, og vi er langsiktige eiere. Vi har sagt vi blant annet skal betale for oppussingen av Palmehaven. For huset bør det bety enormt mye at de nye eierne har ressurser til og et ønske om å ta vare på hotellets særpreg. Man må ha råd til å eie dette. Dét har vært litt av problemet tidligere, sier Reitan.

– Vi har midler

Olav Thon sier på telefon fra Oslo at Thon Hotels skal stå for det daglige vedlikeholdet, men at eiendomsselskapet skal stå for investeringene.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å gjenreise Britannia til gamle høyder. Og vi har midler til det, sier Olav Thon.

Og det er ikke bare trondhjemmeren Reitan som vet hva Britannia engang var. 91 år gamle Thon har en fortid blant annet som omreisende pelsselger med visning for Trondheims flotteste pelsbutikker på, nettopp, Britannia.

– Jeg jobbet i pelsengros og syns det var veldig morsomt å ha utpakking for kunder på det flotte hotellet, sier han.

Noe sånt ser Odd Reitan for seg for fremtidens Britannia. Ikke det med pels, kanskje, men med forretningsmøter og lignende.

Vil ha noe spesielt

– Hva slags gjester vil dere ha på Britannia; skal det være dyrt å bo her?

– Det skal i alle fall ikke være billig, ikke noe Rema-hotell. Men et hotell både for forretningsfolk og for folk som bare vil koste på seg noe spesielt. Britannia skal være et hotell folk i Trondheim kan være stolt over. Det skal føles som et prestisjehotell, et sted man knytter slipset for. Dét er Britannia, om vi får det til gamle høyder, sier Reitan.

Med kjøpet av femstjerners-hotellet på 20 000 kvadratmeter midt i Trondheim sentrum, vokser Reitan seg enda større som eiendomsbesitter i Midtbyen. Ivar Koteng, Reitan og en av Britannias tidligere eiere, Francis Hay, deler nærmest Midtbyen mellom seg, som Adresseavisen tidligere har fortalt.

– Jeg forstår at det kritiseres. Men skal man få gjort noe, må man ha muskler til å til å kunne gjennomføre, sier Reitan.

Lettere for hotelldriften

For hotelldirektør Arne Magnus Berg ved Britannia Hotel, er de nye eiernes tanker for Britannia som søt musikk.

– Jeg har en skallete fasade og generelt en bygning som trenger investeringer. Det veldig mye lettere for meg å forholde meg til en part som er god på hotelldrift og en annen part som har lokal forankring i Trondheim, sier han.

Han anslår at hotellet siden i fjor sommer har brukt godt over ti millioner kroner på oppussing. Inntektene har ikke kommet helt ennå, og hotelldirektøren medgir at de ennå ikke har klart å trekke nok gjester.

– Trondheim er et tregt marked preget av overkapasitet. Forhåpentligvis klarer vi fremover å tilby noe enda mer unikt i fremtiden med eiere med en visjon for Britannias særpreg, sier Berg.

Hotelldirektør Arne Marius Berg og Odd Reitan. Foto: Morten Antonsen